Matovič: Minister školstva vetoval zvýšenie platov učiteľov. Je to vydieranie a zvrátenosť, namieta Gröhling

Minister financií SR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR Minister financií SR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že vyššie platy učiteľom vetoval priamo minister školstva Branislav Gröhling. Ten na oplátku hovorí, že expremiér vydiera a podporuje zvyšovaním daní alkoholizmus. Opozícia chce, vidiac spory vo vládnej koalícii, presadzovať vyššie platy v školstve sama. Učitelia plánujú protest.

„Branislav Gröhling sa dnes zapísal hrubou kriedou do dejín Slovenska, že je prvý minister školstva, ktorý na vláde hlasoval a doslova vetoval zvyšovanie platov zamestnancov školstva,“ uviedol minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič. Blokovanie zvyšovania platov učiteľov podľa neho „nemá vo svete obdobu“.

Spresnil, že „daňové nadpríjmy“ v roku 2022 sa očakávajú vo výške 327 miliónov eur, „rozpočtové nadvýdavky“ sú v hodnote 1,648 miliardy eur. „A to vo výdavkoch ešte nie je položka na zvýšenie platov učiteľov,“ uviedol Matovič v súvislosti s vyjadreniami, že zvýšenie platov učiteľov je možné len z nepoužitých daňových nadpríjmov bez zvýšenia daní.

Podľa neho nie je pravda, že SaS nemala k dispozícii návrh na zvýšenie daní. „Mala ho už od 27. marca,“ povedal Matovič. Avizoval zároveň, že bude svoj návrh na zvýšenie daní predkladať „na každú jednu vládu“, kým nebude schválený. „Budeme bojovať za vyššie platy zamestnancov verejnej správy,“ dodal minister financií.

Gröhling: Financovanie škôl cez alkoholizmus odmietam

„Financovať školstvo cez slovenský alkoholizmus je zvrátenosť a vydieranie. Obzvlášť po pokuse minúť 1,2 miliardy na pochybný sociálny balíček,“ reagoval na sociálnej sieti Branislav Gröhling. Narážal tým na návrh OĽaNO zvýšiť dane z alkoholu a hazardu.

Minister školstva uviedol, že o platoch v školstve budú rokovať s premiérom alebo aj s ministrom financií tento alebo nasledujúci týždeň. „Táto téma ešte nie je uzatvorená,“ povedal minister školstva. Zároveň skonštatoval, že nasledujúce dni si sadnú za stôl a vysvetlia si niektoré veci. Očakáva, že na niečom sa určite dohodnú.  
Návrh zákona o platoch z dielne ministra financií podľa vlastných slov doteraz nevidel. Nevedel sa preto k nemu vyjadriť.

Hlas má vlastný návrh

Občania sú už dva roky trvania tejto vlády neustále rukojemníkmi sporov koaličných strán a najmä lídrov OĽaNO Igora Matoviča a SaS Richarda Sulíka. Skonštatoval to nezaradený poslanec a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš. Poukázal na dlhodobé spory Sulíka s Matovičom s tým, že najnovšie sa dotkli učiteľov. So spolustraníkmi z Hlasu-SD sú pripravení predložiť do parlamentu vlastný návrh na zvýšenie platov učiteľov a nepedagogických zamestnancov o desať percent.

„Toto je najhoršia vláda v oblasti školstva, aká tu kedy bola,“ podotkol a pripomenul záväzky z vládneho programu súčasného kabinetu zabezpečiť adekvátne podmienky pedagogickým a odborným zamestnancom. Kritizoval aj vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), že učiteľom pomôžu daňovými bonusmi pre rodiny s deťmi.

Opozícia trvá na zvýšení platov učiteľom

Podobne zareagovalo mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Avizuje kampaň za zvýšenie platov učiteľov a nepedagogických zamestnancov o desať percent. 

PS chce postupným zvyšovaním platov dosiahnuť v školstve priemernú mzdovú úroveň vysokoškolsky vzdelaných ľudí v štátoch Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Na sociálnej sieti o tom informoval predseda strany Michal Šimečka.

Učitelia avizovaný protest nezrušili

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek v pondelok (6. 6.) poznamenal, že avizované protestné zhromaždenie naplánované na 15. júna o 13:30 na Námestí SNP v Bratislave zatiaľ neodvolávajú.

Slovenská komora učiteľov (SKU) považuje požiadavku na zvýšenie platov za opodstatnenú a nárast o desať percent za minimum. „Pripravovaný protest aj naďalej podporujeme, pretože okrem sľubov, ako by sa mohlo zvýšenie miezd financovať, neboli dané žiadne reálne záruky,“ uzavrela viceprezidentka SKU Soňa Puterková.

(tasr, haj)


Ďalšie články