Šeliga a Šipoš volajú SaS späť na koaličnú radu. Sulík sa zatiaľ vrátiť odmieta

Igor Matoviè, Richard Sulík tlaèová konferencia Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/Dano Veselský

Ak chce byť Sloboda a solidarita súčasťou vládnej koalície, mala by sa vrátiť na koaličnú radu, hovorí podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš rovnako koaličného partnera volá späť k rokovaciemu stolu. Richard Sulík to zatiaľ odmieta.

„SaS je súčasťou koalície, ale ak nebude chodiť za rokovací stôl, nevieme nič vyrokovať. Rešpektujem ich gesto, ale SaS musí sedieť za rokovacím stolom, ak chce vládnuť,“ skonštatoval Šeliga. Odmietať rokovanie s partnermi o kompromisoch považuje za nezodpovedné.

Na utorkovom stretnutí sa podľa Šeligových slov rozprávali s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) aj o možných kompromisoch. Tie by mal predseda vlády tlmočiť liberálom. Šeliga návrhy na riešenie nekonkretizoval. „Je to kompromis medzi zvyšovaním a znižovaním daní,“ uviedol.

Šipoš verí v urovnanie sporu

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš verí, že strana SaS prestane robiť obštrukcie a vráti sa k rokovaciemu stolu.

„V utorok (7. 6.) sa stretli zástupcovia troch koaličných strán, ktoré boli ochotné diskutovať, ako pomôcť rodinám s deťmi, zvýšiť platy učiteľov, zdravotných sestier a ďalších štátnych zamestnancov a kde na to nájsť zdroje. Mrzí nás, že strana SaS sa rozhodla na týchto dôležitých rokovaniach nezúčastniť a odignorovala ľudí, ktorí túto pomoc potrebujú,“ skonštatoval Šipoš.

V otázke odvolávania ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie ešte nezaujal postoj. Poslanecký klub OĽaNO bude podľa Šipošových slov k téme zasadať počas najbližšej schôdze a potom sa vyjadrí.

Sulík: Vrátime sa, keď sa situácia upokojí

SaS sa začne zúčastňovať na koaličných radách, keď nadobudne pocit, že sa upokojila situácia. Vyplýva to z vyjadrenia lídra SaS Richarda Sulíka po stredajšom rokovaní vlády. Chce, aby súčasná vláda pokračovala. Zároveň informoval, že na vláde SaS vetovala návrh ministra financií Igora Matoviča na zvýšenie niektorých daní, ktorý predložil v jednom balíku s návrhom na zvýšenie platov učiteľov. Koaliční partneri podľa jeho slov veto rešpektovali.

„Rozhodli sme sa, že si dáme chvíľku ‚pohov‘, aby sa táto situácia upokojila. Mrzí ma, že to dospelo takto ďaleko,“ povedal Sulík. Na vláde mali podľa jeho slov otvorenú diskusiu aj s Matovičom. Nevie, kedy začnú opäť chodiť na koaličné rady. „Začneme to robiť vtedy, keď budeme mať pocit, že sa situácia upokojila,“ dodal.

Všetci ministri SaS sú podľa jeho slov k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). „Je to náš šéf, my to rešpektujeme,“ podčiarkol.

Prestali chodiť na koaličnú radu

SaS pred utorkovou (7. 6.) koaličnou radou avizovala, že sa na rokovaniach nebude zúčastňovať. Nesúhlasila totiž s návrhom ministra financií spojiť zvýšenie platov učiteľov so zvyšovaním daní.

Neúčasť SaS na koaličných radách podľa strany neohrozí fungovanie štátu. Sulík uviedol, že o koaličných návrhoch sú pripravení rokovať s premiérom i ďalšími ministrami. Ich súhlas v zmysle koaličnej dohody tak podľa jeho slov vedia dať aj takýmto spôsobom. Poznamenal, že rokovať môžu aj šéfovia poslaneckých klubov.

Politológ Jozef Lenč v relácii TA3 v pondelok uviedol, že za asertívnym konaním Sulíka môže byť snaha zastaviť pokles preferencií SaS v prieskumoch. Podľa najnovšieho prieskumu by strana skončila na treťom mieste s 11 percentami za stranami Hlas-SD a Smer-SD. Mesiac dozadu získala SaS v sondáži takmer 15 percent.

(tasr, haj)


Ďalšie články