Pri akcii Voz obvinila NAKA 31 osôb vrátane šéfa Tiposu

Eduard Heger Marek Kaòka Marek Kaňka. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje vo štvrtok pri akcii Voz pre podozrenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie celkovo 31 osobám, z toho 25 fyzickým a šiestim právnickým. Viacero obvinených bolo zadržaných. Informuje o tom Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), pod ktorého dozorom zaisťovacia akcia prebieha.

ÚŠP spresnil, že aktuálne vykonávajú aj ďalšie zaisťovanie a procesné úkony, patrí sem aj 19 domových prehliadok.

Zásah polície pre TASR potvrdila aj hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. „Policajti NAKA vykonávajú od skorých ranných hodín vo viacerých krajoch v rámci Slovenka zaisťovacie úkony. Cieľom je dokumentovať rozsiahlu závažnú ekonomickú trestnú činnosť,“ konštatovala. Poznamenala, že pre úkony trestného konania zatiaľ nie je možné k prípadu poskytnúť akékoľvek bližšie informácie. „Aby nedošlo k zmareniu či sťaženiu účelu trestného konania,“ vysvetlila.

Portál Aktuality.sk informuje, že v rámci akcie obvinili generálneho riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Tipos Mareka Kaňku. Policajná akcia podľa portálu súvisí s biznisom s pohonnými látkami, daňovými trestnými činmi a s praním špinavých peňazí.

Matovič sa obvineného šéfa Tiposu nezastal, dôveruje polícii

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. Minister tak reagoval na obvinenie Mareka Kaňku, generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos, ktorá patrí pod jeho rezort.

„Platí to, čo sme sľúbili ľuďom pred voľbami, padni komu padni, pred zákonom si musíme byť všetci rovní,“ uviedol Matovič. „Nikoho nechránime a neuznávame politiku našich ľudí,“ dodal.

Heger sa k obvineniu šéfa Tiposu vyjadrí až po skončení sa vyšetrovania

K obvineniu generálneho riaditeľa štátnej lotériovej spoločnosti Tipos Mareka Kaňku vo štvrtok zaslal stanovisko aj Úrad vlády SR. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní, počká si na výsledok vyšetrovania a následne sa vyjadrí, uviedla hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Keďže Kaňka nie je podriadený predsedovi vlády, premiér nemôže voči nemu konať,“ zdôraznila Janíková. Kaňka nastúpil do funkcie v apríli 2020 v čase, keď bol ministrom financií, pod ktoré Tipos patrí, práve Heger.

(tasr)


Ďalšie články