Kočner dal odstrániť Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania, tvrdí Andruskó

Marian Kočner. Foto: TASR/Martin Baumann Marian Kočner. Foto: TASR/Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Marian Kočner dal odstrániť Jána Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania. V utorok to pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uviedol Zoltán Andruskó. Obžalovaná Alena Zsuzsová mu mala takto zdôvodniť objednávku vraždy nielen novinára, ale aj vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku.

„Skupina prokurátorov okolo Dušana Kováčika znemožnila Žilinkovi prácu. Preto sa snažil spolupracovať s Jánom Kuciakom,“ vypovedal Andruskó. Tvrdí, že Kuciak mal podľa Zsuzsovej informácie ku kauzám aj od Žilinku. Kočnera označil aj za objednávateľa vrážd prokurátorov, ktoré sa nezrealizovali.

Andruskó je v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Zoltán Andruskó. Foto: TASDR/Ondrej Herceg

Zoltán Andruskó začal spolupracovať s políciou, lebo sa bál o život. „Bál som sa chodiť domov. Čakal som, že ma niekto zavraždí,“ vypovedal ešte na pondelkovom pojednávaní pred senátom ŠTS v Pezinku.

Andruskó tiež vypovedal, že treba hľadať prepojenie medzi Marianom Kočnerom a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom. „Z nejakých dôvodov Bödör potreboval pomáhať Kočnerovi a aj sebe,“ vyhlásil.

Súd v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej opätovne rozhoduje o vine Kočnera a Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič.

(tasr)


Ďalšie články