Sulík: Matovič zašiel priďaleko. Je to na hranici trestného oznámenia

SaS stojí za Richardom Sulíkom, v koalícii zostáva Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR

Premiér Igor Matovič zašiel podľa Richarda Sulíka priďaleko, keď ho obvinil zo smrti tisícok ľudí. Líder SaS sa však z funkcie ministra hospodárstva odísť nechystá a jeho strana vo vládnej koalícii zotrvá.

Po dlhom ignorovaní množiacich sa osobných útokov zo strany premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) sa Richard Sulík (SaS) rozhodol prelomiť mlčanie a deň po zasadaní vlády zvolal novinárov, aby sa bránil voči tvrdeniam svojho koaličného partnera.

Republiková rada SaS a poslanecký klub spolu s regionálnymi šéfmi strany prijali uznesenie, podľa ktorého stoja za Sulíkom ako predsedom strany a ministrom hospodárstva. Uviedol to na štvrtkovej tlačovke generálny manažér SaS Roman Foltín, podľa ktorého sú premiérove útoky smerované na Sulíka zbytočným rozoštvávaním spoločnosti.

„S OĽaNO sme si boli v opozícii najbližšie. SaS sa stále hlási k rovnakým hodnotám, ale premiér akoby na tieto hodnoty zabudol a verejne útočí na Richarda Sulíka. Vyzývame OĽaNO a najmä jeho predsedu, aby dodržiavali dohodu z decembra 2020 v ktorej sa hovorí, že nikto nebude kritizovať koaličného partnera bez toho, aby prebehla koaličná rada,“ vyzval Foltín.

Podľa generálneho manažéra SaS by vystúpenie strany z vládnej koalície nebolo v záujme Slovenska a nič by nevyriešilo. Preto liberáli napriek sporom medzi premiérom a ministrom hospodárstva nateraz zostávajú súčasťou koalície. „Všetci chceme robiť dospelú politiku, to od nás očakávajú občania, odborníci,“ vyhlásila na tlačovke šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Sulíkove mlčanie

Líder SaS sa poďakoval kolegom zo strany za podporu a skonštatoval, že žijeme v pohnutej dobe. „Nie je obvyklé, aby konflikty medzi koaličnými partnermi eskalovali tak výrazne, ako sme toho teraz svedkom,“ uviedol.

Sulík hneď v úvode vysvetlil dôvody svojho doterajšieho mlčania a ignorovania väčšiny osobných útokov zo strany premiéra.

„Dôvod môjho mlčania bol ten, že Slovensko sa nepotrebuje v tejto dobe pozerať na dvoch hádajúcich sa koaličných partnerov. Preto som nereagoval na osobné invektívy, ale situácia sa natoľko vyhrotila, že mlčanie vnímame ako kontraproduktívne. Prekvapila ma intenzita útokov premiéra Matoviča. Na jednej strane to chápem. Je pod tlakom, ale to čo pribudlo v poslednej dobe, sú čisté nepravdy a tu je na mieste reakcia, pretože 100-krát opakovaná lož sa stáva pravdou,“ vysvetlil minister hospodárstva.

Tak ako pri prvej reakcii na predvianočnú výzvu od Igora Matoviča, aby odstúpil z funkcie ministra hospodárstva, Sulík aj tentokrát uviedol, že sa to nechystá urobiť. Ak príde zo strany premiéra návrh na jeho odvolanie, tak sa s kolegami v SaS dohodne ako bude reagovať.

Tvrdenie Igora Matoviča, že mu Sulík posielal odkazy s vyhrážkami, že odíde SaS z koalície nie sú podľa ministra pravdivé. „Neposlal som žiaden taký odkaz. Navyše to nespĺňa ani elementárnu logiku, pretože koalícia by mohla naďalej fungovať. Preto sa chcem vážne ohradiť voči tomuto tvrdeniu,“ ozrejmil Sulík.

Testov je viac než dosť

K obvineniam z toho, že ministerstvo hospodárstva nakúpilo nekvalitné testy Sulík uviedol, že ani to nie je pravda. Nákup totiž schvaľovala vlani komisia, v ktorej mali väčšinu odborníci ministerstva zdravotníctva, a to je pod kontrolou Mareka Krajčího, teda premiérovho hnutia OĽaNO. Rovnako nie je vraj pravda ani to, že by bolo testov málo.

„S obstarávaním sme mohli začať, až keď sme dostali správne zadanie z ministerstva zdravotníctva. Na piatykrát sme dostali správne zadanie 6. decembra a od 7. decembra sme nakupovali testy, ktoré prišli 7. januára, kratšie to jednoducho nejde, pretože tak je postavený zákon. Testov bolo a bude dosť,“ tvrdí Sulík.

Minister hospodárstva informoval, že na skladoch už je 2,5 milióna antigénových testov a na budúci týždeň má prísť ďalších 2,5 milióna. Na základe pôvodného zadania, ktoré ministerstvo zdravotníctva podľa Sulíka opravovalo na piatykrát by vraj testy už teraz nebolo možné zaobstarať. „Dodnes som nepochopil, prečo malo ministerstvo hospodárstva nakupovať testy, vnímam to ako taký vrtoch,“ dodal.

Sulík: Matovič klame

Obvinenie zo smrti 4 300 ľudí, ktoré vzniesol na jeho adresu predseda vlády, považuje Sulík za prekročenie akejkoľvek hranice politického súboja a myslí si, že je to dokonca hraničí s trestným oznámením za ohováranie, ale to sa na Igora Matoviča podať nechystá. Sulík namiesto toho pripomenul premiéra bez rúška na svadbe, zvýšenie počtu hostí na svadbách či otvorenie kostolov presadené hnutím OĽaNO. To všetko podľa Sulíka zhoršilo pandemickú situáciu.

„Keby bol premiér prijal pandemický semafor, keď sme ho predstavili, tak by Slovensko dnes nebolo čierne. My sme mu dodali semafor zdravia, ktorý si vyžiadal. Toto sa stalo koncom novembra. Žiaľ Igor Matovič tento plán odmietol a poslal ma s ním do Mongolska,“ vyhlásil Sulík.

Minister hospodárstva dodal, že ho veľmi mrzia úmrtia ľudí, ktoré sa dotkli aj jeho blízkych, ale odmieta, že by bol zodpovedný za smrť tisícok ľudí medzi ktorých premiér mimochodom zaradil aj tých, ktorý ochoreniu COVID-19 ešte ani nepodľahli.

„Táto tlačovka by nebola, keby ma premiér neobvinil zo smrti tisícov ľudí. Nech si každý urobí úsudok sám. My nie sme partia ľudí, ktorá pri prvom výstrele zuteká. Ak bude premiér v útokoch pokračovať a budú osobné, tak ich budem ignorovať, ale ak bude o mne verejne klamať, tak sa vyjadrím a dám veci na pravú mieru,“ uviedol Sulík.

Odškodnenie

Povinné testovanie zamestnancov v niektorých podnikoch SaS podľa lídra strany nepodporí. Ministerstvo hospodárstva však pripravuje dobrovoľné testovanie zamestnancov v spolupráci so zamestnávateľmi.

Na otázku, ako pokračuje odškodňovanie podnikateľov za škody spôsobené opatreniami prijatými vládou v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu, Sulík odpovedal, že zákon o odškodňovaní už na vláde predložil, ale ten žiaľ nebol prijatý a diskusia išla do stratena.

Vo svetle včerajšieho zverejnenia zvukového záznamu, ktorý mal dokazovať, že Sulík súhlasil s plošným testovaním, líder SaS uviedol, že je pokojne za to, aby sa zverejnili všetky zvukové záznamy zo zasadaní vlády. „Nie je podľa mňa správne fungovať pomocou zverejňovania nahrávok, ale ak je toto systém ako budeme fungovať, tak prosím,“ povedal.

Plošné testovanie

K plošnému testovaniu, na ktoré nemá Slovensko podľa premiéra momentálne dostatok testov, Sulík dodal, že nesúhlasí s tým, aby sa testovali všetky regióny, ale iba tie najpostihnutejšie. Rovnako nesúhlasí ani s tým, aby na celé Slovensko platili rovnaké pravidlá. „Nehádžme celé Slovensko do jedného vreca, nevidím logiku v tom, aby v najmenej postihnutých regiónoch boli zatvorené reštaurácie a v tých najviac postihnutých otvorené kostoly,“ zdôraznil.

Premiér tvrdí, že na plošné testovanie celého Slovenska, ktoré neodporúčajú ani odborníci, potrebujeme podľa premiéra 5 miliónov testov. Sulík ale pripomína, že na prvé plošné testovanie sme potrebovali 3,8 milióna.

„Minulý piatok prišlo 2,5 milióna a tento príde ďalších 2,5 milióna, takže od pondelka sa môže testovať, ale robiť to tak ako na začiatku novembra je plytvanie zdrojmi, pretože Slovensko nie je premorené rovnako. Niekde plošné testovanie nemá zmysel,“ myslí si Sulík.

Napriek nezhodám a osobným sporom medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom chce SaS naďalej realizovať programové vyhlásenie vlády a program strany. „S premiérom sa rád stretnem, ak bude mať záujem. Ak k tomu nedôjde, tak budeme žiť ako doteraz,“ uzavrel minister hospodárstva štvrtkovú tlačovku.


Ďalšie články