Hor sa k čistejšej bezmetánovej klíme. Nový Zéland chce zdaňovať plynné emisie kráv a oviec

Kravy. Zdroj snímky: Flickr.com Kravy. Foto: Flickr.com

V Novom Zélande pripadajú na každého z piatich miliónov obyvateľov dva kusy hovädzieho dobytka a viac ako päť oviec. Tento ostrovný štát prišiel s bizarným plánom. Cieli na chovateľov hospodárskych zvierat, ktoré označuje za najväčšieho znečisťovateľa klímy, ich meteorizmus a grganie za hrozbu, s ktorou chce bojovať. Ako zbraň mu poslúži nová daň. Zaplatia ju chovatelia oviec a kráv.

Ak pôjde všetko podľa plánu novozélandského ministra pre zmenu klímy Jamesa Shawa, farmári a chovatelia dobytka budú od roku 2025 platiť novú daň.

Spomínaný minister uviedol, že jeho rezort chce pri „zvieracích emisiách“ zaviesť efektívny systém cenotvorby daní. Vopred si pochvaľoval, že nový systém bude hrať kľúčovú úlohu v tom, ako sa štát predaní k čistejšej klíme. „Niet pochýb o tom, že musíme znížiť množstvo metánu, ktoré vypúšťame do atmosféry,“ varuje šéf ekorezortu.

Následky tohto boja proti klimatickým zmenám ale pocítia chovatelia na svojich peňaženkách. Tvorcovia novej legislatívy argumentujú tým, že nové dane sú nevyhnutné na boj proti globálnemu otepľovaniu. Tvrdia, že polovica všetkých skleníkových plynov pochádza z oblasti poľnohospodárstva, najmä z dobytka a oviec. Menovite skloňujú hlavne metán.

Nový Zéland ovce
Nový Zéland je známy chovom oviec. Zdroj snímky: Flickr.com

Jednou rukou ide krajina dlhého bieleho oblaku, ako sa Nový Zéland zvykol nazývať, farmárov zaťažiť novou daňou za meteorizmus a grganie dobytka a oviec, no druhou rukou im ponúka v novom pláne aj isté stimuly.

Tými odmení farmárov, ktorí sa budú usilovať o zníženie emisií dobytka kŕmnymi aditívami a na svojich farmách budú vysádzať nové stromy. Stimuly majú byť v podobe kompenzácií za takúto činnosť. Peniaze, ktoré pritečú do štátnej pokladnice, sa chystá rezort životného prostredia investovať do výskumu, vývoja a poradenských služieb pre farmárov.

Nový Zéland by sa tak podľa tamojšieho envirorezortu stal prvým štátom, kde budú farmári platiť daň za zvieracie emisie. Podobné nápady nie sú nové. Nielen ekoaktivistom, ale aj zeleným ľavicovým politikom prekážajú zvieracie plyny už dlhšie. Napríklad v americkom štáte Kalifornia hovorili o regulácii kravského meteorizmu už v roku 2016.


Ďalšie články