Na dúhovom pochode v Taliansku niesli Pannu Máriu s odhaleným hrudníkom

Sprievod 9. roèníka festivalu Dúhový Pride v Bratislave Ilustračný záber. Foto: TASR

Na dúhovom pochode v Taliansku niesli účastníci odhalenú podobizeň Panny Márie. Tento prejav odsúdil aj exminister vnútra Mattteo Salvini.

Na gay pochode v meste Cremona na severe Talianska sa objavila Panna Mária s odhaleným hrudníkom. Nieslo ju niekoľko pochodujúcich v štýle zosmiešnenia náboženskej procesie. Osoby, ktoré ju niesli, mali zahalené tváre. Medzi pochodujúcimi sa objavil i aktivista oblečený ako pápež František.

Víkendový incident vyvolal v krajine ostrú polemiku, podľa niektorých sa znesvätila Madona, pre ďalších šlo o vyjadrenie slobody slova. Kritika prišla aj od niekdajšieho ministra vnútra Mattea Salviniho:

„Urážanie viery, kultúry a citlivosti miliónov Talianov nemá nič spoločné s požiadavkou na práva LGBTQ…. Ale je to len prejav ignorancie a arogancie.“

Prorodinné asociácie s katolíckym pozadím zase hovoria o bohorúhaní a netolerancii voči náboženstvu.

Naopak, z pódia hlásali, že ide „o sviatok práv proti akejkoľvek diskriminácii“, ktorý ukazuje spôsob dožadovať sa možnosti slobodne sa vyjadriť. „Všetci ľudia z queer komunity musia mať právo a možnosť vydobyť si svoje miesto vo svete, najmä v provinčnom meste, akým je Cremona, bez strachu a s nesmiernou hrdosťou,“ zaznelo.

Starosta Gianluca Galimberti podujatie podporil ako prejav rovnosti pre všetkých.

Jednosmerná sloboda posmechu a hrozba pre slobodu slova?

Tento historicky prvý „LGBTQIA+“ pochod v 70-tisícovej Cremone považuje jeho hlavný organizátor za úspech. Denník Avvenire konštatoval, že jednosmerná sloboda urážať náboženstvo je nebezpečná. Upozornil, že od roku 2020 sa v talianskom parlamente snažia presadiť zmätočný zákon o homotransfóbii a opäť sa objavil v máji tohto roku v Senáte. V tomto súvise minulý rok Svätá stolica poslala Talianskej republike diplomatickú nótu.

Avvenire uviedol, že v mene boja proti homofóbii by mohli nielen naďalej ukazovať Madonu tak, ako to spravili v Cremone. „A ja, ktorý píšem tieto riadky, by som mohol byť obvinený z homofóbie či dokonca uväznený. Mala by sloboda vyjadrovania umožňovať (len) jednosmerný výsmech? Je to jeden z paradoxov politickej korektnosti, ktorá je ranou pre najzákladnejšiu logiku… O týchto paradoxoch existujú desiatky príkladov,“ zhodnotil komentátor denníka.

Dianie na pochode odsúdila tiež spisovateľka Cristina Cappellini. Na sociálnej sieti Twitter položila sebe aj iným otázku:

„Kde sú predstavitelia inštitúcií a politiky, ktorí sa hlásia ku katolíckej viere a potom s hrdosťou sponzorujú a propagujú tieto podujatia, v ktorých sa čoraz častejšie zosmiešňujú či dokonca znesväcujú posvätné obrazy katolíckeho náboženstva (ktovie prečo nie iných náboženstiev)? Majú čisté svedomie? Sú na to hrdí? Nemajú čo povedať?“


Ďalšie články