Novinárku Tódovú vraj sledujú. Fico to nepriamo potvrdil. Mikulec reaguje

12. schôdza Národnej rady SR Robert Fico. Foto: Martin Baumann/TASR

Novinárku Moniku Tódovú z Denníka N zrejme sledovali, alebo stále sledujú. Nepriamo to mal potvrdiť predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico. Ten na sociálnej sieti zverejnil príspevok, v ktorom písal o stretnutí novinárky so známou sudkyňou Pamelou Záleskou.

Denník N spresnil, že k sledovaniu malo dôjsť v čase, keď bola vo Vysokých Tatrách, ako aj v mieste jej bydliska. Pred chatou, kde bola ubytovaná, stálo podľa média minimálne dva dni neznáme auto s bardejovskou značkou. V ňom sedával približne osem hodín denne neznámy muž, ktorý si robil fotografie.

Sledovať ju malo ešte jedno neznáme auto s bratislavskou ŠPZ, pričom to isté auto ju monitorovalo aj v Bratislave. Neznáme osoby mali taktiež nahliadať do jej zdravotnej dokumentácie. Toto dianie minimálne sčasti nepriamo potvrdil aj bývalý premiér a predseda Smeru Robert Fico.

Ten zverejnil na sociálnej sieti príspevok, v ktorom opisuje nepracovné stretnutie Tódovej so sudkyňou Špecializovaného trestného súdu Pamelou Záleskou. Mali ísť spolu 21. decembra 2020 na PCR testovanie prítomnosti nového koronavírusu. Test neskôr sama Tódová potvrdila.

Dve kamarátky?

„Dve veľké kamarátky sa v pondelok 21. decembra 2020 vybrali spoločne na PCR test. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nešlo o kamarátky na život a na smrť – novinárku Moniku Tódovú z Denníka N a sudkyňu Špecializovaného trestného súdu Pamelu Záleskú. Možno išli potom spolu aj na dovolenku,“ píše v úvode textu Fico.

Bývalý premiér dodáva, že dnes na vyslovenie obvinení proti politikovi stačí spoločenské stretnutie s podnikateľom, ktorý sa neskôr dostane do problémov. Preberá preto túto zjednodušenú „optiku“ a pripomína tiež, že novinárka spravila so sudkyňou minulý rok PR rozhovor – s vopred dohodnutými otázkami aj odpoveďami.

„Neveril som, ale dnes som o tom presvedčený, že na Slovensku pôsobí organizovaná justično-mediálna skupina, ktorá sa stavia nad zákon a ktorá chce riadiť tento štát vytláčaním a trestnoprávnym znevažovaním politických oponentov. Viem, že je to strašné konštatovanie,“ uvádza predseda opozičného Smeru.

Odkiaľ to Fico vie

Na tieto informácie reagoval aj šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný. Ten podotýka, že nevie kto a prečo Moniku Tódovú sleduje, avšak „z minulosti vieme, ako to dopadlo, keď za vlády Roberta Fica sledovali novinárov.“

„Práve od Fica mi dnes napísali, že by chcel zverejniť text v Denníku N, z ktorého vyplýva, že o Monikiných stretnutiach zbiera informácie a chcel by ju diskreditovať,“ dodal šéfredaktor. Denník adresoval bývalému premiérovi aj otázku, odkiaľ vie o stretnutiach Tódovej.

Strana Smer neskôr reagovala vyhlásením, že Fico netuší, či je novinárka sledovaná. „Ak by prijal túto mediálnu optiku, tak by za každou svojou fotografiou uverejnenou v médiách musel vidieť tímy sledovateľov. Najpodstatnejšie a najzávažnejšie na odpovedi Denníka N je skutočnosť, že nepoprel ani jeden jediný z faktov o menovanej novinárke a sudkyni, ktoré R. Fico uvádza vo svojom príspevku,“ píše sa v stanovisku.

Vyjadrenia členov vlády

K celej situácii sa na sociálnej sieti vyjadrila aj dotknutá novinárka. „Špina proti čistým. Už mám toho dosť. Ak poznáte muža na obrázku alebo jeho auto, napíšte mi. Vďaka,“ píše, pričom zverejnila článok Denníka N o prípade. Jeho súčasťou sú aj fotografie muža podozrivého zo sledovania.

Na možné sledovanie reagovali aj členovia vlády. Ministerka Natália Milanová (OĽaNO) uviedla, že je to totálne za čiarou a Fico vraj klesol na úplné dno. Chcela by tiež zmeniť mediálny zákon, aby dokázal lepšie chrániť novinárov.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) povedal, že dá sledovanie žurnalistky preveriť. „Požiadam o preverenie zistených skutočností a v prípade, že budú napĺňať znaky trestného činu, budú ich orgány činné v trestnom konaní riešiť v zmysle zákona,“ odkázal.


Ďalšie články