Ministerstvo obrany navrhuje kúpiť švédske pásové obrnené vozidlá

Medzinárodný ve¾trh obrannej techniky IDEB Ilustračná fotka. Pásové bojové vozidlo pechoty LYNX KF41 na Medzinárodnom veľtrhu obrannej techniky IDEB 10. mája 2022 v Incheba Expo v Bratislave. Foto: TASR / Pavol Zachar

Ministerstvo obrany SR navrhuje obstarať pásové bojové obrnené vozidlá a pásové obrnené vozidlá od Švédska. Krajina ponúkla vozidlá CV9030 s 30-milimetrovým kanónom a CV9035 s 35-milimetrovým kanónom od výrobcu BAE Hägglunds AB.

Vyplýva to z vyhodnotenia zaslaných ponúk, ktoré ministerstvo predložilo do skráteného medzirezortného pripomienkového konania. Na rokovanie vlády ho má predložiť do konca júna.

Celkovo sa v projekte počíta s obstaraním 223 pásovej techniky spolu v 11 konfiguráciách. V prvej fáze realizácie projektu by sa malo obstarať 146 pásových bojových obrnených vozidiel v piatich modifikáciách. Ďalej by to malo byť šesť pásových obrnených vozidiel v dvoch modifikáciách s logistickou podporou, trenažérmi, simulátorom, muníciou a vybudovaním infraštruktúry, približuje rezort v materiáli.

Náklady na obstaranie 152 kusov vozidiel vrátane trenažérov a simulátoru sú v závislosti od vybraného variantu v rozmedzí od vyše 1,5 miliardy eur s DPH do viac ako 1,6 miliardy eur s DPH. MO poukazuje, že ide o sumu bez školení, bez logistickej podpory, súprav náhradných dielov, munície a nákladov na infraštruktúru.

„Pásové bojové obrnené vozidlá a pásové obrnené vozidlá svojím takticko-operačným určením, technickými parametrami, zbraňovými systémami, výbavou a balistickou ochranou spĺňajú kritériá strategického projektu v oblasti vyzbrojovania,“ ozrejmilo ministerstvo. Dodalo, že obstaranie týchto vozidiel je najvýznamnejším krokom k naplneniu záväzku vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu.

MO dostalo po oslovení krajín päť ponúk od štyroch krajín Maďarska, Švédska, Španielska a Poľska, ktoré sa do užšieho výberu nedostalo. Proces verejného obstarávania bude ukončený podpísaním zmluvy na úrovni vláda-vláde, ktoré je predbežne plánované na koniec roka 2022.

(tasr)


Ďalšie články