Čaputová vetovala prorodinný balík. Je progresívna liberálka, ja som prorodinný konzervatívec, reaguje Matovič

Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Martin Baumann Zuzana Čaputová. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu takzvaný protiinflačný balík. Vetuje ho vo všetkých častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Svoje rozhodnutie oznámila počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR. Hlava štátu o tom informovala vo svojom verejnom vyhlásení.

Tak ako sme včera predpokladali, prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla vetovať pomoc rodinám. Čaputová vyhlásila, že nerozporuje tie časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc. Prekáža jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim.

Zákon pomáha rodiám, ale zasahuje do rozpočtov samospráv

„Pomoc rodinám je legitímny cieľ,“ povedala. Zákon na jednej strane pomáha rodinám, výrazne však zasahuje do rozpočtov samospráv. Upozornila na to, že zákon s dosahmi na verejné financie vo výške 1,2 miliardy eur parlament schválil len šesť dní po jeho schválení na rokovaní vlády. Vláda tak využila skrátené legislatívne konanie, ktoré sa môže využiť len za mimoriadnych okolností.

„Ak tieto dôvody naplnené nie sú a napriek tomu sa tento skrátený proces použije, môžu sa porušiť ústavné princípy právneho štátu alebo legality,“ povedala. V tejto súvislosti upozornila na to, že pri častiach zákona účinných od začiatku budúceho roka nebol dôvod na zrýchlené legislatívne konanie. Inštitút skráteného legislatívneho konania parlament podľa nej v tomto prípade využil v rozpore s Ústavou SR. „Nerozporujem tie opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám hneď, teda od 1. júla tohto roka,“ povedala Čaputová.

https://standard.sk/214164/prezidentka-buduje-koaliciu-aby-vetovala-pomoc-rodinam/

Ak poslanci prelomia veto prezidentky SR, proces schvaľovania zmien účinných od začiatku budúceho roka napadne na Ústavnom súde SR. „Je potrebné, aby ústavný súd v tejto veci urobil raz a navždy jasno,“ upozornila. Od júla tohto roka pomoc rodinám predstavuje podľa Čaputovej zhruba 30 eur na jedno dieťa. „Je to nie veľká suma, ale mnohým rodinám vystaveným chudobe to pomôže,“ dodala. Poukázala aj na platné ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť podľa nej vo svojom stanovisku upozornila na to, že pri schvaľovaní prorodinného balíčka nebolo zrejmé jeho prefinancovanie.

Balík kritizovali zástupcovia samospráv i sociálni partneri. Naopak, prorodinné organizácie vyzývali prezidentku právnu úpravu podpísať. Koaličné strany avizovali, že v prípade vrátenia legislatívy do parlamentu svoj postoj nezmenia.

Matovič: Od prezidentky som takéto rozhodnutie čakal, rodiny to aj tak vyhrajú

Minister financií Igor Matovič čakal od prezidentky Čaputovej, že bude vetovať protiinflačný balík. Mrzí ho, že jemu ako predkladateľovi návrhu nedala priestor pomoc rodinám pred ňou obhájiť. Vyhlásil to v utorok na brífingu, pričom prezidentke odkázal, že rodiny to nakoniec aj tak vyhrajú.

„Veľmi ma to mrzí, na druhej strane som to čakal,“ komentoval Matovič rozhodnutie hlavy štátu v prípade protiinflačného balíka. Tieto dni boli podľa neho zlomové z toho pohľadu, keď „chceme vidieť, kto za koho kope“. Tvrdí, že prezidentka je „progresívna liberálka“, pričom on sám stojí na úplne opačnom brehu a považuje sa za „prorodinného konzervatívca“.

„Za 12 dní dala obrovský priestor ľuďom, ktorí bojovali proti pomoci rodinám. Mne ako obhajcovi pomoci rodinám a predkladateľovi tohto návrhu nedala ani jednu jedinú minútu,“ podotkol minister financií v súvislosti s rokovaniami prezidentky o protiinflačnom balíku. Podľa Matoviča tak „odoprela právo na obhajobu“ rodín s deťmi. Tvrdí, že Prezidentský palác bol za posledné dni „plný“ ľudí bojujúcich proti pomoci rodinám a až celkom na záver si Čaputová pozvala prorodinné organizácie. „Obávam sa, že to bolo len také symbolické, naoko, aby sa nepovedalo,“ myslí si.

Premiér rešpektuje rozhodnutie prezidentky

Premiér Eduard Heger rešpektuje rozhodnutie prezidentky Čaputovej, ktorá vetovala časť protiinflačného balíka. Vyhlásil to v utorok na tlačovom brífingu.

„Vyjadrenie pani prezidentky rešpektujem, potrebujem sa oboznámiť s detailmi jej rozhodnutia a na základe toho zvolím postup,“ uviedol Heger.

Sme rodina má stále rovnaký postoj

Rešpektujeme prezidentku a jej právo veta. Avšak, naše hnutie má stále rovnaký postoj a to, že pomoc rodinám je na prvom mieste. O stanovisku Sme rodina k rozhodnutiu prezidentky vetovať časť prorodinného balíčka informovala Linda Tribusová z tlačového oddelenia Sme rodina.

ZMOS: Rozhodnutie prezidentky je výsledkom zodpovedného sociálneho dialógu

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Zároveň upozornil, že ak by parlament schválil zákon s pripomienkami prezidentky a od júla by začal platiť daňový bonus, samosprávam to spôsobí určité finančné výpadky v príjmovej časti rozpočtu.

Kaliňák pripomenul, že spolu s partnermi v tripartite a ďalšími samosprávnymi združeniami sa zhodli na rizikách protiinflačného balíka a spoločne, aj v rozhovore s hlavou štátu, poukazovali na negatívne dosahy, ktoré môže legislatíva spôsobiť v rozpočtoch samospráv, rovnako žiadali participáciu na tvorbe podobného zákona. „Tento postoj sme požadovali preto, lebo samosprávy zabezpečujú dostupnosť služieb a obslužnosť územia, čo by bolo pri novej legislatíve výrazne problematické. Ale aj preto, lebo sociálny dialóg bol nahradený nedôstojnou oznamovacou vetou,“ poznamenal Kaliňák.

Prezidentkino rozhodnutie a argumentáciu preto vníma ako signál návratu k dodržiavaniu legislatívnych pravidiel a definovaniu toho, čo si môže dovoliť vláda voči samospráve. „Sme radi, že legislatívny proces spoločne dostávame do mantinelov predvídateľnosti. Musíme ale konštatovať, že nás čaká ešte mimoriadne veľa práce na ochranu princípov samosprávy,“ dodal.

Gröhling ďakuje prezidentke za zodpovedný postoj a vypočutie dotknutých strán

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) sa poďakoval prezidentke Čaputovej za jej rozhodnutie vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie takzvaný protiinflačný balíček. Vďaku vyjadril šéf rezortu školstva hlave štátu aj za zodpovedný postoj i „za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu.“ „Poslanci tak majú šancu nehlasovať za rozvrat verejných financií,“ uviedol na sociálnej sieti.

Strana SaS podľa slov jej hovorcu Ondreja Šprláka rešpektuje rozhodnutie prezidentky. „Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na rozvrate verejných financií a tiež aby nerokovali s fašistami,“ píše sa v stanovisku strany. Liberáli deklarovali, že v parlamente budú hlasovať proti prelomeniu veta hlavy štátu.

Hlas sa opäť zdrží pri hlasovaní, ak v Matovičovom balíku nedôjde k zmenám

Ak nedôjde k zmenám v balíku protiinflačnej pomoci z dielne ministra financií Igora Matoviča ani po vete prezidentky Čaputovej, poslanci NR SR z Hlasu sa opäť pri hlasovaní zdržia. Vyplýva to zo stanoviska lídra strany Petra Pellegriniho, ktoré poskytla hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

„Ak bude balík opatrení schvaľovaný v rovnakej a nedostatočnej podobe, poslanci Hlasu sa opäť zdržia hlasovania. Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne,“ uviedol Pellegrini. Podotkol, že vláda si nesplnila úlohu a občania oprávnene čakajú na skutočnú pomoc od štátu.

Smer opätovne nepodporí návrh z dielne Matoviča

Opozičný Smer opätovne nepodporí takzvaný protiinflačný balík z dielne ministra financií Igora Matoviča, ktorý prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do parlamentu. Zákon, ktorý má rodinám kompenzovať zdražovanie, považuje strana za výsmech ľuďom. Uviedol to líder Smeru Robert Fico v stanovisku.

„Náš postoj je jasný. Zákon Igora Matoviča nemôžeme opätovne podporiť, lebo je výsmechom ľuďom. A opätovne budeme navrhovať, aby vláda zaviedla osobitnú bankovú daň, ktorá môže ročne priniesť do rozpočtu až 300 miliónov eur a tie sa môžu okamžite použiť na akýkoľvek kompenzačný program pre ľudí,“ skonštatoval Fico.

O čom má byť vetovaný zákon

Zákonom sa zavedie príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 60 eur na deti vo veku 5 až 18 rokov. Suma prídavku na dieťa sa od júla tohto roka zvýši zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 40 eur. Súčasne sa však zruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V súčasnosti ide o sumu 106,33 eura na každého prváka na základnej škole. Ruší sa aj automatické zvyšovanie prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Po novom bude na rozhodnutí samotnej vlády, či sa suma prídavku zvýši.

Stúpne aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti daňový bonus dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura. Od júla suma daňového bonusu na dieťa do 15 rokov vzrastie na 70 eur a od začiatku budúceho roka na 100 eur. Na nezaopatrené dieťa vo veku nad 15 rokov sa daňový bonus od júla tohto roka zvýši na 40 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Aj pri daňovom bonuse sa ruší jeho automatické zvyšovanie podľa rastu životného minima.

(tasr, sita)


Ďalšie články