Sčítanie obyvateľstva môže byť skreslené. Rastie tlak, aby ho posunuli

¼udia v bytovke poèas zákazu vychádzania Ilustračná fotografia. Foto: Jaroslav Novák/TASR

S návrhom prišla poslankyňa Anna Záborská, podporila ju maďarská strana Spolupatričnosť. Zisťovali sme názor koaličných strán a Konferencie biskupov Slovenska.

V období od 15. februára 2021 do 31. marca 2021 sa na Slovensku uskutoční sčítanie obyvateľov. Tí budú mať na sčítanie sa šesť kalendárnych týždňov. Jeho cieľom je po desiatich rokoch priniesť aktuálne informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach ako aj o domácnostiach obyvateľov. 

Koronakríza ovplyvnila spôsob zberu dát, ktorý sa tento rok kvôli lockdownu udeje online. Stačí navštíviť webovú stránku www.scitanie.sk a zahlasovať môžete pár kliknutiami. V každej obci bude navyše zriadené kontaktné miesto, kde budú obyvateľom pomáhať pri registrácii asistenti. K dispozícii by mali byť aj mobilní asistenti, ktorí navštívia obyvateľov u nich doma.

Počas pandémie to nie je dobrý nápad

Proti sčítaniu sa postavili strany Kresťanská únia a hnutie Összefogás-Spolupatričnosť. Svoju obavu formulujú pragmaticky – súčasná pandemická situácia by podľa nich mohla ovplyvniť výsledky sčítania, ktoré bude stáť 60 miliónov eur, a preto by malo byť sčítanie čo najpresnejšie. Obyvatelia majú totiž úplné iné priority, mnohí z nich sú chorí, alebo sa starajú o členov svojich rodín, či práve riešia ekonomické dôsledky koronakrízy. Kampaň nie je ani veľmi medializovaná, pretože pozornosť médií sa sústredí na zvládnutie pandémie.

„Pred desiatimi rokmi, pri významnej celoštátnej informačnej kampani a pozornosti spoločnosti, 11 percent ľudí neuviedlo svoje náboženské presvedčenie a 7 percent neuviedlo svoju národnosť. Kvôli covidu je sčítanie na okraji záujmu spoločnosti, preto hrozí, že údaje budú oveľa viac neúplné, ako údaje spred desiatich rokov,“ konštatuje Szabolcs Mózes, predseda hnutia Összefogás-Spolupatričnosť.

Člen Spolupatričnosti József Nagy pre Štandard uviedol, že strana má voči online hlasovaniu výhrady. „Vieme, že veľké percento obyvateľov mobil nemá alebo technologické pomôcky nevie používať,“ hovorí.

Plány o tom, že ľudia, ktorí neovládajú tieto komunikačné systémy, môžu prísť na miestny úrad a vyplniť formulár tam, alebo požiadať o osobnú návštevu úradníka, podľa neho priamo narúšajú platné protipandemické opatrenia. „To by sme museli udeliť niekoľko tisíc výnimiek zo zákazu vychádzania a pravdepodobne pre starších ľudí, čo by bola úplná katastrofa. Nemysliteľné tiež je, aby ich navštevovali doma mobilní asistenti, pretože môžu byť potenciálnymi prenášačmi ochorenia COVID-19,“ povedal Nagy.

Strana Spolupatričnosť zastupuje menšinu Maďarov na Slovensku a preto je pre ňu podstatné, koľkí ľudia z tejto minority budú pri sčítaní obyvateľstva reálne zachytení. „Závisí od toho naše školstvo, jazykové práva či finančná podpora kultúry,“ vyratúva Nagy.

Sčítanie obyvateľstva je okrem národnostných menšín dôležité aj pre náboženské spolky, ktoré na jeho základe tiež získavajú finančnú podporu zo strany štátu. „Financovanie cirkví a náboženských obcí je naviazané na výsledky sčítania. Ak zo sčítania dostane štát skreslené a neúplné údaje, financovanie nielen cirkví, ale aj národnostných menšín i etnických skupín bude nespravodlivé a neefektívne,“ varuje Kresťanská únia.

🔹 NAVRHUJEME ODLOŽIŤ SČÍTANIE OBYVATEĽSTVA 🔹 Kresťanská únia a hnutie Összefogás-Spolupatričnosť oceňujú pohotovú…

Uverejnil používateľ Anna Zaborska Streda 13. januára 2021

Na tento problém už v Štandarde upozornil biskup Hroboň z evanjelickej cirkvi, okrem tlaku sekularizácie upozornil práve na demografický problém: „(..) demografická krivka je nepriaznivá. Takže musíme počítať aj s možnosťou poklesu,“ povedal pre Štandard. Evanjelici na Slovensku sú vekovo starší, ak by sčítanie ľudu nebolo reprezentatívne, ich cirkev by sa mohla dostať do vážnych ekonomických problémov.

Skreslené údaje a výhovorky

Sčítavať sa budú aj domy a byty, čo je dôležité pre presnosť hospodárskych a sociálnych ukazovaťeľov. Ich sčítanie bude prebiehať historicky prvýkrát bez účasti obyvateľov. Sčítanie domov a bytov budú vykonávať v obci poverené osoby, ktorých povinnosťou je správne a pravdivo vypĺňať údaje. 

Aj tu nachádza Nagy možné problémy. „Ak budú čísla o 20-30 percent skreslené, alebo urobené odhadom, lebo ľudia, ktorí majú sčítanie na starosti sa budú vyhovárať, že napríklad nemohli nejakú domácnosť navštíviť, je nevyhnutné sčítanie odložiť,“ varuje. Podľa oboch strán by sme tak mohli stratiť presný prehľad o tom, kam sa dostalo Slovensko za posledných desať rokov a aké stratégie by mali byť budované.

Obe strany tak žiadajú, aby bolo sčítanie posunuté na iný termín, najlepšie na september a október 2021, čím by sme stále splnili požiadavky Eurostatu, ktoré určujú, že sčítanie obyvateľov má prebehnúť v roku 2021.

Z koalície sa zatiaľ pridá SaS, cirkev nechá rozhodnutie na štát

Iniciatívu už podporila najsilnejšia koaličná strana OĽaNO. Podľa poslankyne Anny Záborskej to bude témou rokovania koaličnej rady. „Boli by sme radi, keby takýto návrh prešiel koaličnou radou v zrýchlenom konaní a sčítanie sa odložilo na leto,“ hovorí Nagy. „Spojili sme sa aj s Richardom Sulíkom, ktorý nemal v tomto smere námietky, takže očakávame, že v koalícii panuje konsenzus,“ dodáva.

Foto: Zaborska/FB

Hovorca SaS Ondrej Šprlák pre Štandard uviedol, že strana k tomu pripravuje vlastné stanovisko, ktoré však do uzávierky textu neposlali. Tlačové oddelenie strany Za ľudí neodpovedalo.

„Iniciatíve by sa medze klásť nemali, ale verejné sčítanie ľudu bude závisieť od vývoja pandemickej situácie. V súčastnosti je to podľa hnutia Sme rodina irelevantná otázka,“ uviedlo pre Štandard tlačové oddelenie tejto koaličnej strany.

Konferencia biskupov Slovenska prostredníctvom svojho hovorcu Martina Kramaru uviedla, že rozhodnutie o dátume sčítania obyvateľstva je v rukách štátu, ktorý ho aj organizuje. „Samozrejme, je možné, že výnimočná pandemická situácia pri elektronickom sčítaní spôsobí komplikácie: o ich zhodnotenie ale treba požiadať odborníkov príslušných inštitúcií,“ povedal hovorca.

Jasmína Stauder, hovorkyňa sčítania obyvateľov 2021 uviedla, že Štatistický úrad zvládne sčítanie aj počas pandémie. „V zmysle zákona sme urobili maximálne kroky pre to, aby bolo sčítanie úspešné a samozrejme aj bezpečné pre všetkých obyvateľov. Ale pokiaľ bude vôľa na zmenu zákona, budeme túto zmenu rešpektovať a budeme postupovať opäť v zmysle zákona tak ako doteraz,“ konštatovala.


Ďalšie články