Kirillova pravá ruka má novú misiu: Maďarsko. Špekuluje sa, čo za tým môže byť

Hilarion 1 Metropolita Hilarion. Foto: Wikimedia

Číslo dva v ruskej cirkvi, metropolita Hilarion, sa sťahuje. Bude pôsobiť v Budapešti. Špekuluje sa, či za to môže jeho zdržanlivý postoj voči vojne na Ukrajine.

Pravá ruka moskovského patriarchu má nové pôsobisko: Budapešť. Rozhodla o tom Svätá synoda Ruskej pravoslávnej cirkvi. Odteraz bude administrátor Budapeštiansko-maďarskej eparchie a metropolita budapeštiansky a maďarský. Metropolita Hilarion Alfejev sa pritom nedávno vrátil z pracovnej návštevy Maďarska, kde ho privítal arcibiskup Ostrihomu a Budapešti kardinál Péter Erdö.

Hilarion bol „minister zahraničných vecí“ Moskovského patriarchátu a jednou z najznámejších tvárí Ruskej pravoslávnej cirkvi vo svete. Považoval sa za číslo dva a verného spojenca ruského patriarchu Kirilla. Niekoľko ráz bol tiež na oficiálnych návštevách vo Vatikáne a stretol sa aj s pápežom Františkom.

Niektoré médiá píšu, že ho patriarcha „prepustil“, keďže mu prideli malú cirkevnú oblasť. Sprístupnené záznamy zo synody sa nezmieňujú o dôvode preloženia. Nespomína sa ani vďaka za Hilarionovu doterajšiu službu.

Pozorovatelia špekulujú, ako jeho premiestnenie súvisí s vojnou na Ukrajine. Podobne ako jeho šéf ju priamo neodsúdil, na túto tému sa však zdráha vyjadriť. Na rozdiel od Kirilla je vo svojich vyhláseniach viac zdržanlivý a nešíril ani kontroverznejšie vyjadrenia ruského pravoslávneho lídra. Nie je vraj stotožnený s oficiálnym pohľadom svojej cirkvi na vojnu na Ukrajine.

HIlarion „sa dištancoval od Kirilla“ a jeho prístup „neprešiel bez povšimnutia“, napísal komentátor pravoslávneho sveta:

„V čase, keď moskovský patriarcha Kirill pokračuje vo svojej logike identifikácie s politikou Kremľa a ospravedlňuje a podporuje vojnu na Ukrajine, zdá sa, že metropolita Hilarion sa snaží rozlišovať.“

Metropolita Hilarion (v strede a na plátne) v Ríme prezentuje dokumentárny film spolu s kardinálom Kochom v roku 2020. Foto: autor

Komentátor upozornil na jeho dávnejšie slová na adresu niekoľkých iných pravoslávnych cirkví, ktoré „by sme nemali považovať za nepriateľov“. Hovoril aj o „dočasných problémoch pravoslávnej cirkvi“.

Vonkajšie vzťahy Moskovského patriarchátu synoda pridelila korunskému metropolitovi Antonovi.

Budapešť medzi prvým a Tretím Rímom

Hilarionovo nové pôsobisko tiež stojí za povšimnutie, keďže Budapešť ešte môže zohrať osobitnú rolu medzi Rímom a Tretím Rímom, ako sa občas prezýva Moskva. Patriarcha Moskvy a celého Ruska Kirill gratuloval maďarskému predsedovi vlády Viktorovi Orbánovi k víťazstvu v parlamentných voľbách. Pochválil ho aj za podporu kresťanských hodnôt. Orbán odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu a umožnil prijatie ukrajinských utečencov, no odmieta na Ukrajinu dodávať zbrane a blokuje nové protiruské sankcie. Maďarský premiér sa tiež postavil proti zaradeniu patriarchu Kirilla na sankčný zoznam EÚ voči Rusku z dôvodu náboženskej slobody.

Navyše maďarský premiér si v apríli prišiel po pochvalu do Vatikánu. František mu poďakoval za prijatie ukrajinských utečencov.

Orbánova snaha o vyváženú pozíciu v aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte by sa mohla vyplatiť. Špekuluje sa, že Maďarsko by mohlo byť vhodné miesto na pravdepodobné druhé stretnutie rímskeho pápeža a ruského patriarchu. Ďalšou možnosťou je Kazachstan a azda aj Slovensko, konkrétne Bratislava, ako napísala v apríli americká agentúra.


Ďalšie články