Veľký obrat? Nemecký minister chce otvoriť neideologickú diskusiu o jadrových elektrárňach

Lindner Christian Lindner. Foto: FB/Christian Lindner

Téma jadrových elektrární v Nemecku nie je mŕtva. Oživiť ju totiž chce minister financií Christian Lindner, ktorý je zároveň predsedom slobodných demokratov. Podľa neho by sa mala obnoviť v súčasnej energetickej kríze diskusia, aká je budúcnosť jadrových elektrární v Nemecku. Debata o tejto stratégii by potom podľa neho mala byť neideologická.

Nemecko je spolu s Rakúskom veľkým kritikom jadrových elektrární. Počas rokovaní Európskej komisie o bezemisných zdrojoch tieto štáty ostro kritizovali, že sa jadro presunie medzi čisté a zelené investície. Pre Českú republiku [aj pre Slovensko, pozn. red.] ide o kľúčový krok, pretože Česko chce dostavovať súčasné jadrové elektrárne a klasifikácia zdrojov pomôže k lepším podmienkam pri získaní úverov. Rakúsko a Nemecko sa však proti jadru vyslovujú už dlhú dobu.

Obrat teraz zaznamenal nemecký minister financií Christian Lindner, podľa ktorého by sa mala otvoriť téma jadrovej energetiky. Nemecko chce pritom onedlho od jadra upustiť. Minulý rok totiž zavrelo tri zo svojich šiestich jadrových elektrární a zvyšok chce vypnúť do konca roku 2022. Podľa Lindnera by sa tak mala otvoriť diskusia, ako jadrové elektrárne využívať. „Musíme sa baviť o otázke dodávok energie neideologickou cestou,“ povedal pre ARD Lindner s tým, že nemecké jadrové elektrárne sú bezpečné.

Diskusia ministra financií by mohla mať podporu u ďalších politických predstaviteľov. Jeho vyhlásenie je ale v rozpore s nemeckými plánmi, ako ukončiť jadrovú energetiku do začiatku roka 2023. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že jeho vláda sa bude tohto plánu držať. Podľa neho by totiž ďalšie investície do jadrovej energetiky nedávali zmysel.

Server Euractiv však uvádza prieskum agentúry INSA, podľa ktorého by polovica Nemcov uvítala predĺženie fungovania jadrových elektrární práve v období energetickej krízy spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajine. Podobný postoj zaujíma aj predseda CSU Markus Söder, ktorý by za predĺženie jadrových elektrární zdvihol ruku. Podľa neho by sa mohli využívať minimálne ako záložná energetická rezerva.

Europoslanec Alexandr Vondra v tejto súvislosti uviedol, že akákoľvek zmena postoja v Nemecku k akcentácii jadra je, samozrejme, dobrá. „Ja sa ale nedomnievam, že by to bol bod zlomu. Je dobré, že tí, ktorí sa stavajú k jadru chrbtom, sú o tom schopní diskutovať. Nemci veľmi radi diskutujú, ale k tomu, aby sa to pretavilo aj k činom, vedie potom ešte veľmi dlhá cesta. Môžeme to vidieť pri zbrojení Ukrajiny, kde zostávajú zatiaľ len veľké slová a dodávky viaznu,“ povedal Vondra.

Aj napriek návrhu na diskusiu od Christiana Lindnera je Nemecko jedným z najväčších odporcov energie z jadra. Predchádzajúce vlády sa spoliehali na to, že sa bez jadra zaobídu, keď ako prechodový zdroj využijú plyn, kým nebudú čerpať plne zelenú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Najmä opozícia však v súčasnosti volá po predĺžení životnosti nemeckých jadrových elektrární. V minulosti Söder uviedol, že sa nemožno až tak spoliehať na veternú energiu a voliť len rýchly prechod k zelenej energetike. K odklonu od jadra sa tiež negatívne vyjadril aj predseda opozičnej strany CDU Friedrich Merz.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články