Český premiér Fiala vo Vatikáne: Pápež si jasne uvedomuje nespravodlivosť ruskej agresie

286510437_964733944212426_2900662276568251767_n Český premiér Petr Fiala po audiencii u pápeža v júni 2022. Foto: Bohumil Petrík

Český premiér Petr Fiala na audiencii u pápeža Františka hovoril najmä o vojne na Ukrajine. Štandardu odpovedal, ako vníma Františkove slová o štekote NATO pred bránami Ruska.

Český predseda vlády Petr Fiala sa stretol s pápežom Františkom na audiencii vo Vatikáne. Na schôdzke sa rozprávali najmä o aktuálnej vojne na Ukrajine. O schôdzke politik hovoril na následnej krátkej tlačovej konferencii na Námestí svätého Petra, a to s novinármi z českých médií a zo Štandardu.

Bola by vhodná pápežova návšteva na Ukrajinu? spýtala sa česká novinárka. Politik odvetil:

„Určite by mala význam a bez toho, aby som chcel interpretovať názory pápeža Františka, je to i jeho prianie navštivíť Ukrajinu. Ale na to musia byť podmienky po všetkých stránkach – a aj zdravotných.“

Pápež začiatkom mája v rozhovore pre taliansky denník povedal, že NATO „štekalo“ pred bránami Ruska. Čo si o tom myslí katolík a český premiér? To sa Štandard opýtal Petra Fialu.

Český premiér s novinármi. Foto: Bohumil Petrík

„Nebudem komentovať jednotlivé výroky, ktoré ani osobne nepoznám. S pápežom Františkom som hovoril o situácii na Ukrajine. Je jasné, že mu leží na srdci mier a čo najrýchlešie ukončenie vojny. Z rozhovoru som získal jednoznačný dojem, že pápež si jasne uvedomuje nespravodlivosť ruskej agresie a podporuje trpiaci ukrajinský ľud,“ vysvetlil premiér Českej republiky.

Pápež podľa neho vyjadril veľkú podporu ukrajinskému národu a jeho spravodlivému zápasu. Táto návšteva má politický a spoločenský význam, ale aj osobný a duchovný, lebo som veriaci, priznal Petr Fiala.

Na stretnutí sa obe strany zamerali na „dobré bilaterálne vzťahy existujúce medzi Svätou stolicou a Českou republikou a na úlohu cirkvi v spoločnosti“. Témou bolo takisto ďalšie „upevnenie a rozšírenie spolupráce“, informoval Vatikán. Obe strany hovorili o „vojne na Ukrajine a jej vplyve na regionálnej a medzinárodnej úrovni s osobitným zreteľom na humanitárnu situáciu a na prijímanie utečencov“.

Čo si navzájom darovali

Český politik daroval pontifikovi šál, ktorý ušili spoločne české a ukrajinské ženy. Symbolizuje mier a priateľské vzťahy medzi národmi. Petr Fiala ho prevzal priamo od jednej zo žien Marije Skybyovej, ktorá ho tiež šila. Pápežovi daroval aj Bibliu a publikáciu o stave českej cirkvi v súvise s Rokom svätej Ľudmily, ktorý si slovanská krajina pripomenula minulý rok.

Rímsky biskup svojho náprotivka obdaroval svojím tohtoročným posolstvom pre mier a dokumentom o ľudskom bratstve. Ďalším darom pre predsedu vlády bol umelecky zdobený tanier s vyobrazením svätého Martina, ktorý dáva svoj plášť núdznemu.

Český premiér Petr Fiala po audiencii u pápeža. Foto: Bohumil Petrík

Cestujem a riešim energetickú bezpečnosť krajiny

Petr Fiala sa na konferencii so žurnalistami tiež ohradil voči výhrade, že málo cestuje: „Cestujem a riešim energetickú bezpečnosť krajiny,“ povedal. Ako dodal, tento týždeň bol v Paríži, kde sa stretol s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom, potom v Berlíne so zástupcami nemeckých podnikateľov a teraz v Ríme a vo Vatikáne:

„Je to štandardná súčasť mojej práce. Časy, keď sa s českým premiérom nik nechcel veľmi stretnúť a nemal veľa kontaktov, sú našťastie preč. Musíme byť v zahraničí aktívni. Témy návštev jasne ukazujú, prečo sú dôležité. Dnes musíme riešiť napríklad energetickú bezpečnosť Českej republiky, aby u nás mali ľudia dostatok energie a aby boli ceny za prijateľnú cenu. A to nemôžeme spraviť len vlastnými silami, preto treba hovoriť s ďalšími krajinami. A to tiež robím.“


Ďalšie články