Záborská: Gyimesiho podporujem. Ak by zákaz vlajok otvoril na klube, pripravili by sme dobrý návrh

Anna Záborská Na snímke poslankyňa NR SR Anna Záborská (OĽaNO) počas rokovania 48. schôdze Národnej rady SR 9. novembra 2021 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Koaličná poslankyňa Anna Záborská podporuje návrh obmedziť vyvesovanie dúhových vlajok. V odozve na polemiku okolo návrhu zákona z dielne Tomáša Tarabu a Györgya Gyimesiho uviedla, že ju mrzí, že jej kolega z OĽaNO túto otázku neotvoril na poslaneckom klube, keďže spolu by vraj pripravili dobrý návrh.

Šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská sa postavila za návrh koaličného kolegu z OĽaNO Györgyho Gyimesiho, ktorý chce spolu s nezaradeným opozičníkom Tomášom Tarabom zakázať umiestňovanie dúhových vlajok na štátne a iné verejné budovy.

„Prijatie takéhoto zákona podporujem. Prijali ho viaceré demokratické štáty,“ uviedla Záborská pre spravodajský web Aktuality. Političku však mrzí, že Gyimesi túto otázku neotvoril na poslaneckom klube, keďže spolu by vraj pripravili dobrý návrh.

„Ja si myslím, že vyvesovať by sa mali len oficiálne vlajky. Vlajky vyvesené pred alebo na verejných budovách nemajú slúžiť na propagandu nikoho a ničoho, ale sú prejavom jednak vlastenectva či lokálpatrotizmu alebo úcty k návšteve,“ pokračovala pre Aktuality.

„Viem, že niektorí poslanci by tento zákon podporili a to, že to podporí aj pani Záborská, mi veľmi lichotí,“ uviedol v reakcii na Záborskej slová maďarský poslanec.

Precedensov je viacero

Pripomeňme, že návrh dvojice zákonodarcov bol odozvou na viacero kontroverzných momentov z minulosti. Dúhovú vlajku na svoje sídla už vyvesili úrad ombudsmanky, Veľvyslanectvo SR v Budapešti, Univerzita Komenského v Bratislave alebo Vysoká škola výtvarných umení, takisto sídliaca v hlavnom meste.

Idea Tarabu a Gyimesiho sa stala terčom kritiky časti poslancov a mimovládnych organizácií po obsahovej, ale aj po formálne stránke. Podľa vyjadrení odporcov ide o priamy útok na menšiny, ktorý navyše prichádza v rozpore s koaličnou zmluvou.

Tá stanovuje povinnosť, aby sa materiály legislatívnej alebo nelegislatívnej povahy nepredkladali do parlamentu bez toho, aby ich vopred prerokovala a schválila koaličná rada. Píše sa v nej tiež, že koaličné strany nemôžu presadzovať svoje záujmy na úkor iného koaličného partnera spoločným postupom so stranami opozície. 

Gyimesi v rozhovore pre Štandard na otázku, či by dnes postupoval inak, uviedol: „Asi ani nie, ale súhlasím, že je to mimoriadne neštandardné a politicky neprezieravé. Ale účel to splnilo. Začína sa o tomto probléme hovoriť.” Ak za nápad zahlasujú konzervatívci v OĽaNO, podľa Gyimesiho môže prejsť.

Gyimesi: Moje hodnoty sú silnejšie než Hegerova autorita

Iniciatíva nakreslila deliacu čiaru aj medzi premiérom Eduardom Hegerom a ministrom financií Igorom Matovičom. Zatiaľ čo šéf OĽaNO Gyimesiho krok podporil, Heger ho zhodnotil ako polarizujúci a spolustraníka vyzval, aby ho stiahol, čo Gyimesi urobiť nehodlá.

„Viackrát som povedal, že uznávam jeho autoritu. Akurát pri jeho žiadosti o stiahnutí zákona na zákaz symbolov sexuálnej orientácie na verejných budovách boli moje hodnoty silnejšie než tá autorita,“ obhajoval svoje rozhodnutie pre Štandard.


Ďalšie články