Prezidentka buduje koalíciu, aby vetovala pomoc rodinám

Foto: Zuzana Čaputová/FB Foto: Zuzana Čaputová/FB

Zuzana Čaputová sa dnes stretla so zástupcami odborov, samospráv a pro-rodinných organizácií. Hovorí, že sa rozhoduje, či podpíše, alebo vráti zákon na podporu rodín. Medzi riadkami ale cítiť, že už je rozhodnutá.

Nič väčšie ako systémovú pomoc rodinám táto vláda za dva roky neschválila. Vedia sa pochváliť všeličím, ale sú to často mimoriadne opatrenia spôsobené mimoriadnymi problémami. To je prípad covidu, vojny na Ukrajine aj Plánu obnovy. Veľká časť z toho ide na dlh. Domáci alebo európsky (Plán obnovy).

To, ako postupuje vláda v týchto oblastiach, často v Štandarde kritizujeme. Všetko je to príliš pohotové, často nedomyslené, duchom hysterické.

Reformy niektorých sektorov (nemocnice, súdy, národné parky) narážajú na odpor odbornej verejnosti. Ako raz budeme hodnotiť Plán obnovy, je veľká otázka. Ale cena zaň je obrovská, vznik európskych dlhov EÚ viac poškodí ako pomôže.

Takmer totožné výhrady možno mať aj ku vyše miliardovému balíčku pre rodiny a deti.

Problémov je iks. Počnúc jazykom, že namiesto o pomoci rodinám sa trápne hovorí o pomoci proti inflácii. Matovič viedol celú kampaň nezmyselne konfrontačne, zákon nemal byť schvaľovaný v zrýchlenom režime, niektoré polemiky sa mali konštruktívne využiť (krúžkovné), nie deštruktívne zneužiť. Ani mestá a obce nemuseli byť oponentom návrhu, veď služby rodinám by pomohli pred voľbami aj županom a starostom. V zákone je veľa čo vylepšovať (viď živnostníci s priemerným príjmom).

Okolnosti sú teda povážlivé, ale počíta sa výsledok. A tým je štedrá podpora pre rodiny a deti. Žijeme v štáte, kde sa rieši všetko možné, ale na demografiu a podporu rodín nikdy neostane čas a peniaze.

Matovič a táto nepodarená vláda urobili 100 chýb, prečo by malo 99 prejsť a práve rodiny mali byť exemplárne vyňaté?

Nič väčšie sa tu na podporu rodín za 30 rokov neschválilo. Až teraz dve veci: zvýšené prídavky a zvýšený daňový bonus, a tiež stavanie nájomných bytov. Vývoj demografie je pritom dlhodobo najvážnejší problém, akému čelíme.

Prezidentka si ale, zdá sa, chystá alibi, aby zákony mohla vetovať a vrátiť do parlamentu.

Dnešný deň začal konfrontačne Igor Matovič.

Čaputová sa tvári empaticky, ale ak zákon nepodpíše, bude to tiež prejav konfrontácie. Dnes sa stretla so sociálnymi partnermi, zástupcami samospráv a pro-rodinných organizácií. Z viacerých strán počuť, že všetky stavovské organizácie sú proti. Čaputová vlastne buduje širokú koalíciu. Na stretnutí v paláci pri nej sedí Ivan Miloš, z Nka ju posmelil jej bývalý spolupracovník Marián Leško.

Prezidentka podľa kuloárnych informácií na stretnutiach hovorí, že nikto nie je proti pomoci rodinám, že výhrady má k procesu. Uskutočnil sa rýchlo, hnevá samosprávy, musí si to celé zvážiť.

Lenže to isté sa dalo povedať aj o súdnej mape či reforme nemocníc, keď sa lámal rokovací poriadok cez koleno, keď sa rušia detské pohotovosti či hrozí rušením celých oddelení niektorých nemocníc, všeličo sa schvaľovalo v zrýchlenom pripomienkovom konaní, samosprávam aj odbornej verejnosti sa návrhy nepozdávali.

Vtedy bola ale pani prezidentka ticho. Ministerke Kolíkovej za porušenie rokovacieho poriadku ničím nehrozila. Tie isté argumenty ju neviedli k tomu, aby zákony Kolíkovej, Lengvarského či Budaja vrátila na prerokovanie do parlamentu.

Ak to urobí teraz, postaví sa nie proti Matovičovi, ale proti slovenským rodinám. Matovičovi, ktorý všetky tie chyby podpísal, tým len politicky pomôže.

A rodiny skončia tak ako vždy. Všetko je prednejšie.

Pritom filozofia 2/3 pomoci nie je zlá. Štát do rodín investuje, aby sa predchádzalo problémom. Rodinná politika je niečo iné ako sociálna politika. Rodinná politika jej má predchádzať. Hlavný nástroj tohto balíčka je založený na rozumnej myšlienke Miltona Friedmana, že peniaze rodinám štát nedáva, iba neberie (daňový bonus).

Ak to Zuzana Čaputová vetuje, mala by pochopiť, že si vybrala súpera do volieb. Nie Matoviča, ten nesie vinu za všetky tieto prešľapy. Ale niekoho silnejšieho, koho hlasy voľby rozhodujú.  


Ďalšie články