Muž, ktorý vrazil v Berlíne autom do ľudí, má zrejme psychické problémy

Auto narazilo do davu ¾udí v Berlíne Záchranári pomáhajú zranenej osobe po náraze auta do davu. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Vodič auta, ktoré v stredu v nemeckom hlavnom meste Berlín vpálilo do davu ľudí, pričom o život prišla jedna žena a 14 ďalších osôb utrpelo zranenia, konal zrejme v amoku a mal psychické problémy. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Obeťou vyčíňania 29-ročného muža nemecko-arménskeho pôvodu sa stala učiteľka z Hesenska, ktorá bola so skupinou žiakov na školskom výlete v Berlíne. Práve títo tínedžeri patria medzi zranené osoby – päť až šesť z nich utŕžilo život ohrozujúce zranenia a traja ďalší zranenia ťažké.

Páchateľ bol po čine, ku ktorému došlo v stredu dopoludnia v štvrti Charlottenburg pri nákupnom bulvári Kurfürstendamm, zadržaný a prevezený do nemocnice. Polícia v stredu okrem iného prehľadala jeho byt. Vo vozidle, ktoré šoféroval, sa našlo viacero plagátov s nápismi súvisiacimi s Tureckom. Či je ich však možné spojiť s týmto činom, je predmetom vyšetrovania.

Hoci tento muž v minulosti spáchal už viacero prečinov, dosiaľ sa podľa polície nedopustil žiadneho skutku spojeného s extrémizmom. Vyšetrovanie vedie oddelenie kriminálnej polície zaoberajúce sa vraždami, a nie sekcia zodpovedná za politicky motivované trestné činy.

Berlínska starostka Franziska Giffeyová na Twitteri vo štvrtok ráno pre rozhlasovú stanicu RBB-Inforadio uviedla, že z vyšetrovania polície jasne vyplýva, že „ide o skutok psychicky ťažko postihnutého človeka, spáchaný v amoku“.

Dodala, že vyšetrovatelia sa s pomocou tlmočníka „z čiastočne zmätočných vyjadrení“ páchateľa pokúšajú zistiť okolnosti incidentu. Stredajší čin označila za „čierny deň v dejinách Berlína“. O skutku vykonanom v amoku hovoril v stredu večer na Twitteri aj nemecký kancelár Olaf Scholz.

Hovorca polície v nemeckej metropole vo štvrtok povedal, že „existujú takéto indície (o psychických problémoch páchateľa), avšak zatiaľ to nie je isté“. Doplnil, že vyšetrovanie zatiaľ prebieha vo všetkých smeroch. Sestra podozrivého pre denník Bild uviedla, že jej brat závažné problémy má.

V stredu večer si v Pamätnom kostole cisára Viliama I., v blízkosti ktorého sa skutok odohral, mnohí ľudia uctili pamiatku zabitej ženy a zranených.

STREDA

Na osem upravili hasiči počet zranených po tom, čo v nemeckej metropole Berlín vrazilo v stredu dopoludnia do davu ľudí osobné auto. Pôvodne hasičský zbor hovoril o 30 zranených. Miestna polícia tvrdí, že zranenia utrpelo najmenej 12 osôb. Pri nehode zomrel jeden človek. Správu priniesli agentúra DPA a denník Die Welt.

Tragický incident, ktorý neprežil jeden človek, sa odohral v berlínskej štvrti Charlottenburg na západe Berlína okolo 10.30 h. Podľa údajov polície utrpeli piati ľudia život ohrozujúce zranenia a tri osoby boli zranené ťažko.

Nemecká polícia potvrdila, že vodičom auta, ktoré v stredu v Berlíne vrazilo do davu ľudí, bol 29-ročný muž nemecko-arménskeho pôvodu žijúci v hlavnom meste Nemecka. „Momentálne nevieme, či išlo o úmyselný čin alebo o dopravnú nehodu,“ povedal hovorca berlínskej polície Thilo Cablitz.

Zakryté telo leží na ulici po náraze auta do davu ľudí v centre Berlína. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA približuje, že zadržaný muž, ktorý šoféroval strieborné osobné vozidlo značky Renault Clio, najprv vyšiel na obrubník neďaleko rušného nákupného bulváru Kurfürstendamm na rohu ulíc Tauentzienstrasse a Rankestrasse, kde vrazil do skupiny ľudí, v ktorej boli prevažne tínedžeri. Následne po zhruba 200 metroch jazdy opäť vyšiel na obrubník na ulici Marburger Strasse, kde napokon skončil vo výklade parfumérie.

Na mieste zasahovalo 60 záchranárov, ktorí sa starali o zranených. Der Spiegel zároveň uviedol, že v okolí incidentu bolo zhruba 130 príslušníkov polície, medzi nimi aj ťažkoodenci. 

Berlínska starostka Franziska Giffeyová na Twitteri uviedla, že tento incident ju „nesmierne znepokojil a šokoval“. „Spravíme všetko preto, aby sme dotknutým osobám pomohli,“ prisľúbila. Rovnako zdôraznila, že zaistí vyšetrenie tohto činu.

K tragickému incidentu došlo v blízkosti Pamätného kostola cisára Viliama I. (Gedächtniskirche) a bulváru Kurfürstendamm. Ide o lokalitu nachádzajúcu sa neďaleko námestia Breitscheidplatz, kde v roku 2016 počas vianočných trhov prívrženec IS vrazil kamiónom do davu ľudí, pričom 12 osôb prišlo o život a viac ako 70 utrpelo zranenia.

Výberová chronológia útokov autom na ľudí v Nemecku

TASR prináša výberovú chronológiu útokov autom v Nemecku od roku 2016

2016

19. decembra: Mladý Tunisan vrazil kamiónom do návštevníkov vianočných trhov v berlínskej štvrti Charlottenburg, kde zabil 12 ľudí a desiatky ďalších zranil. K útoku sa prihlásila skupina Islamský štát. Útočníka Anísa Ámrího, ktorému Nemecko odmietlo udeliť azyl, neskôr zastrelili policajti v severnom Taliansku pri náhodnej kontrole dokladov.

2017

9. apríla: Štyridsaťsedemročný muž vrazil do preskleného foyer novej mestskej radnice vo Verdene, keď ho zastavilo až schodisko. Potom polial automobil benzínom a podpálil ho, čím spôsobil škodu na budove vo výške niekoľko miliónov eur.

11. novembra: Muž narazil autom do ľudí na autobusovej zastávke v berlínskej štvrti Reinickendorf. Ľudia však stačili uskočiť, a tak neprišlo k žiadnym zraneniam.

2018

6. apríla: Dve osoby sa zranili v Cottbuse v spolkovej krajine Brandenbursko, keď do skupinky ľudí na chodníku narazilo terénne auto. Vodič z miesta činu ušiel.  

7. apríla: V centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vrazila veľkou rýchlosťou dodávka do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho dómu. Udalosť si vyžiadala štyri životy vrátane vodičovho a viac ako 30 zranených.

2019

2. januára: Najmenej päť osôb utrpelo zranenia na západe Nemecka, kde na viacerých miestach narážal autom do ľudí 50-ročný muž, ktorý mal podľa miestnych úradov v úmysle zabíjať cudzincov. 

2020

24. februára: Celkovo 52 ľudí vrátane 18 detí zranil 29-ročný Nemec, ktorý autom vrazil do ľudí počas karnevalového sprievodu v meste Volkmarsen v spolkovej krajine Hesensko. Okresný súd v Kasseli odsúdil v decembri 2021 páchateľa na doživotie.  

26. júla: Sedem ľudí utrpelo zranenia, keď v západoberlínskej štvrti Charlottenburg vrazilo do davu ľudí auto s estónskou poznávacou značkou. Polícia zadržala 24-ročného muža, ktorý v dôsledku vysokej rýchlosti stratil kontrolu nad vozidlom.

25. novembra: Nemecká polícia zadržala muža, ktorý úmyselne narazil autom do oplotenia úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Berlíne. Vodič automobilu vo veku 54 rokov bol telesne postihnutý a v aute mal invalidný vozík.

1. decembra: V meste Trier na západe Nemecka vnikol do pešej zóny 51-ročný muž, kde svojím autom vrážal do chodcov. Päť ľudí usmrtil a ďalších 24 utrpelo zranenia. Jedna osoba zomrela na následky zranení takmer rok po tragédii.  

(tasr, im)


Ďalšie články