Odpoveďou na výkyvy kryptomien sú stablecoiny

Bitcoin WA 31 archív Hongkong - Na archívnej snímke zo 17. februára 2022 reklamný pútaè na kryptomenu bitcoin sa nachádza v uliciach v Hongkongu. Bitcoin sa na zaèiatku nového týždòa posilnil najprudšie za dva týždne a jeho cena sa vyšplhala až takmer na 31.000 USD (28.912,52 eura). Uvo¾nenie protipandemických reštrikcií v Èíne totiž podporilo rizikový apetít investorov. FOTO TASR/AP

Trh kryptomien je už od svojich počiatkov známy nielen vďaka svojmu obrovskému technologickému a rastovému potenciálu, ale aj pre vysokú volatilitu, ktorá niekedy spôsobuje cenové výkyvy aktív v desiatkach percent nahor alebo nadol v krátkom časovom horizonte. Odpoveďou na vysokú volatilitu vo svete kryptomien sú stablecoiny.

Stablecoiny sú špecifickým druhom krypto aktív, ktorých cena je naviazaná na hodnoty tradičných peňazí a komodít, medzi ktoré patria napríklad americký dolár, euro, zlato či striebro.

Vďaka tomu je možné tieto aktíva používať na uskutočňovanie každodenných transakcií bez nutnosti obáv zo straty hodnoty v čase. Stablecoiny vo veľkom využívajú aj obchodníci a investori na trhu kryptomien, ktorí prostredníctvom nich chránia hodnotu svojho bohatstva v prípade, že očakávajú pokles na trhu. Okrem toho sa stablecoiny stali neoddeliteľnou súčasťou sektora decentralizovaných financií, pretože umožňujú investorom stabilne uchovávať hodnotu a navyše aj generovať výnosy zo držania stablecoinov bez rizika spojeného s volatilitou.

V praxi sa najčastejšie stretávame so stablecoinami, ktorých hodnota je naviazaná na americký dolár v pomere 1:1. Stablecoiny naviazané na americký dolár tvoria viac než 99 % štruktúry všetkých fiat-naviazaných stablecoinov.

Zdroj: Vlastné spracovanie podľa theblockcrypto

Vytvorenie krypto aktív podobných tradičným fiat menám či komoditám si vyžadovalo zavedenie mechanizmov viazania a krytia, ktoré zabezpečia, že hodnoty emitovaných stablecoinov budú čo najpresnejšie kopírovať ceny podkladových aktív. S postupom času tak vzniklo viacero spôsobov viazania a krytia stablecoinov.

Prvým a najčastejšie používaným mechanizmom je krytie fiat menami. V tomto prípade platí, že ak je stablecoin naviazaný na americký dolár, spravidla je aj krytý rezervami v amerických dolároch. V praxi je každý token v hodnote jedného dolára v obehu krytý dolárovým ekvivalentom v rezervách – buď v hotovosti, alebo v peňažných ekvivalentoch. Medzi najznámejšie stablecoiny z tejto kategórie patria USDT a USDC.

Okrem krytia dolárovým ekvivalentom sú populárne aj stablecoiny, ktoré sú priamo kryté kryptomenami. Emitovanie tohto druhu stablecoinov však spravidla podlieha nadmernej kolateralizácií, a to pre volatilnú povahu podkladových kryptomien. Mechanizmus nadmernej kolateralizácie zabezpečuje, že stablecoin si zachová fixnú hodnotu aj v turbulentnejších časoch na trhu. Stablecoiny kryté kryptomenami sú spravidla spravované prostredníctvom inteligentných zmlúv, ktoré zabezpečujú pálenie a emitovanie nových mincí a taktiež riadia a kontrolujú procesy súvisiace s kolaterálom. Najznámejším stablecoinom z tejto kategórie je DAI, pri ktorom platí, že ak chce niekto emitovať DAI v hodnote 1000$, potrebuje do protokolu vložiť krypto kolaterál vo výške 150 % – 200 % z emitovanej hodnoty.

Nie všetky stablecoiny sú však viazané na fiat meny. Stablecoiny kryté komoditami sú spravidla kryté priamo fyzickými aktívami, na ktoré sú aj naviazané. Populárnym stablecoinom je PAXGold, ktorého hodnota je viazaná na fyzické zlato uložené v úschove spoločnosti Paxos. Okrem toho však existujú aj stablecoiny viazané na striebro, plyn či ropu.

Čoraz populárnejšími sa stávajú algoritmické stablecoiny, označované aj ako „nekolateralizované“, ktorých hodnota je určená na základe algoritmov, ktoré uľahčujú zmenu ponuky a dopytu medzi nimi (stablecoinmi) a inou kryptomenou, ktorá ich podporuje. Z toho vyplýva, že tento typ stablecoinov sa zväčša spolieha na dva tokeny, ktorých vzťah je vzájomne regulovaný algoritmom. Medzi najznámejšie stablecoiny z tejto kategórie patria UST, MIM či FRAX .

Zdroj: Crackit

Ďalšie články