Kolíková odvolala šéfa okresného súdu. Pri prípade Makóa a Beňu sa vraj správal nevhodne

Mária Kolíková Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: Jakub Kotian/TASR

Aprílový zápas medzi vyšetrovateľmi NAKA a okresným súdom Bratislava III, keď sa naťahovali o utajovanú časť spisu obvinených Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu, má svoju dohru: ministerka dnes odvolala predsedu súdu za to, že sa správal nevhodne a s vyšetrovateľmi nespolupracoval.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dnes odvolala predsedu Okresného súdu Bratislava III Romana Fitta.

Podľa dokumentu, ktorý má Štandard k dispozícii, Kolíková k tomuto rozhodnutiu dospela pre Fittovo údajne nevhodné správanie počas zásahu NAKA na jeho súde koncom apríla, keď sa elitní vyšetrovatelia snažili zaistiť spis, ktorý sa týkal „kajúcnikov“ Makóa a Beňu.

Tí boli v tom čase obvinení pre podozrenie z krivej výpovede a krivého obvinenia v kauze exšéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, na ktorého vypovedajú, že vzal úplatok. Vyšetrovatelia sa snažili dostať najmä k utajovanej prílohe spisu.

Zákonná sudkyňa Iveta Halvoňová im ho vtedy odmietla vydať. Fitt konanie podriadenej sudkyne obhajoval, podľa neho zásah NAKA bol zasahovaním do nezávislosti súdu. Neskôr pred Súdnou radou zásah NAKA dokonca označil za nezákonný.

Podľa ministerky pre posúdenie, či sa Fitt v danej situácii zachoval správne a v súlade s povinnosťami predsedu súdu, nie je dôležité, či boli alebo neboli splnené podmienky pre odovzdanie spisu. Ministerka ho odvolala preto, že sa podľa jej posúdenia v danej situácii správal nevhodne.

Počas zásahu NAKA totiž na súde došlo k agresívnej konfrontácii. Komunikácia sudkyne Halvoňovej s vyšetrovateľmi NAKA prebehla za Fittovej aktívnej účasti, počas ktorej sa Fitt vyšetrovateľom vraj riadne nepredstavil. Halvoňová ho mala predstaviť len ako svojho „kolegu“.

“Vzájomná komunikácia príslušníkov NAKA a zákonnej sudkyne bola konfliktná, pričom malo dôjsť k hlasnej výmene názorov,“ konštatuje Kolíková.

„Považujem za neprijateľné, že ste v takejto vyhrotenej situácii nelegitimovali svoju pozíciu predsedu Okresného súdu Bratislava III vo vzťahu k príslušníkom NAKA a nekonali z titulu orgánu riadenia súdu,“ zdôvodnila Kolíková.    

Fitt predtým ministerke adresoval podanie, v ktorom sa sťažoval na „nezákonný postup OČTK vo vzťahu k orgánu súdnej moci“.

Kolíková Fittovi vyčíta aj to, že sa nedostavil na súd po tom, ako sa vyšetrovatelia po prvotnom neúspechu, keď im súd spis neodovzdal, vrátili opäť po pracovnej dobe, tentoraz už aj so súdnym povolením na prehliadku súdu. Fitt si tak podľa ministerky nesplnil svoje povinnosti.

Pochybil podľa ministerky aj tým, že spis nepodržal na súde dlhšie, kým sa nevyjasnia okolnosti. Príslušníci NAKA totiž prišli na súd opäť na druhý deň ráno 26. apríla. V ten deň sa už však utajovaná príloha spisu na súde nenachádzala, keďže bola odovzdaná Krajskej prokuratúre.

Ministerka predsedovi súdu vyčíta, že nezabezpečil, aby spis zostal na súde, „a to minimálne do doby, kým nedôjde k objasneniu celej vzniknutej situácie“.  

Kolíková de facto Fitta odvolala preto, že podľa jej názoru pri „objasňovaní trestnej činnosti“ s OČTK nespolupracoval tak, ako by sa patrilo na šéfa súdu.   

„S poukazom na všetky vyššie uvedené skutočnosti zastávam názor, že ste v danej situácii ako predseda súdu tak komunikačne, ako aj organizačne zlyhali,“ tvrdí Kolíková.


Ďalšie články