Európa môže mať počas budúcej zimy problémy s nedostatkom energií, varuje šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku

Hlavný velín kompresorovej stanice plynovodu v Ivánke pri Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR Hlavný velín kompresorovej stanice plynovodu v Ivánke pri Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Európa môže mať počas budúcej zimy problémy s nedostatkom energií, varoval šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Ruská invázia na Ukrajinu totiž prehĺbila energetickú krízu v regióne. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Obávam sa predovšetkým o trhy so zemným plynom, ak by sme mali chladnú a dlhú zimu, môžu nás čakať veľmi ťažké dni,“ uviedol Birol na výročnej konferencii IEA o energetickej hospodárnosti, ktorá sa koná v dánskom Sonderborgu.

Zatiaľ čo sa vlády a firmy aktuálne snažia zabezpečiť alternatívne dodávky energií, rovnako dôležité je, aby vlády prijali opatrenia na utlmenie dopytu, myslí si Birol. Ak európski zákazníci znížia teplotu vo svojich domovoch o 2 stupne Celzia, ušetrí sa tým 20 miliárd kubických metrov zemného plynu, čo zodpovedá objemu ruského plynu, ktorý prúdi do Európy cez plynovod Nord Stream 1 (Severný prúd 1).

https://standard.sk/214804/ceny-paliv-opat-stupli-a-to-aj-na-slovnafte-ktory-mal-dat-matovicovi-slub-tankujeme-za-sumy-ako-nemci/

(tasr)


Ďalšie články