Vo Francúzsku je incest tabu. Prelomiť ho môže prípad Duhamel

Discours d'Olivier Duhamel, president, dans l'amphitheatre Boutmy Olivier Duhamel. Foto: Cdeniaud

Popredný francúzsky akademik Olivier Duhamel sa po obvineniach z incestu vzdal všetkých funkcií a stiahol z verejného života. Hrozivé scény z Duhamelovej minulosti v knihe opísala jeho nevlastná dcéra. Známy Francúz dosiahol najprestížnejšie spoločenské posty, hoci elity o jeho zvrhlých činoch z minulosti vedeli.

Olivier Duhamel, 70-ročný francúzsky politológ a expert na ústavné právo, mal vlastnú šou v rádiu Europe 1 a bol analytikom televízie LCI. Predsedal spoločnosti, ktorá spravuje prestížnu francúzsku univerzitu Sciences Po zameranú na politické vedy. Funkcie a úspechy by sme mohli menovať ďalej.

Duhamel mal talent obklopovať sa a nadväzovať kontakty s tými najvplyvnejšími ľuďmi. V roku 1987 sa oženil s akademičkou Évelyne Pisierovou, ktorá mala za sebou zaujímavú minulosť. Za mladosti, v 60. rokoch minulého storočia, táto presvedčená feministka a ľavičiarka odišla na Kubu a nadviazala milostný vzťah s Fidelom Castrom. Po štyroch rokoch sa románik skončil. 

Pisierová sa po návrate do Francúzska v roku 1970 vydala za Bernarda Kouchnera, neskoršieho viacnásobného francúzskeho ministra, europoslanca a zakladateľa organizácie Lekári bez hraníc. Pisierová s ním mala celkovo tri deti vratáne dvojičiek, chlapca a dievčaťa – Camille Kouchnerovej, ktorá je kľúčovou postavou tohto príbehu.

Rozviedla sa a v roku 1987 sa znovu vydala, tentoraz za Duhamela. Krátko nato došlo k zlomovej udalosti. Duhamel v noci vošiel do izby 13-ročnej chlapčenskej dvojičky, v médiách je pre ochranu osobnosti označovanú menom Victor, a opakovalo sa to ďalšie dva roky. Victor sa zdôveril svojmu dvojčaťu Camille.

O dvadsať rokov neskôr Camille presvedčila brata, aby o tom povedal aj ich mame Évelyne Pisierovej. Matka sa rozhodla chrániť manžela a hrozivé priznanie dieťaťa zostalo bez odozvy, opisuje denník Le Monde.

Camille sa rozhodla prehovoriť

Po smrti matky Camille napísala knihu La Familia grande, ktorá vyšla minulý týždeň. Opisuje v nej ako Duhamel sexuálne obťažoval svojho nevlastného syna Victora, vzhľadom na rodinné vzťahy sa dá hovoriť o inceste.

Iste, môže vám napadnúť, že také vážne obvinenie môže byť bezškrupulóznym pokusom o reklamu na novú knihu. Proti však hovorí viacero skutočností.

Po prvé, zneužívaný Victor pre médiá uviedol, že oceňuje úsilie sestry Camille, ako v knihe presne a verne opísala, čo mu robil nevlastný otec. Po druhé, Duhamel sa vzdal všetkých funkcií ešte tesne pred zverejním úryvkov knihy v denníku Le Monde a magazíne L’Obs. Nepoprel obvinenia, len povedal, že ide o osobné útoky, a odstupuje z funkcií, aby ochránil inštitúcie, v ktorých zastával posty. Oznámil na to Twitteri a vzápätí svoje konto zmazal, všimol si portál Politico. Po tretie, francúzska prokuratúra rovnako pokladá tvrdenia v knihe za vážne a spustila vyšetrovanie.

Elity o tom vedeli, siaha to až k prezidentovi

„Neodhaľujem v tejto knihe nič nové, všetci o tom vedeli,“ píše okrem iného v knihe Camille Kouchnerová. O zneužívaní vedela nielen matka, ale aj širšia rodina a známi, bolo to verejné tajomstvo.

Verejné tajomstvo, o ktorom vedela francúzska politická špička a smotánka. Duhamel sa mohol pochváliť blízkym vzťahom a podporou vplyvného advokáta Jeana Veila, najstaršieho syna známej francúzskej politickej a feministickej ikony Simone Veilovej. Ešte dôležitejším partnerom mu bol Marc Guillaume, ktorý je v súčasnosti prefektom, teda predsedom, parížskeho kraja (Île-de-France).

V rokoch 2015 až 2020 bol Guillaume generálnym sekretárom vlády, teda najvyššie postaveným francúzskym úradníkom, ktorý koordinuje prácu vlády. Pripomeňme, že v rokoch 2014 až 2016 bol Emmanuel Macron ministrom, od roku 2017 je v prezidentskom kresle a priamo určuje personálne obsadenie vlády. Nepochybne teda dochádzali do kontaktu.

O všetkom mal vedieť aj Frédéric Mion, rektor Sciences Po, ktorý plánoval ešte v roku 2018 o sexuálnom zneužívaní informovať Marca Guiellauma. Proti rektorovi protestovali študenti a žiadali, aby odstúpil. Rektor sa však bráni, že to považoval len za klebety a odstúpiť nemieni.

Tajomný spolok

Osoba blízka autorke knihy pod podmienkou anonymity pre denník Libération povedala ešte niekoľko zaujímavých detailov. Duhamel podľa nej bažil po funkciách a honore, čo sa mu možno stalo osudným. Spomínali sme Duhamelove akademické funkcie a pôsobenie v médiách. Poslednou kvapkou mal byť január 2020, keď sa stal lídrom spolku Siècle (v preklade storočie), ktorý spája francúzske elity z politického, ekonomického a mediálneho života.

Siècle je prestížnym klubom pre vyvolených, kam sa nedá prihlásiť. Dostanete sa doň iba na základe odporúčania a pozvania od členov. Byť jeho predsedom je pocta. Vznikol v roku 1944 a jeho členovia sa schádzajú raz mesačne na večeri v takzvanom Automobilovom klube Francúzska na Námestí svornosti v srdci Paríža.

Ako píše mesačník Le Monde Diplomatique, nie je to žiaden tajný sprisahanecký brloh, ale skôr uzavreté diskusné fórum. Väčšinu tvoria muži vo vysokých funkciách a absolventi prestížnej školy ENA (École nationale d’administration), politici, ale aj novinári. Pravidlom je diskrétnosť – čo sa deje a zaznie na stretnutí spolku Siècle, zostáva tajomstvom.

Kniha opäť rozvírila debatu o sexuálnych deliktoch

Až desať percent francúzskych respondentov v prieskume agentúry IPSOS uviedlo, že boli obeťou sexuálneho zneužívania v rodine. Incest je v spoločnosti tabu. Len desatina obetí ho nahlási na polícii a zlomok z páchateľov dostane trest.

Francúzski odborníci preto pripúšťajú, že kniha Camille Kouchnerovej ho môže prelomiť a zmeniť pohľad francúzskej spoločnosti na pedofíliu a sexuálne obťažovanie.


Ďalšie články