Matovič chce z OĽaNO konzervatívnu stranu. Pre KDH má ponuku, ktorú nemôžu odmietnuť

Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann Igor Matovič. Foto: TASR/Martin Baumann

Igor Matovič chce OĽaNO prebudovať na sociálnokonzervatívnu stranu. Kresťanskodemokratické hnutie to stavia pred neľahkú voľbu.

Matovičov sociálnokonzervatívny kurz je očividný. S opozíciou presadil prorodinný balíček a keď sa ho prezidentka rozhodla vetovať, kritizoval ju ako progresívnu liberálku. Keď György Gyimesi predložil návrh na zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách, Matovič sa na rozdiel od Hegera za Gyimesiho postavil.

Samotný Gyimesi sa netají tým, že mu je blízke zmýšľanie Viktora Orbána. Pre Štandard povedal, že by bol rád, keby nejaká strana na Slovensku neliberálnu demokraciu presadzovala.

Matovič v minulosti vedel na konzervatívnu nôtu zahrať, ale nikdy nie presvedčivo. Ako si všimol Postoj, zmysel Matovičovej novej vízie treba hľadať v politickom pragmatizme. Po štyroch rokoch vo vláde sa už OĽaNO len ťažko bude môcť profilovať ako protikorupčné hnutie. A keďže obrat do liberálnych vôd, kde pevne kotvia SaS a Progresívne Slovensko, by Matovičovi zrejme nevyšiel, celkom logicky sa ponúka sociálnokonzervatívny kurz.

Podľa informácií Štandardu Matovič očakáva, že pre tento postup stratí niekoľkých liberálnych poslancov a je s tým zmierený. Poslanec Andrej Stančík už avizoval, že ak zákon o dúhových vlajkách prejde, klub OĽaNO opustí.

Dôležitým faktorom v Matovičovej stratégii je budúci postoj KDH. Matovič im chce ponúknuť predvolebné spojenectvo. Že takto v OĽaNO uvažujú, priznal pre Štandard aj Richard Vašečka.

KDH by si vďaka tomu s veľkou pravdepodobnosťou zabezpečilo vstup do parlamentu. To nie je málo, obzvlášť po dlhých ôsmich rokoch mimo parlament a s vidinou, že to možno bude dvanásť. Strana sa v prieskumoch pohybuje medzi piatimi a siedmimi percentami a kresťanskí demokrati vedia, že voľby v roku 2024 pre nich môžu skončiť ďalšou tesnou prehrou.

Lenže je tu aj druhá časť Matovičovej stratégie. Minister financií chce dať kádehákom „ponuku, ktorú nemôžu odmietnuť“. Tento výraz – známy z kultového mafiánskeho filmu Krstný otec – na prvé počutie naznačuje ústretový návrh, no v skutočnosti ide skôr o vyhrážku. Ako Štandardu povedali dobre informované zdroje, pokiaľ Majerský podanú ruku od Matoviča neprijme, Matovič je odhodlaný ísť s KDH do ostrého konfliktu.

Forma tohto útoku nie je známa, no môžeme si domyslieť, že OĽaNO sa v hodnotovej rovine bude chcieť profilovať ako viac konzervatívna strana než KDH. Pravdepodobný je tiež tvrdý zápas v regionálnych voľbách, najmä v Prešove, kde sa Majerský pokúsi o znovuzvolenie za župana. Konfrontácia s Matovičom bola už v minulých parlamentných voľbách jedným z faktorov, pre ktorý KDH nedosiahlo 5 percent. Matovič je nepriateľ, o ktorého nestoja.

Lenže vedia aj to, že spojením sa s politikom, ktorý je podľa prieskumov najmenej dôveryhodným členom vládnej koalície, ich pošpiní. A to najmä v očiach tých najprirodzenejších konzervatívcov, starých voličov KDH, ktorým prekáža Matovičov konfrontačný štýl. Ale aj nových voličov a straníkov, ktorí do KDH prišli z SDKÚ. Bola by to nová verzia KDH s Alojzom Hlinom na čele.

Spoločnou kandidátkou by sa KDH voči Matovičovi dostalo do podriadeného postavenia. Potenciálne by to ohrozilo aj existenciu strany ako takej. Rovnako neistá sa však budúcnosť strany javí v prípade, že tretíkrát po sebe volebné kvórum nepokorí.

Matovičova ponuka je pre KDH danajským darom. Prijať ju alebo neprijať znamená pre Majerského výber medzi zlou a horšou možnosťou.

Naopak, ak by sa niekto potešil, je to Anna Záborská a Kresťanská únia. KÚ sa pred nadchádzajúcimi voľbami potrebuje dostať buď na kandidátku KDH, alebo OĽaNO, takto by dilema, dohadovanie a čakanie na ponuku od silnejšieho, odpadli.

Nech to už dopadne akokoľvek, Matovič skúša nový experiment. A najväčšie riziká z neho vyplývajú pre tých, ktorým má pomôcť.


Ďalšie články