Nikaragujský biskup drží hladovku na protest proti policajnému prenasledovaniu

Visit of Rolando José Alvarez Lagos from Nicaragua at ACN International in Königstein 24.06.2019 Biskup Rolando Chose Alvarez. Foto: ACN.

Biskup Rolando Álvarez z diecézy Matagalpa v Nikaraguy začal 19. mája držať časovo neobmedzenú hladovku na protest proti policajnému prenasledovaniu. Ide len o posledný zo série prípadov útlaku Cirkvi v tejto latinskoamerickej krajine.

Napätie medzi štátom a Cirkvou pramení z odporu duchovných voči diktátorskému režimu Daniela Ortegu. Pomocný biskup z Managuy Silvio Báez musel v roku 2018 opustiť Nikaraguu po tom, ako sa mu autority vyhrážali smrťou, na policajné prenasledovanie sa sťažovali aj mnohí ďalší duchovní.

V roku 2020 zaútočili podpaľači na katedrálu v Manague. Tento akt je považovaný za odvetu voči Cirkvi a úlohe, ktorú zohráva pri presadzovaní mieru v atmosfére politického a sociálneho prenasledovania. V marci 2022 došlo dokonca k vyhosteniu apoštolského nuncia, diplomatického zástupcu Svätej stolice, čo Vatikán označil za „bolestivé“ rozhodnutie.

Pre pápežskú nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi biskup Álvarez hovorí, že vo štvrtok 19. mája ho celý deň sledovala polícia, a to dokonca aj keď išiel na večeru k svojej neteri. Práve skutočnosť, že prenasledovanie sa dotklo už aj jeho rodinných príslušníkov, bola posledná kvapka, ktorá ho priviedla k radikálnemu rozhodnutiu vyhlásiť hladovku. Bude prijímať len vodu a soľný roztok.

„V jednom momente som sa spýtal polície, prečo tam sú, a oni mi povedali, že je to pre moju vlastnú bezpečnosť. Ale my vieme, že v tejto krajine najväčšiu neistotu spôsobuje práve polícia – práve kvôli nim som sa necítil bezpečne,“ povedal biskup Álvarez, ktorý je zároveň apoštolským administrátorom diecézy Estelí. Je tiež zodpovedný za komunikačné oddelenie Biskupskej konferencie Nikaraguy a o situácii vo svojej krajine hovoril verejne.

„Budem sa postiť dovtedy, kým ma polícia prostredníctvom predsedu alebo podpredsedu biskupskej konferencie – a iba oni – neinformujú, že začnú rešpektovať moje súkromie v kruhu mojej rodiny,“ povedal.

Útlak sa však po biskupovom vyhlásení nezmiernil, naopak, zintenzívnil. Už v sobotu 21. mája nariadila vláda štátnemu televíznemu operátorovi, aby prerušil vysielanie 51. kanála, ktorým je cirkevný Canal Católico. Biskup Álvarez sa dočasne uchýlil do farnosti Santo Cristo de las Colinas v Manague, avšak polícia tu v nedeľu 23. mája postavila zátarasy, aby zabránila ďalším kňazom dostať sa do farnosti a sláviť s ním omšu. Aj veriacim zabránila zúčastniť sa na nedeľnej bohoslužbe.

Katolíci v Nikarague aj v zahraničí sa postavili za miestnu Cirkev, najmä za jej biskupov. Biskupské konferencie Panamy a Kostariky zverejnili vyhlásenia na podporu Mons. Álvareza, ako aj ďalšieho kňaza, pátra Harvyho Padillu, ktorého tiež prenasledovali úrady.

Cirkev sa už v predchádzajúcich rokoch solidarizovala s ľudovými protestmi proti diktátorskému režimu. Ako povedal jeden z nikaragujských kňazov pre ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi počas návštevy krajiny v roku 2018: „Ja som mal šťastie. Mnohí kňazi boli nútení utiecť. Ale nemôžeme zostať bez odozvy, keď ľudia vtrhnú do kostola počas omše, pretože na nich strieľajú. Pretože armáda a polícia strieľajú, aby zabíjali, a mieria ľuďom na hlavy, chrbty a hruď.“

„Evanjelium nás učí, že musíme otvoriť dvere prenasledovaným, a to sme aj urobili. Naše kostoly sa zmenili na útočiská, nie na plánovacie centrá opozície, ako tvrdí vláda,“ dodal kňaz.


Ďalšie články