Eurokomisár vyzval Maďarsko, aby zrušilo vyššie ceny palív pre cudzincov. V EÚ je cenová diskriminácia zakázaná

MOL Čerpacia stanica MOL. Reprofoto: FB MOL

Sťažnosti slovenských motoristov boli opodstatnené. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v stredu povedal Maďarsku, aby pozastavilo diskriminačné ceny pohonných látok pre vozidlá so zahraničnými poznávacími značkami. V opačnom prípade riskuje súd, keďže tento postup jednotný európsky trh zakazuje.

Maďarsko pred dvoma týždňami schválilo dvojaké ceny palív pre domácich a zahraničných motoristov. Zatiaľ čo vozidlá s maďarskými poznávacími značkami si môžu kúpiť lacnejšie, dotované palivo, autá so zahraničnými poznávacími značkami musia platiť trhové ceny. Podľa Bretona to predstavuje nepriamu diskrimináciu a porušenie pravidiel Európskej únie (EÚ).

„Žiadam vás, aby ste nám poskytli svoju odpoveď v súvislosti s odôvodnením a dobou platnosti týchto opatrení, ktoré by mohli predstavovať porušenie práva EÚ,“ uviedol Breton v liste maďarskému ministrovi technológií. „Tiež vás žiadam, aby ste pozastavili uplatňovanie opatrení, kým nebude zabezpečený ich súlad s právom EÚ,“ napísal.

Breton uviedol, že Európska komisia môže začať proti Budapešti konanie o porušení práva, ktoré môže v konečnom dôsledku viesť k súdnemu konaniu a pokutám.

Maďarsko namieta, že len reagovalo na takzvanú palivovú turistiku a rastúcu tranzitnú dopravu, ktorá zvýšila spotrebu paliva. Na jednotnom európskom trhu nie je možné cenovo rozlišovať zákazníkov z jednotlivých členských štátov.

Tento krok predstavuje ďalší spor medzi Komisiou a Maďarskom. Napätie medzi Bruselom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom v uplynulých mesiacoch vzrástlo pri právnom štáte, Ukrajine a keď Budapešť blokovala ďalší balík európskych sankcií proti Rusku.

(tasr, haj)


Ďalšie články