Tipy na víkend: V kine ďalšia francúzska komédia Úsmev, prosím

iago-foto-ctibor-bachraty-015_462 Predstavenie Iago. Foto: Ctibor Bachratý/novascena.sk

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

SOBOTA

Vo filme Lidice si jednu z hlavných úloh zahrala Zuzana Fialová. Snímka ukazuje tri príbehy, ktoré sa navzájom prelínajú. Všetko sa odohráva v tejto českej obci, ktorú po atentáte na Reinharda Heydricha Nemci vypálili. Obyvateľov buď zabili, alebo previezli do koncentračných táborov. Celkový počet obetí dosiahol číslo 340, jeden z mužov prekvapivo hromadnú popravu prežil. Aj na ich pamiatku vznikol tento film, ktorý Dvojka uvedie v sobotu o 20:30.

Na Dvojke nás čaká ďalší dokument, tentokrát pôjde o príbeh jednej z najznámejších operných speváčok všetkých čias Marie Callasovej. Napriek tomu, že operná diva zomrela v roku 1977, podarilo sa na základe ešte nezverejnených dokumentov vytvoriť príbeh prerozprávaný v prvej osobe. Speváčka približuje svoju kariéru od svojich začiatkov až po veľkú slávu, ktorú dosiahla. Tú však sprevádzali aj osobné tragédie, ktoré opernú divu poznamenali. Film vznikol 40 rokov po jej smrti. Dokument s názvom Ja, Maria Callas si budeme môcť vychutnať poobede o 13:10.

Ďalší severský film režiséra Hansa Pettera Molanda. Oddelenie Q, ktoré sa zameriava na riešenie starých odložených prípadov, opäť rieši novú záhadu. Na ich oddelení sa našla stará fľaša s vloženým odkazom, z ktorého sa dá prečítať len prvé slovo „pomoc“ napísané krvou. Celé oddelenie pod vedením Carla Mørcka sa ponorí do vyšetrovania unesených detí, ktorých zmiznutie ich rodičia nikdy nenahlásili. Snímka z roku 2016 Odkaz vo fľaši pôjde o 22:10 na ČT2.

NEDEĽA

V nemocnici sa preberie muž, ktorého našli postreleného na pobreží. Nevie povedať, ako sa volá a ani čo sa mu stalo. Jediné, čo ho spája s minulosťou, je čip s kódom do banky. Po tom, ako sa uzdraví, začne pátrať po svojej minulosti. Vyberie sa do banky, kde vo svojej schránke nachádza pištoľ, hromadu peňazí a pas. Keď sa rozhodne ísť na americký konzulát, niekto ho napadne a neostáva mu nič iné, len utekať a pátrať ďalej. Film Agent bez minulosti sa začne o 22:55 na TV JOJ.

Gordon je mladý muž, ktorý pracuje v bezpečnostnej službe. Pomocou pavúčích dronov stráži ropovod na Blízkom východe. Neďaleko jeho pôsobiska býva mladá Ajuša, ktorej rodičia dohodli manželstvo so starším mužom. Deva je z toho nešťastná a plánuje utiecť. Gordona Ajuša fascinuje, chce jej pomôcť, a preto sa jej prihovára prostredníctvom dronu. Film Láska bez hraníc nájdete v česko-slovenskej videotéke Edisonline, ktorá je zameraná najmä na festivalové filmy.

Tip na kino. Nová francúzska komédia Úsmev, prosím! prináša príbeh Thierryho. Je to muž v stredných rokoch, ktorý si myslí, že to najlepšie už má za sebou. Jedného dňa mu manželka na motorke oznámi, že sa s ním chce rozviesť. On však pripraví rodinnú dovolenku v Grécku, kde boli celá rodina pred 20 rokmi a on tam bol najšťastnejší. Má to byť posledná spoločne strávená dovolenka predtým, ako svojim deťom oznámia správu o rozvode. No Thierry stále tajne dúfa, že sa tam jeho manželka do neho opäť zamiluje. Film nájdete vo všetkých kinách.


Ďalšie články