My to tu celé platíme, pán magister. Matovič rozzúril analytikov od Bošňáka

66. zasadnutie Vlády SR Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Igor Matovič tvrdí, že sa riadi radami odborníkov, ale minimálne plánované plošné testovanie tomu nenasvedčuje. Mnohí uznávaní vedci, aj z radov krízového štábu, vyzývajú na testovanie v regiónoch, kde je pandemická situácia najhoršia.

Po kritike, ktorá sa na hlavu premiéra zniesla od epidemiologičky Alexandry Bražinovej, biochemika Pavla Čekana a virológa Borisa Klempu prišla kritika aj od ďalších vedcov, ktorí nepovažujú celoplošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus za správny krok.

V deň, keď premiér Matovič (OĽaNO) označil odborníkov, ktorí tvrdia, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, za hlupákov, prišla odpoveď z vedeckej obce. Založená na faktoch, číslach a tvrdých dátach.

Po útoku zo strany premiéra mu tvrdý odkaz posielajú analytici z projektu Dáta bez pátosu, za ktorým stojí analytik Ivan Bošňák. V reakcii na slová predsedu vlády uverejnili na Facebooku stanovisko, v ktorom zdôrazňujú, že Slovensko nie je jedno veľké ohnisko, ktoré treba plošne testovať ako celok, tak ako navrhuje Igor Matovič. Ide tak o ďalšiu skupinu expertov, ktorí prístup premiéra k plošnému testovaniu antigénovými testami kritizujú.

„Pán Igor Matovič, neotierajte si o nás hubu. My platíme Vás a je pravda, že nás nemusíte ani počúvať, ani čítať, ani len evidovať, ale NEOTIERAJTE SI O NÁS HUBU,“ píše sa v statuse na facebookovom profile projektu Dáta bez pátosu. Ďalej nasleduje vedecké vysvetlenie toho, kde má zmysel testovať antigénovými test a prečo je zbytočné robiť to na celom Slovensku.

Žiadajú ospravedlnenie

„Ak máte maturitu, ak máte maturitu z matematiky, ak ste porozumel tomu svojmu čarovnému grafu, tak porozumiete aj tomu grafu nižšie. Je to 72 okresov Slovenska s výskytom vírusu za posledných 7 dní, vždy na 100 tisíc obyvateľov,“ odkazujú vedci Matovičovi.

Iniciatíva Dáta bez pátosu kritizuje Matoviča za jeho stredajšie výroky na adresu vedcov, ktorí v boji s pandémiou nepovažujú myšlienku ďalšieho celoplošného testovania na celom území Slovenska za správny krok. Platforma od predsedu vlády za jeho slová žiada ospravedlnenie.

„A za tento Váš pokec sa nám ospravedlňte. Ak si nájdete čas. A vakcinačného plánu sa ani len nechytajte. Nechajte to na tých, ktorí celé Slovensko normálne vakcinujú proti asi 15-tim chorobám priebežne a určite to zvládnu. Majú reálne získané vzdelanie, reálne tituly a reálne diplomy, k tomu minimálne 2 atestácie a desiatky rokov pracujú v dezolátnych nemocniciach. Zvládnu to,“ píšu analytici.

Vážny problém vidí platforma v tom, že 1,5 milióna obyvateľov je z regiónov, kde je výskyt ochorenia (incidencia) COVID-19 za posledných sedem dní na 100-tisíc obyvateľov medzi 260 a 400. „To je už vážne, ale majú lockdown. Tam sa mobilní občania testujú antigénovým testom v mobilných odberových miestach (MOM), chodia na PCR testy. Navýšte im kapacitu a zaplaťte im PCR,“ odkázala iniciatíva.

Testovanie potrebuje len zlomok okresov

Dáta bez pátosu píšu, že pomoc s testovaním potrebuje predovšetkým len štvrtina z okresov na Slovensku. „Našťastie je len 18 okresov zo 72, kde žije v prevažne priemyselných regiónoch a v šiestich krajských mestách, ktorí potrebujú vašu pomoc. Z nich polovica trčí doma, ani sa nehne, detiská za počítačmi, matky s nimi, mnohí postupne home office,“ uvádza iniciatíva na sociálnej sieti.

Podľa analytikov z platformy Dáta bez pátosu by mal mať maximálne jeden milión obyvateľov možnosť dať sa otestovať, najlepšie u zamestnávateľa. Rovnako navrhujú zvýšiť pandemickú práceneschopnosť (PN) na 80 percent mzdy a pandemickú OČR všetkým, ktorí majú deti do 15 rokov.

Rovnako kritizujú aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) za prednostné očkovanie. „Pokutu dajte svojmu ministrovi zdravotníctva za to, že jeho pracovníci vyrazili na vakcináciu. Na krku majú hlavu, v nej rozum a vedeli čo robia. Strhnite im to z platu. To sú tiež peniaze od nás. MY TO TU CELÉ PLATÍME, PÁN MAGISTER!!! Keď sú takí odborníci, nech nám teda vyrobia tie vakcíny. Keď ich vo svete vedia vyrobiť, prečo ich oni nevyrobia? My budeme vedieť očkovať, za tri dni zaočkujeme celé Slovensko“ odkázali analytici premiérovi.

Informácie o uprednostňovaní osôb mimo oficiálnych zoznamov a priorít očkovacej stratégie už Krajčího rezort odmietlo.

Svoje si v stanovisku iniciatívy Dáta bez pátosu našiel aj minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Tomu analytici odkázali, že vlani ušetril na deficite 4 miliardy eur a má si preto na riešenie pandémie požičať so záporným úrokom.

Lepšia situácia, viac mŕtvych

K pandemickej politike tandemu Igor Matovič a Marek Krajčí sa včera na Facebooku kriticky vyjadril aj predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský, ktorého často vidieť po premiérovom boku.

Ten sa nechal počuť, že na Slovensku síce máme britskú mutáciu zhoršujúcu situáciu, avšak táto je rozšírená aj v ostatných krajinách a napriek tomu má množstvo z nich lepší stav.

„Podľa medzinárodných porovnaní, ak prepočítame počet COVID úmrtí na  na 1 milión obyvateľov, tak Slovensko vychádza ako najhoršia krajina na svete. Na 1 milión obyvateľov Slovensku dnes zomiera najviac ľudí. (graf č. 1, Slovensko). Veľa krajín sveta má vyšší počet infikovaných ako Slovensko (na grafe č. 2 vidno, že viac infikovaných ako my v prepočte na 1 milión obyvateľov má Česká republika, Rakúsko, Slovinsko, USA aj Veľká Británia),“ skonštatoval.

Vo svojom krátkom zhrnutí píše, že napriek tomu, že denne má veľa krajín viac infikovaných ako naša krajina, Slovensko má z týchto krajín najviac úmrtí na COVID. A teda, že zomiera nám najviac ľudí, hoci máme epidemiologickú situáciu lepšiu. Ako príčinu identifikuje stav nášho zdravotníctva.


Ďalšie články