František Mikloško varuje KDH pred spoluprácou s OĽaNO

Prezidentský kandidát František Mikloško Foto: Jakub Kotian/TASR

Štandard vo štvrtok informoval o plánoch Igora Matoviča na vybudovanie konzervatívnej koalície, ktorá by mala zahŕňať aj spojenectvo s KDH. Na tieto úvahy reagoval František Mikloško.

Plány predsedu OĽaNO Igora Matoviča sú podľa všetkého vedené zámerom ostro sa vyhraniť proti liberálom a za svoj hlavný program považovať podporu rodín. Ide o konflikt, ktorý vedie so SaS či prezidentkou, pri ktorom by sa snažil mobilizovať rozdelených konzervatívnych voličov. Podmienkou je, že sa mu podarí zjednotiť kresťanov z rôznych strán do jednej koalície či volebnej strany. Od OĽaNO s Kresťanskou úniou po KDH či zvyšky Za ľudí.

Podľa zdrojov Štandardu chce do formujúceho sa konzervatívneho bloku Matovič pozvať KDH, použiť chce pritom metódu cukru a biča. Kývnutím na dohodu si KDH po ôsmich rokoch veľmi pravdepodobne zaistí niekoľko poslaneckých stoličiek. Ak KDH spoluprácu odmietne, Matovič by chcel na KDH pritlačiť tak, že to ešte väčšmi ohrozí šance kresťanských demokratov na vstup do parlamentu. Preferencie KDH sa teraz pohybujú medzi piatimi až siedmimi percentami.

Na informácie o možnom predvolebnom spájaní sa OĽaNO a KDH reagoval aj niekdajší vplyvný člen KDH a bývalý disident František Mikloško. Kresťanským demokratom odporúča, aby sa spájaniu s Matovičom vyhli.

„OĽaNO spolu s KÚ [Kresťanskou úniou, pozn. redakcie] treba nechať ísť svojou cestou. V týchto voľbách chcem podporovať sebavedomé KDH. Ak by tam bol len nejaký náznak spolupráce s hore menovanými stranami, navrhnem v deň volieb mojej manželke pekný výlet do prírody,“ uviedol Mikloško v diskusii pod článkom.

Mikloško je s Matovičom v konflikte už dlhší čas. Tento spor vznikol ako reakcia Františka Mikloška na správanie Igora Matoviča. V roku 2012 Matovič urážlivo posielal bývalého disidenta Mikloška na detektor lži. Mikloško šéfovi OĽaNO dlhodobo vyčíta jeho štýl politiky. Po minulých parlamentných voľbách konštatoval, že pozitívom je, že prehral Fico, a negatívom, že vyhral Matovič.

Otázkou je, čo by Mikloškova nepodpora pre KDH v nadchádzajúcich voľbách reálne znamenala. Súčasné KDH je v mnohom od niekdajšieho KDH odlišné, strana si síce ponechala pro-life program, ale inak na mnohé témy z minulosti rezignovala, od OĽaNO či iných strán má problém sa odlíšiť. V európskej politike je jej dnešnou tvárou bývalý politik SDKÚ Ivan Štefanec, v domácej agende jej hlas či názory chýbajú. KDH sa neprofiluje v témach domácej bezpečnosti či spravodlivosti, kde bolo kedysi silné. Predseda strany Majerský nie je aktérom v diskusiách a sporoch v domácej politike, strane chýbajú aj výraznejšie osobnosti.


Ďalšie články