Volajú to potratársky terorizmus a je ho stále viac. Tento týždeň vandali zničili už dve pro-life centrá

Zničené pro-life centrum v meste Asheville. Foto: facebook/MountainAreaPregnancyServices Zničené pro-life centrum v meste Asheville. Foto: facebook/MountainAreaPregnancyServices

V noci z pondelka na utorok vandali v USA podpálili dve centrá na pomoc tehotným ženám. Pokračujú aj protesty pred domami sudcov Najvyššieho súdu a útoky na bohoslužby. Niektorí preto už hovoria o potratárskom terorizme.

Už viac ako mesiac trvajú nepokoje, ktoré v USA spustilo zverejnenie predbežného rozsudku Najvyššieho súdu, ktorým sa má vrátiť jednotlivým štátom USA možnosť regulovať potraty. Len od začiatku tohto týždňa vandali zničili dve centrá na pomoc tehotným ženám.

Prvý prípad sa odohral v Armherste, čo je predmestie Buffala v štáte New York. Budovu organizácie s názvom CompassCare útočníci posprejovali, rozbili na nej okná a následne ju podpálili. Oheň poškodil niekoľko kancelárií, pri jeho hasení sa zranili dvaja hasiči. Organizácii tým vznikla škoda, ktorú jej riaditeľ Jim Harden odhadol na státisíce dolárov, pričom opravy podľa neho potrvajú mesiace. Zároveň zdôraznil, že organizácia bude aj naďalej poskytovať pomoc všetkým deťom a matkám, ktoré to potrebujú.

Podobná scéna sa odohrala približne v tom istom čase v meste Asheville v Severnej Karolíne, kde vandali poškodili budovu centra s názvom Mountain Area Pregnancy Services. Útočníci tu porozbíjali viacero okien a budovu posprejovali červeným sprejom. Kristi Brownová, ktorá je riaditeľkou centra pre CNA, na druhý deň po incidente uviedla, že zamestnancom sa už podarilo vyčistiť polovicu budovy, no celkové škody stále nie sú vyčíslené.

Obe budovy boli po stenách posprejované nádpismi, ktoré sa vyskytli aj pri ďalších podobných útokoch. Na budove v Asheville boli anarchistické znaky a nápis: „Ak nie sú potraty zabezpečené, nie ste v bezpečí ani vy.“ Na budove v Buffale bolo zasa napísané: „Bola tu Jane,“ čo je odvolávka na skupinu s názvom Jane’s Revenge alebo Jane Roe, čo bolo krycie meno Normy McCorveyovej, ktorej prípad a rozhodnutie Najvyššieho súdu v roku 1973 legalizoval potraty po celej Amerike.

CNA pritom upozorňuje, že na webovej stránke anarchistfederation.net bola nedávno uverejnená výzva na vyjadrenie fyzického hnevu po tom, čo bude oznámený definitívny rozsudok Najvyššieho súdu v prípade Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization. V príspevku sa píše, že hnev má byť vyjadrený v noci, pričom sa v ňom nachádza aj známy slogan vandalov: „Ak nie sú potraty zabezpečené, nie ste v bezpečí ani vy.“

Len za posledný mesiac sa odohralo minimálne šesť podobných prípadov, keď boli napadnuté a poškodené centrá na pomoc tehotným ženám. Okrem toho boli poškodené aj desiatky kostolov a cirkevných budov. Aj preto niektorí komentátori upozorňujú, že v tomto prípade už nejde o náhodné činy vandalizmu, ale o systematický potratársky terorizmus. Ten termín používajú aj preto, aby zobudili federálne orgány USA, aby sa organizovanému násiliu začali vážnejšie venovať.

Už viac ako mesiac pokračujú aj protesty pred domami sudcov Najvyššieho súdu. Tu zasa protesty organizuje skupina, ktorá si hovorí Ruth Sent Us. Jej stúpenci sú prakticky neustále pred domami sudcov Najvyššieho súdu, kde kvôli tomu musia stáť už viac ako mesiac desiatky policajtov. Sudca Alito, ktorý je autorom zdôvodnenia predbežného rozsudku, preto dokonca odišiel zo svojho domu a momentálne býva na neznámom mieste. Túto ponuku dostali aj ostatní sudcovia, ktorí ju ale odmietli. Sudca Kavanaugh a sudkyňa Coney Barrettová pritom bývajú aj so svojimi malými deťmi. Neustále protesty prekážajú aj ľuďom bývajúcim v susedstve sudcov.

https://twitter.com/downrightimp/status/1532192973076713474?s=20&t=gsZOBMvkoa6QNBQwdiaD8A

Do pozornosti verejnosti sa v posledných dňoch dostáva aj skupina, ktorá si hovorí Rise Up 4 Abortion Rights. Jej členovia v nedeľu narušili stretnutie veriacich, ktorí sa zhromaždili na ceremónii organizovanej Joelom Osteenom, populárnym protestantským americkým kazateľom. Jeho kostol či skôr hala v Houstone pojme takmer 17-tisíc návštevníkov a mnoho ľudí jeho kázanie sleduje aj prostredníctvom televízie. Na záberoch, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, vidno, ako sa dve ženy tesne pred začiatkom kázania postavili, vyzliekli si šaty a v spodnej bielizni vykrikovali potratárske heslá. Následne ich z budovy vyviedla ochranka. Paradoxné na celej situácii je to, že Osteen sa o pro-life otázky veľmi nezaujíma a jeho postoj v tejto veci je skôr vlažný.

Členovia Rise Up 4 Abortion Rights v posledných dňoch zorganizovali aj viaceré protesty, zablokovali ulicu vedúcu k hale, kde sa odohrávalo finále ženskej basketbalovej NBA, a jej polonahé stúpenkyne taktiež narušili priebeh basketbalového zápasu ženskej WNBA. Zaujímavosťou je, že túto skupinu, pre ktorú je typická zelená farba, na sociálnej sieti Twitter podporila aj prominentná demokratka Hillary Clintonová.

Do celkového koloritu súčasnej Ameriky zapadá aj špeciálne vydanie New York Magazínu, ktorý ho poňal ako sprievodcu pre ženy, ktoré chcú podstúpiť potrat. Toto číslo obsahuje informácie o tom, kde a za akých podmienok môžu v jednotlivých štátoch USA podstúpiť potrat. Redakcia aj týmto spôsobom ukazuje, kam sa posnul argument, že z potratu ako poslednej možnosti, ktorej sa chce každý vyhnúť, sa stalo niečo, čo by sme mali ženám čo najviac uľahčiť a vydávať o tom brožúrky ako o turistických atrakciách.


Ďalšie články