Disney vidí v kritike seriálu rasizmus, v Číne s ním však problém nemá

Plagát Star wars v Číne. Foto: twitter/@raykwong Plagát Star wars v Číne. Foto: twitter/@raykwong

Fanúšikovia sci-fi ságy Star Wars sa koncom mája dočkali dlho očakávaného seriálu Obi-wan Kenobi, ktorý naň nadväzuje. Pre mnohých je však seriál sklamaním a terčom kritiky aj pre postavu, ktorú stvárňuje černoška. Voči kritike sa filmový gigant Disney ostro ohradil s tvrdením, že ide o rasizmus. Firma Disney pritom v minulosti upravila plagát určený pre čínsky trh tak, aby na ňom zanikol herec čiernej farby pleti.

Na seriál o Obi-wan Kenobim fanúšikovia Star Wars dlho čakali, mnohí však po jeho vydaní ostali sklamaní. Na portáli Rotten Tomatoes získal od recenzentov skóre len 55 percent, na stránke csfd.cz si vedie trochu lepšie so 71 percentami. Kritika zaznieva na margo detinskosti seriálu, vytvárania takzvaných dier v celkovej zápletke série či na niektoré nové postavy. Časti fanúšikov nesadla napríklad záporná hrdinka Reva Sevander, ktorú stvárnila herečka tmavej farby pleti Moses Ingram.

Firma Disney si to spojila s rasizmom, voči ktorému sa na sociálnej sieti ostro ohradila. Terčom kritiky však táto postava nie je pre svoju farbu pleti, hoci sa určite nájdu aj rasistické komentáre. Podľa fanúšikov je postava nekvalitne spracovaná a točí sa okolo nej priveľká časť deja, pričom diváci očakávali väčšiu pozornosť venovanú najmä Kenobimu, po ktorom je pomenovaný celý seriál.

Ako poukazuje známy konzervatívny komentátor Ben Shapiro vo svojej šou, zrejme sa Disney pokúša skryť zodpovednosť za zle napísanú postavu za rasizmus. Nebolo by to po prvý raz.

Keď vyšiel ôsmy diel filmovej série, fanúšikovia sa pustili do postavy Rose, ktorú vo filme hrala herečka ázijského pôvodu. Nie pre jej farbu pleti – podľa fanúšikov bola “otravná” a deju a príbehu nič nepriniesla. Disney kritiku zamieňal za rasizmus.

Argument o rasizme alebo sexizme fanúšikovskej základne Star Wars neobstojí, keďže mnohé z najobľúbenejších postáv sú ženy alebo osoby tmavej farby pleti. Disney však do ságy vnáša woke agendu, čo sa mnohým priaznivcom nepáči a dávajú to najavo.

Pokrytectvo par excellence

Moralistické apely filmovej spoločnosti vyznievajú rozporuplne, keď sa vrátime o pár rokov späť do komunistickej Číny. V kinách vtedy hrali nový diel Star Wars, na ktorý sa Disney snažil prilákať divákov aj prostredníctvom plagátov.

Čínske plagáty sa však od tých západných líšili. Finn, jedna z hlavných postáv, ktorú stvárnil černošský herec John Boyega, bol na čínskom plagáte signifikantne zmenšená a odsunutá dozadu k vedľajším postavám. Na Finnovom pôvodnom mieste grafici umiestnili kozmické stíhačky.

Americká spoločnosť ku kroku pristúpila pravdepodobne preto, aby od filmu neodradila čínske publikum, ktoré je známe svojím protičernošským rasizmom.

Nejde pritom o ojedinelý prípad pokrytectva nadnárodných korporácií. Mnohé z nich napríklad počas júna, ktorý je mesiacom “pridu”, na Západe vehementne podporujú LGBT hnutia či menia si logá na dúhové. Ale napríklad v moslimských štátoch, kde by to biznisu uškodilo, k takýmto krokom nepristupujú. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.


Ďalšie články