Jedenásť rokov, jedenásť podujatí, jedenásť identít. To sú tohtoročné Bratislavské Hanusove dni

náhľad na článok Bratislavské Hanusove dni. Foto: Barbora Girmanová

V Bratislave sa uskutoční jedenásty ročník mestského akademického festivalu Bratislavské Hanusove dni, ktorý sa bude konať od 16. do 20. júna. Na jedenástich podujatiach sa budú slovenskí aj svetoví rečníci zamýšľať nad tým, aké pevné sú naše identity a ako o nich viesť autentický dialóg.

Jedenásty ročník Bratislavských Hanusovych dní sa pokúsi hľadať odpoveď na otázku krehkosti našej identity. Ako nás definuje naša sexualita, svetonázor, pohlavie, viera, spoločnosť či schopnosť vyjadriť sa? A ako o týchto témach diskutovať s dnešným svetom?

Známy český psychiater Max Kašparů sa spolu so štyrmi mladými ľuďmi z rozličných názorových svetov pozrie na to, či je dnešná mladá generácia skutočne krehká ako snehové vločky. Nemecká pediatrička Dr. Christl Vonholdtová sa zasa pokúsi odpovedať na otázku, ako by mali rodičia, učitelia a okolie pristupovať k tínedžerom, ktorí nie sú stotožnení so svojou pohlavnou identitou. 

Foto: Zuzana Jakabová

O mužskej sexualite a o tom, nakoľko môže byť prekliatím a nakoľko požehnaním, budú diskutovať známy kapucín Martin Borkovský, Peter Lupton z Nepornu a Ján Balažia z projektu Otec&syn.

Imre von Habsburg-Lothringen, vnuk posledného rakúskeho cisára, na príklade svojho starého otca ukáže, aké vlastnosti by mali mať politici a spoločenskí lídri a ako by mal vyzerať boj o mier. Mladý americký dominikán Fr. Gregory Pine sa zasa pokúsi obhájiť tézu, že ideálom dnešných ľudí by malo byť to isté, čo za ideál považovali starí Gréci a neskôr aj stredovekí ľudia, teda rozumnosť. V spoločnej diskusii budú následne obaja hľadať odpoveď na otázku, aký má mať vzťah k svetu svätec dneška.

Foto: grafika BHD

Redaktori časopisu Verbum a ich hostia sa pozrú na to, aká je identita slovenských konzervatívcov vo vzťahu k vojne na Ukrajine a súčasnej sekulárnej kultúre. Budú sa tiež pýtať, prečo katolíci nemajú svoju „kaviareň“. Hostia portálu nm.sk sa pozrú na to, aký by mal byť vzťah katolíkov k ekonomike a prečo sa k nej pápež František toľko vyjadruje. 

O kráse a jej vyjadreniach budú na priesečníku sekulárneho a kresťanského sveta viesť dialóg slovom a najmä hudbou dva mladé hudobnícke páry, ktoré patria dnes k tomu najlepšiemu na slovenskej scéne – Lash & Grey a Jana a Lukáš Zubajovci. Lash & Grey vyhrali tohtoročné Rádiohlavy v kategórii najlepšia skladba roka 2021  a Jana Zubajová bola jednou z líderiek Heartbeat, ktorých nádherné a krehké chválové piesne presiahli čisto kresťanský svet. Teraz ale prichádza s novými piesňami z albumu, ktorý pripravujú s manželom Lukášom.

Foto: Barbora Girmanová

Jedenásť rokov, jedenásť podujatí, jedenásť pohľadov na identitu dnešného človeka a spoločnosti. Odpovede zblízka i zďaleka. V príjemnom prostredí záhrady Pálffyho paláca v centre mesta. S priestorom na príjemné stretnutia a diskusie o Bohu, vesmíre, živote a vôbec, dlho do noci, s pivom či kofolou v ruke. Také budú Bratislavské Hanusove dni 2022.  

Celý program nájdete na bhd.sk/program/

K dispozícii máme zvýhodnené celovečerné vstupy, permanentku aj online permanentku. 

ZĽAVOVÝ KÓD na lístky a permanentky pre študentov/ZŤP/seniorov nájdete na stránke Spoločenstva Ladislava Hanusa. 


Ďalšie články