Spôsobí Rusko koniec dolára ako svetovej rezervnej meny?

36769223844_8200300934_o Kufrík so stodolárovými bankovkami. Foto: flickr.com/Wall Boat

Čínsky regulátor finančného systému zvolal núdzové stretnutie s domácimi bankami a rokoval o možných spôsoboch, ako v prípade potreby ochrániť čínske finančné aktíva pred sankciami USA. Reakcia finančného hegemóna na inváziu prekvapila nielen Rusko, ale celý svet. Rusom nepomohlo, že do roku 2018 v príprave na napadnutie Ukrajiny predali takmer všetky americké dlhopisy. Putin nepochopil, že aj samotné elektronické doláre sú len pohľadávkou voči USA. Z rezerv v hodnote 640 miliárd dolárov mu zostali len zlé peniaze štátov, ktoré sa k protiútoku USA nepripojili. A ešte peniaze pre neveriacich – zlato. Toho majú Rusi v rezervách približne v hodnote 130 miliárd dolárov.

Každý štát sveta musí najneskôr po tejto demonštrácii kontroly finančného systému Amerikou pri optimalizácii mixu rôznych peňažných aktív v pokladničke počítať už aj s možnosťou, čo v prípade, keď sa dostane do konfliktu s dnešným monetárnym hegemónom. Napríklad v prípade napadnutia Taiwanu Čínou by Číňania riskovali zahraničné rezervy v hodnote približne 3,2 bilióna dolárov, z čoho je približne bilión v amerických štátnych dlhopisoch.

Prichádza koniec dolára? O tom počúvam a čítam už minimálne dvadsať rokov. Už politický projekt eura ho mal definitívne zosadiť z trónu celosvetovej rezervnej meny. Potom prišla eurokríza, ktorá túto naivne neprimeranú ambíciu nadobro pochovala. Ani finančná kríza dolár nezhodila. Naopak. Keď začali po svete padať banky, investori sa utekali skryť práve do dolárového bunkra. „Obchodovanie ropy v inej ako dolárovej mene ale dolár už určite zostrelí!“ Pritom sám Saddam Hussein mal v trezore takmer miliardu dolárov.

Dolár nie je dokonalý. Ako autora knihy Zlé peniaze ma o tom nemusíte presviedčať. Je svetovou rezervnou menou a americká politická trieda toto privilégium využíva na monetárne financovanie svojich výdavkov, podporu záujmových skupín a ako ekonomickú zbraň. No ani svet nie je dokonalý. Pravidelným voličom v parlamentných či prezidentských voľbách nemusím vysvetľovať, ako sa volí menšie zlo. Majú to nacvičené.

Dolár je najmenej špinavá košeľa v koši so špinavou bielizňou iných štátnych peňazí. Keď v skrini nie sú čisté košele, človek si do práce niečo obliecť musí. Znehybnením ruského dolárového pokladu pribudla na dolárovej košeli ďalšia poriadna škvrna. Je ich tam už neúrekom, napríklad v podobe sankcií voči Iránu alebo Venezuele. Atraktívnosť dolára znížilo aj zrušenie listového tajomstva finančnej komunikácie v podobe regulačnej požiadavky po finančnej kríze na reportovanie bankových transakcií od finančných inštitúcií po celom svete, aj s identitou a pôvodom majetku protistrán.

Aké sú však alternatívy?

Euro trpí vrodenou chybou tragédie spoločnej pastviny, kvôli ktorej pred desiatimi rokmi takmer umrelo. Nadmerne vyrokovaný spoločný zdroj v podobe monetárneho financovania dlhu členských krajín, ktorých nevie ustrážiť žiaden finančný policajt. Švajčiarsky frank je drobnučké prasiatko, do ktorého sa celý svet nikdy nezmestí. Primalý je aj japonský jen, ktorý navyše začína mať problémy so zachovaním ilúzií o dôstojnom dôchodku japonskej prestarnutej populácie. Čínsky jüan je rovnakým politickým nástrojom ako samotný dolár, akurát v biednejšej ekonomike a s komunistickým diktátorským vedením. O rubli ani nejdem písať. Zlato? Zlaté mince a tehly sú výborným poistením proti zlým politickým a ekonomických scenárom alebo ako zábezpeka v rámci existujúceho finančného systému. Pre použitie na diaľku v medzinárodnom obchode, mimo finančný systém ale nič extra. Ľahšie a lacnejšie sa na druhú stranu sveta posiela bitcoin. Trápi ho však obrovská volatilita a nie je ešte ani v puberte. Áno, pre ľudí je dôležitým nástrojom finančnej sebaobrany, no od rezervnej meny má ešte ďaleko. Politici, najmä tí s diktátorskými predispozíciami, slobodne divoký bitcoin neznášajú. Nevedia ho kontrolovať a poukazujú na jeho zlyhania.

Dolár je americká mena a svetový problém. Použitie dolára ako zbrane vo finančnej vojne proti Rusku je dôležitý míľnik v peňažnej evolúcii. Zvyšok sveta dostal šancu poučiť sa na Putinových chybách. Trestanie Rusov zmrazením dolárov nie je zadarmo, cenou je strata časti dopytu/hodnoty po tejto svetovej rezervnej mene do budúcnosti. Vzrástla užitočnosť peňazí iných štátov (napríklad jüan) a alternatívnych peňazí a platobných systémov – zlata a kryptomien.

Aj doba dolárová raz skončí. Toto privilégium USA postupne vyjedá. No sieťový efekt neustále tlačí peniaze do celosvetového štandardu podobne ako operačné systémy pri počítačoch. Dolár pretrváva v pozícii svetového hegemóna. Aby ho z tejto rovnováhy niečo vytlačilo, bude potrebných ešte veľa ďalších zlyhaní alebo paradigmatickú zmenu. Na ústup operačného systému Windows bol nutný príchod chytrých telefónov a vymieranie desktopov, na ktorých dominoval. Nástupcu dolára zatiaľ nevidím.


Ďalšie články