Po špekuláciách o možnej pápežovej rezignácii sa odkladá apoštolská návšteva Afriky

Pápež František pre zdravotné problémy možno odloží návštevu Libanonu Pápež František. Foto: TASR/AP

V Ríme bol rušný týždeň. Začala platiť „revolučná“ ústava, pápež o vojne na Ukrajine hovoril s predsedníčkou Európskej komisie a českým premiérom. Šírili sa i klebety o Františkovej rezignácii.

František s ľútosťou oznámil, že odkladá plánovanú návštevu Afriky. Na začiatku júla mal ísť do Konžskej demokratickej republiky a Južného Sudánu. Cesta sa neruší, no nový termín ešte nie je známy. Pápežova návšteva Kanady na konci júla zatiaľ platí.

Rímsky biskup takto prijal radu lekárov, aby sa neohrozili výsledky aktuálne prebiehajúcej terapie jeho kolena. Správa oživila šíriace sa špekulácie o možnej Františkovej rezignácii a o následnom „konkláve“, teda zhromaždení kardinálov, ktoré zvolí jeho nástupcu. Sú to nepodložené klebety, komentovali mnohí, no uznali, že nik nechce premeškať možnú senzáciu, a tak sa špekulácia stáva správou.

Mnohí vatikanisti takzvanej „novinárskej kačici“ nevenovali pozornosť až do oznamu o odloženej ceste, nakoľko v Ríme sa preukázateľne diali mnohé iné veci. Tí, ktorí o možnom Bergogliovom odstúpení z Petrovho stolca písali, zväčša hneď podčiarkli, že je to nepravdepodobné, no azda je na tom niečo pravdy.

Pápež pre pretrvávajúce problémy kolena stále používa vozíček. Odhliadnuc od zdravotného stavu katolícky líder pred návštevou Slovenska v septembri 2021 povedal, že o odstúpení nikdy neuvažoval.

Tichá revolúcia Vatikánu

Od 5. júna platí nová ústava pre Rímsku kúriu, ktorá priniesla „revolúciu Vatikánu i novinárov“. Takzvaná apoštolská konštitúcia s názvom Praedicate evangelium (Hlásajte evanjelium) nahradila tú predošlú s názvom Pastor bonus, ktorú pápež Ján Pavol II. vydal v roku 1988. Po novom sa hlavné úrady Kúrie, ktorá predstavuje pápežovu administratívu, volajú dikastériá. Doposiaľ niesli názov kongregácia či pápežská rada. Niektorí vatikanisti predvídali, že pontifik Jorge Mario Bergoglio ohlási nové menovania.

Napríklad Dikastérium pre kultúru a vzdelávanie vzniká zlúčením dvoch úradov, Kongregácie pre katolícke vzdelávanie a Pápežskej rady pre kultúru. Tie viedli odlišní kardináli. Kto je či bude prefektom novodikastéria, nie je známe. Na jeho oficiálnej webstránke sa píše, že „sa čaká na aktualizácie podľa apoštolskej konštitúcie“. Na niekoľkých iných vatikánskych weboch ešte vidieť staré názvy.

Jedným z vysvetlení je, že v katolíckej monarchii plynie čas pomalšie a so zmenami sa neponáhľa. Na druhej strane dlho očakávaná ústava sa zverejnila bez avíza v marcovú sobotu a na tlačovej konferencii o dva dni neskôr priznali, že text základného zákona má nepresnosti. Spôsob zverejnenia vtedy vo veľkom kritizovali mnohí vatikanisti.

Miništát začal revolúciu v malom, keďže ohlásil vznik Výboru pre investície. Na jeho čele je prefekt Dikastéria pre laikov, rodinu a život kardinál Kevin Farrell a má štyroch členov: laikov a odborníkov v investíciách. Cieľom úradu, o ktorom sa novoústava zmieňuje v článku 227, je garantovať jednak etickú povahu hnuteľných investícií Svätej stolice podľa sociálnej náuky cirkvi a tiež ich výnosnosť, vhodnosť a rizikovosť.

Konštitúcia Praedicate evangelium sa na rozdiel od tej predošlej, ktorá bazírovala na jednote a „prenasledovaní odpadlíkov“, zameriava na misiu a konverziu, myslia si bergogliovci, teda prívrženci politiky pontifika Jorgeho Bergoglia. Uvítali, že moc sa postupne sťahuje z Ríma a naťahuje sa aj k miestnym cirkvám.

Petr Fiala a Ursula von der Leyenová u pápeža

„Som ozaj rada, že som dnes opäť stretla Jeho Svätosť v Ríme. Stojíme spoločne s tými, ktorí trpia ničením na Ukrajine. Táto vojna sa musí skončiť, aby sa vrátil mier do Európy,“ komentovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová audienciu vo Vatikáne.

Obaja lídri hovorili „o spoločnom záväzku pracovať na ukončení vojny na Ukrajine a venovali osobitnú pozornosť humanitárnym aspektom a potravinovým dôsledkom pokračujúceho konfliktu,“ upresnilo komuniké z Vatikánu.

Viac pozornosti médií prirodzene upútala šéfka eurokomisie než český premiér Petr Fiala, ktorého rímsky biskup prijal dva dni pred von der Leyenovou. Vojna na Ukrajine bola opäť témou číslo jeden.

Predseda vlády Českej republiky pripustil, že možná pápežova cesta na Ukrajinu by určite mala význam. A čo si myslí o pápežových slovách o štekote NATO pred ruskými bránami? Politik na otázku Štandardu odpovedal, že Františkovi „leží na srdci mier a čo najrýchlejšie ukončenie vojny“ a konkrétny pápežov výrok osobne nepoznal.

Český premiér Petr Fiala po audiencii u pápeža. Foto: Bohumil Petrík

Citát týždňa

Vyberáme slová štátneho sekretára Svätej stolice kardinála Pietra Parolina. V mene Svätej stolice prevzal od inštitútu s názvom Istituto Nazionale Azzurro cenu za jej snahy v prospech svornosti a mieru medzi národmi:

„Vatikánska diplomacia bude vždy k dispozícii na spoluprácu s tými, ktorí sú odhodlaní ukončiť prebiehajúce konflikty a poskytnúť podporu a nádej trpiacemu obyvateľstvu.“


Ďalšie články