Amerika sa ďalej radikalizuje. Polícia zadržala muža, ktorý chcel zavraždiť sudcu Bretta Kavanaugha

Brett Kavanaugh Brett Kavanaugh. Foto: TASR/AP

Polícia v stredu v noci zadržala neďaleko domu sudcu Kavanaugha muža, ktorý sa priznal, že ho chcel zabiť. Útočník mal pri sebe pištoľ, nôž a nástroje na vlámanie sa do domu.

Nicholas John Roske (26) zo Simi Valley v Kalifornii je obvinený z pokusu o vraždu sudcu Najvyššieho súdu USA Bretta Kavanaugha. K úmyslu zavraždiť sudcu sa priznal, píše Agentúra AP.

Roske sa v stredu o jednej hodine v noci doviezol taxíkom k domu Kavanaugha, ktorý býva na predmestí Washingtonu. Bol oblečený v čiernom, pri sebe mal pištoľ Glock 17, náboje, paprikový sprej, nôž a ďalšie predmety, pomocou ktorých sa chcel vlámať do sudcovho domu.

Nepretržitej strážnej službe, ktorá stojí pred Kavanaughovým domom, sa útočník zdal okamžite podozrivý. Zadržali ho potom, čo sám zavolal na číslo tiesňovej linky, kde tvrdil, že má samovražedné sklony. Policajtom neskôr povedal, že mal v pláne vlámať sa do domu sudcu Bretta Kavanaugha, zavraždiť ho a potom spáchať samovraždu. Svojho zámeru sa zriekol keď zbadal pred domom strážiacich policajtov a pochopil, že by sa mu to nepodarilo.

Útočník sa priznal, že adresu sudcu našiel na internete, kde ju umiestnili potratoví aktivisti, ktorí pred domami sudcov organizujú demonštrácie, odkedy portál Politico uverejnil návrh predbežného rozhodnutia v prípade Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization, podľa ktorého by sa právomoc regulovať potraty vrátila do rúk jednotlivých štátov USA.

Zatknutý muž uviedol, že podpora sudcu Kavanaugha pre toto stanovisko bola jedným z motívov, prečo sa rozhodol zabiť ho. Ďalším dôvodom mal byť masaker na škole v Uvalde v Texase, útočník totiž verí, že Kavanaugh bude hlasovať za uvoľnenie zákonov o kontrole zbraní v ďalšom súdnom spore, ktorý v týchto dňoch rieši Najvyšší súd. Muž mal podľa ďalších zdrojov policajtom povedať aj to, že vražda Kavanaugha by dala jeho životu zmysluplný cieľ.

Roske mal vraj počas súdneho pojednávania problém odpovedať aj na základné otázky, ktoré mu sudca kládol. Na otázku, či rozumie, čo sa s ním deje a či uvažuje jasne, odpovedal: „Myslím, že tomu rozumiem, ale nepovedal by som, že myslím jasne.“ Neskôr uviedol, že užíva lieky. Nevedno však, o aké lieky ide ani koľko ich užil. Nie je preto jasné, či bol pod vplyvom liekov alebo iných omamných látok, prípadne či trpí nejakou duševnou poruchou.

Ďalšie pojednávanie v tomto prípade stanovili na 22. júna. Roskemu hrozí za pokus o vraždu za mrežami maximálne 20 rokov.

Policajt hliadkujúci za plotom pred budovou Najvyššieho súdu USA. Plot bol na miesto nainštalovaný po tom, čo pred súdom vypukli masové demonštrácie a nepokoje kvôli predbežnému rozhodnutiu Najvyššieho súdu podľa ktorého by sa mala právomoc regulovať potraty vrátiť do rúk jednotlivým štátom. Foto: flickr.com/Victoria Pickering

Pripomeňme, že pre demonštrácie, ktoré vypukli po zverejnení predbežného rozhodnutia, majú pred domami všetci sudcovia Najvyššieho súdu nepretržitú strážnu službu. Zákon takéto protesty v okolí domov sudcov Najvyššieho súdu zakazuje, ale polícia porušovanie federálneho zákona toleruje. Sudca Alito, autor predbežného rozhodnutia, dokonca svoj dom opustil a býva na neznámom mieste. Uzatvorené je aj námestie pred Najvyšším súdom, ktoré obopína vysoký plot a tiež priľahlé ulice. Agentúra AP uvádza, že Správa ministerstva pre vnútornú bezpečnosť uviedla, že návrh stanoviska, ktorý unikol začiatkom mája, rozpútal vlnu hrozieb voči sudcom a úradníkom Najvyššieho súdu a zvýšila pravdepodobnosť extrémistického násilia.

Ľavicové hnutia, ktoré organizujú protesty pred domami sudcov Najvyššieho súdu, už potvrdili, že aj napriek incidentu budú naďalej pokračovať s demonštráciami pred domami sudcov. Brett Kavanaugh je sudcom, ktorý od momentu, keď ho prezident Trump navrhol za sudcu Najvyššieho súdu, čelí najtvrdšiemu mediálnemu tlaku a útokom voči jeho osobe.

Konzervatívne médiá v súvislosti s útokom pripomínajú aj slová Chucka Schumera, lídra demokratickej väčšiny v Senáte, ktorý v roku 2020 povedal, že ak bude sudca Kavanaugh útočiť na potraty, tak „za to zaplatí.“

https://twitter.com/tedcruz/status/1534589666950844416?s=20&t=QgF6gP4cjglkZgFu5jIVsg

V súvislosti s uniknutým rozhodnutím vandali po celých Spojených štátoch ničia centrá pomoci tehotným ženám, demonštranti narušujú bohoslužby a ničia kostoly a cirkevné budovy. O týchto prípadoch sme na stránkach Štandardu priniesli viac informácií tu, tutu.


Ďalšie články