Ak chceš pokračovať v štúdiu, najprv odsúď vojnu. Ruskí študenti musia na pražskej univerzite žiadať o výnimku

ČVÚT Ilustračné foto: ČVÚT

Prestížna pražská univerzita České vysoké učení technické (ČVUT) chce od svojich ruských a bieloruských študentov, ktorí chcú pokračovať v štúdiu, aby požiadali o výnimku. Univerzita tiež odporúča, aby k žiadosti priložili aj motivačný list, v ktorom napríklad odsúdia inváziu na Ukrajinu. Ich rodinám však za to môže v Rusku hroziť postih.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček prikázal ruským a bieloruským študentom, ktorí chcú na univerzite ďalej študovať, aby o to požiadali. K žiadosti môžu priložiť aj motivačný list, v ktorom sa podľa príkazu rektora môžu zmieniť o „aktivitách študenta v pomoci Ukrajine či o protivojnovom postoji”.

Ide o reakciu na sankcie Európskej únie voči Rusku a Bielorusku, konkrétne technickú pomoc, do ktorej sa ráta aj vzdelávanie v takzvaných rizikových odvetviach. Absolventi týchto špecializácií by napríklad mohli pracovať v zbrojnom priemysle sankcionovanej krajiny. 

Sankcie cielené na jednotlivcov sa však podľa odborníka na európske právo Michala Tomáška nemôžu uplatňovať plošne. „V minulosti sa v súvislosti so sankciami proti arabským krajinám niektorí postihnutí odvolávali na Súdny dvor EÚ a boli celkom úspešní. Nepodarilo sa totiž preukázať ich individuálne správanie,“ uviedol pre portál iDnes.cz.

Na ČVUT momentálne študuje viac ako osemsto Rusov a Bielorusov, ktorí budú musieť o výnimku požiadať. Ak by tak neurobili, univerzita im štúdium preruší. Urobiť tak môže aj v prípade, že ich žiadosť nevyhodnotí kladne. Ako poukazuje portál iDnes.cz, spôsob, akým ČVUT žiadosti vyhodnocuje, nie je známy. Na otázku portálu univerzita priamo neodpovedala, vyjadrila sa len k tomu, ako môže študent svoje tvrdenia v motivačnom liste dokázať: „Žiadosť študenta môže svojím vyjadrením podporiť pracovník fakulty či ústavu, na ktorom zahraničný študent študuje, osobne ho pozná a môže potvrdiť uvedené skutočnosti.”

Aj ďalšie české univerzity musia prihliadať na sankcie EÚ, žiadna však nepristúpila k riešeniu prostredníctvom motivačného listu, v ktorom študenti musia dokazovať, ako sa vymedzujú voči ruskej invázii alebo tamojšiemu režimu. Napríklad Vysoké učení technické v Brne ponúka študentom sankcionovaných kritických odvetví možnosť prestupu na iné, ktoré sankciám nepodliehajú.

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zarezonovalo v českom verejnom priestore vyjadrenie profesora pražskej Vysokej školy ekonomickej Martina Dlouhého, ktorý sa na sociálnej sieti vyjadril, že bude stanovovať vlastné sankcie. Patrilo medzi ne napríklad „jeho právo“, že nebude vyučovať ruských študentov, nebude vedúci ich bakalárskych prác ani týchto mladých ľudí skúšať a opravovať im testy. Po rozsiahlej kritike príspevok stiahol a ospravedlnil sa.


Ďalšie články