Ako Poliaci pomohli Ukrajincom, a tým i sebe. Slováci zaspali

Hajko_rozhovor_MZ_3 Jozef Hajko. Foto: Matúš Zajac

Neobsadený poľský trh práce zaplnili ukrajinskí utečenci a ekonomika naberá nebývalú silu. Slovensko sa potáca, s hospodárskym výkonom sa ledva vrátilo na predpandemickú úroveň.  

Keď sa koncom februára po napadnutí Ruskom začali objavovať na poľských hraniciach prví utečenci z Ukrajiny, boli iba predzvesťou veľkej vlny. Nakoniec ich prešli cez hranice takmer štyri milióny. Niektorí pokračovali ďalej, iní sa vrátili, ale napokon ich ostalo zhruba 1,5 milióna.

Poliaci boli k utečencom mimoriadne ústretoví, pomáhali im a zároveň im ponúkali prácu. A tí ju prijímali, plátali diery na poľskom pracovnom trhu. Výsledok? Z celoštátneho hľadiska sa to oplatilo. Potvrdzujú to čísla.    

Poľský hrubý domáci produkt poskočil v prvom štvrťroku 2022 medziročne o 8,5 percenta, čím sa náš severný sused dostal medzi trojicu ťahúňov celej Európskej únie. Aspoň tak to ukazujú predbežné čísla.

Darilo sa aj Čechom, ktorí zaznamenali rast 4,8 percenta a majú podobne ústretovú politiku voči Ukrajincom ako Poliaci. A Slovensko? Tu sa výkonnosť hospodárstva v prvom štvrťroku medziročne zvýšila o 3,1 percenta, ideme teda tretinovým tempom oproti Varšave.

Poliaci sú viac vpredu a vďačia tomu aj za ústretový postoj k novým ukrajinským pracovníkom. A budú z neho zbierať plody ďalej. Ekonómovia z Oxfordu očakávajú, že Ukrajinci prispejú do roku 2050 k rastu poľskej ekonomiky okolo 2,5 percentami ročne. Inými slovami, Poľsko pomôže Ukrajincom a zároveň bude rýchlo bohatnúť. Dostať sa do 20 rokov na hospodársku úroveň Nemecka je stále reálnejšie.

Poľsko víta Ukrajincov na svojom území už takmer desaťročie. Za roky 2013 až 2018 bol podiel príduvších Ukrajincov na raste hrubého domáceho produktu 0,5 percentuálneho bodu ročne. Ukazuje sa, že po absorbovaní tohtoročnej vlny bude niekoľkonásobne vyšší.

KDH po vypuknutí konfliktu vyzvalo slovenskú vládu, aby k ukrajinským utečencom zaujala systémový postoj a zriadila špeciálny úrad splnomocnenca na riešenie ukrajinskej krízy. Ľudí unikajúcich z Ukrajiny považovalo hnutie za vítaných zamestnancov, živnostníkov, študentov. V rámci systémového prístupu mali dostať čo najväčšiu šancu.

Šanca ostala nevyužitá, vláda neprišla so žiadnym systémovým riešením. Na Slovensku sa zamestnalo do 7-tisíc ukrajinských utečencov, čo síce pracovnému trhu pomohlo, ale nie výrazne. Na porovnanie, v Česku sa toto číslo pohybuje okolo 50-tisíc. A s Poľskom sa to už nedá ani porovnávať.

Ešte stále je čas pokúsiť sa pritiahnuť pracovníkov z Ukrajiny. Hoci sú mzdy na Slovensku nižšie ako v okolí, výhodou je kultúrna blízkosť a existencia domácej ukrajinskej menšiny s priznanými právami.

To by však musela vláda staviť na systém, čo je pre ňu stále viac cudzie slovo.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články