Indický minister na Globsecu: Európa by mala vyrásť z myšlienky, že jej problémy sú problémami sveta

a Indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar na Globsecu. Foto: Youtube

Európa by mala vyrásť zo svojho egocentrizmu. S touto myšlienkou prišiel počas jednej z diskusií na tohtoročnom GLOBSEC fóre v Bratislave indický minister zahraničných vecí. Debata sa okrem iného stočila aj k otázke obrovského nárastu dovozu ruskej ropy do Indie. Ten je už teraz 9-krát vyšší než v minulom roku.

„Európa musí vyrásť z myšlienky, že európske problémy sú svetovými problémami,“ uviedol počas jednej z diskusií na tohtoročnom fóre GLOBSEC v Bratislave indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar. Kriticky tým poukázal na to, čo vníma ako eurocentrizmus západného sveta, pričom naznačil, že množstvo ozajstných svetových problémov západné krajiny prehliadajú.

India nie je tým, čo bývala. Krajina, v ktorej žije približne 1,4 miliardy obyvateľov, sa dnes profiluje do roly veľkého hráča na svetovom poli. Stáva sa aj ekonomickým lídrom. India je podľa údajov z roku 2020 šiesta najväčšia ekonomika sveta s celkovým HDP okolo 2,66 bilióna dolárov (približne 2,48 bilióna eur). Aj pre silnejúcu pozíciu Indie dostal Jaishankar počas dialógu priamu otázku moderátorky, na ktorú stranu sa krajina na medzinárodnom poli pripojí, či k postoju západných krajín, alebo skôr na stranu Ruska a Číny. India sa však podľa neho nemusí postaviť na žiadnu z dvoch strán.

„To je presne to, s čím s vami nesúhlasím. To je váš konštrukt, ktorý mi vnucujete, a ja to nebudem akceptovať,“ odpovedal indický šéf diplomacie s tým, že z jeho pohľadu sa problém javí ako falošná dichotómia a nedáva priestor Indii na svoj vlastný postoj. Zdôraznil však, že ukrajinská kríza naozaj je celosvetovým problémom a jeho krajina vníma túto ťažkú situáciu, zvažuje však všetky kroky zo svojho pohľadu.

A znova je to o rope

Diskusia sa okrem iného stočila aj k otázke indického importu ruskej ropy. Ten totiž v predchádzajúcich troch mesiacoch prudko stúpol, pričom už teraz deväťnásobne prekonal dovezený objem z roku 2021. Len v máji prijal tento ázijský gigant podľa informácií agentúry Reuters viac ako 24 miliónov barelov ruskej ropy, v apríli a marci to bolo dokopy viac ako 10 miliónov barelov. V júni by mala India prijať z Ruska približne 28 miliónov barelov.

Údaje z CNBC sa síce mierne líšia, keďže poukazujú na ešte vyšší objem dovezenej ruskej ropy za posledné tri mesiace, no potvrdzujú, že import ruskej ropy do Indie oproti obdobiu pred vojnou na Ukrajine mnohonásobne vzrástol. Nemožno sa však čudovať, India nakupuje ropu Urals veľmi výhodne, keďže jej cena je približne o 35 dolárov [32,6 eura, pozn. red.] nižšia ako cena ropy Brent. Navyše prebiehali aj rokovania medzi Moskvou a Naí Dilí o ešte väčšej zľave na ruskú ropu, čomu sa venoval aj nedávny článok.

Indický a čínsky import ruskej ropy v bareloch za deň. Zdroj: CNBC

Najlepšia ponuka na trhu je zjavne tá ruská

Jaishankar v odpovedi na tieto fakty naznačil, že India nemá mnoho možností na nákup ropy. Berie podľa neho najlepšiu ponuku na trhu. „My neposielame ľudí s príkazom, aby šli a nakúpili ruskú ropu, my posielame ľudí a hovoríme im, aby kúpili ropu,“ objasnil šéf diplomacie, pričom poukazoval na to, že India sa iba snaží chrániť svoje hospodárstvo a záujmy vlastných obyvateľov.

Na otázku, či India nesponzoruje Putinovu vojnu na Ukrajine svojimi mimoriadne zvýšenými nákupmi ropy, zdôraznil, že nie iba indické, ale aj európske peniaze za plyn sponzorujú vojnu na Ukrajine. Uviedol tiež, že objem dovozu ruskej ropy bol v predchádzajúcich rokoch mizivý, a preto naratív deväťnásobného zvýšenia je dosť skreslený. V roku 2020 totiž predstavoval import ruskej ropy iba asi pol percenta celkového dovozu ropy do Indie.

„Vzrástol [objem importu ruskej ropy, pozn. red.] z veľmi nízkeho základu, pretože predtým boli trhy otvorenejšie. Prečo, ak sú krajiny v Európe, na západe a v Spojených štátoch také znepokojené, prečo nedovolia iránskej rope vstúpiť na trh? Prečo nedovolia venezuelskej rope vstúpiť na trh? Vytlačili všetky ostatné zdroje ropy, ktoré máme, a potom povedia: dobre chlapci, nesmiete ísť na trh a získať najlepšiu ponuku pre svojich ľudí. Nemyslím si, že je to veľmi spravodlivý prístup,“ kriticky objasnil Jaishankar indický pohľad na tento problém.

Zároveň poukázal na to, že aj Európska únia pripravuje balíky sankcií tak, aby čo najmenej poškodila vlastnú ekonomiku. To isté podľa neho robí aj India v snahe chrániť svoje hospodárstvo a západné krajiny by jej to nemali mať za zlé. „Táto sloboda alebo táto voľba by mala existovať aj pre ostatných,“ uzavrel indický šéf diplomacie v Bratislave.


Ďalšie články