Čarnogurský odmieta obvinenia z antisemitských rečí

Múzeum rusínskej kultúry v Prešove vystavená expozícia Ján Èarnogurský, Štefan Semanco Ján Čarnogurský starší (Zdroj: Milan Kapusta/TASR)

Ján Čarnogurský starší sa ohradil voči vyjadreniam jedného zo študentských lídrov Nežnej revolúcie Michala Bláhu. Ten tvrdí, že mu jeden z najznámejších slovenských disidentov spred roku 1989 rozprával o celosvetovom židovskom sprisahaní. Čarnogurský niečo také popiera.

Prvý novembrový utorok, keď sa zraky celého sveta upierali na volebné miestnosti v Spojených štátoch, sa na portáli Denníka N objavil rozhovor s Milanom Bláhom s titulkom „Už krátko po revolúcii mi Čarnogurský hovoril o svetovom židovskom sprisahaní“. Jeden z lídrov študentských protestov z čias Nežnej revolúcie v ňom obvinil Jána Čarnogurského staršieho z toho, že mu v 90. rokoch hovoril o svetovom sprisahaní Židov.

Bláha v rozhovore uviedol, že niekedy okolo roku 1990 sa stretol s Čarnogurským v parlamentnej jedálni a tam s ním mal nevšedný zážitok. „Vtedy som od neho prvýkrát počul meno Soros. Ešte to aj zle vyslovoval. A spomínal mi aj Protokoly sionských mudrcov,“ uviedol o Čarnogurskom.

Peniaze od Sorosa alebo Charty 77?

V reakcii na interview expredseda KDH uviedol, že sa s Bláhom ani nepozná. Pripomenul pritom časť rozhovoru, v ktorej jeden z lídrov študentských protestov z roku 1989 povedal, že Čarnogurského výroky zazneli v súvislosti s periodikom Echo. Bláha sa mal podľa vlastných slov pochváliť tým, že naň získal peniaze od Georgea Sorosa a jeho Nadácie otvorenej spoločnosti. Neskôr sa Bláha opravil a povedal, že išlo o Nadáciu Charty 77.

Čarnogurský však vysvetľuje, prečo je veľmi nepravdepodobné, že by sa s jedným z lídrov študentských protestov vôbec stretol v jedálni parlamentu.

„Michala Bláhu nepoznám. Ak tvrdí, že sa so mnou stretol v parlamentnej jedálni, je to možné, ale nepravdepodobné. Od 10. decembra 1989 som bol členom federálnej vlády a do SNR som nechodil. Po voľbách v júni 1990 som sa stal členom slovenskej vlády a Bláha sa stal poslancom Federálneho zhromaždenia, opäť bolo nepravdepodobné, že by sme sa stretli v parlamentnej jedálni,“ vysvetľuje v reakcii na obvinenia.

Žiadne židovské sprisahanie

Čarnogurský výslovne popiera, že by Michalovi Bláhovi, aj keby sa nejakou zhodou okolností stretli, alebo komukoľvek hovoril, že vo svete existuje akési židovské sprisahanie. „V prvom rade preto, že si to nemyslím,“ dodáva.

Podozrivá je podľa Čarnogurského Bláhova spomienka na získanie financií na periodikum Echo. „Vtedy, začiatkom 90. rokov nebol vo svete známy ani Soros, ani jeho Nadácia otvorenej spoločnosti. Pokiaľ niektorá mimovládna organizácia u nás dostala grant od Nadácie otvorenej spoločnosti na verejnoprospešný účel, nikto proti tomu nenamietal,“ píše bývalý predseda KDH v odpovedi na obvinenia.

Súdiť sa s Bláhom za jeho výroky Čarnogurský nemieni a rieši to inak: „Tvrdím, že Michal Bláha je chrapúň.“

Čarnogurského sa po zverejnení rozhovoru zastal aj jeho bývalý stranícky kolega z KDH a exminister vnútra Vladimír Palko. „Nuž, poznám Jána Čarnogurského 33 rokov a viem to, čo aj každý súdny človek, a síce, že Ján Čarnogurský by nikdy nebol schopný rozprávať také primitivizmy. Okrem toho viem, že za posledných tridsať rokov je tu zvykom hovoriť na adresu Čarnogurského tie najväčšie tupiny. Neviem, či toto obvinenie bolo zo strany pána Bláhu zlyhaním charakteru alebo intelektu, ale v každom prípade je to od neho veľká nehoráznosť,“ konštatuje si Palko.


Ďalšie články