Nie je v poriadku, že britskí policajti sú príliš bieli, hovorí po škandále ich regionálna šéfka

image Olivia Pinkneyová (Zdroj: oldpolicecellsmuseum.org.uk)

Policajti v Spojenom kráľovstve sú vraj príliš bieli a je nutné zmierniť to. Konštatuje to šéfka zboru v juhoanglickom grófstve Hampshire v reakcii na škandál policajnej jednotky usvedčenej z nenávistných prejavov voči menšinám.

Rok 2020 okrem koronavírusu patril aj americkému ľavicovému hnutiu Black Lives Matter (BLM), ktorého hlavným naratívom je boj voči údajnému štrukturálnemu rasizmu voči černošskej populácii. Ním má byť v zásade presiaknutá celá spoločnosť, no špeciálne policajné zložky.

O tom, že sa nemusí nič zmeniť ani pretočením kalendára, svedčí aj nový prípad z britského grófstva Hampshire. V jeho centre stojí šestica policajtov elitnej jednotky, ktorá bola ešte minulý mesiac za urážlivé komentáre uznaná vinnou a neskôr prepustená zo služby (s výnimkou jedného previnilca).

Tie boli už dávnejšie, presne od 9. marca 2018 do 2. apríla toho istého roku, zachytávané na plošticu po anonymnej sťažnosti na ich údajne nevhodné správanie.

Rasizmus aj sexizmus

Britský denník Guardian píše, že detektív inšpektor Timothy Ireson, seržant detektív Oliver Lage, seržant detektív Gregory Willcox, koncipientský detektív Andrew Ferguson, strážnik James Oldfield a strážnik Craig Bannermam sa previnili hneď vo viacerých ohľadoch.

Podľa medializovaných informácií hovorili napríklad o tom, že „nelegálni imigranti si zaslúžia trest smrti“. Žartovali aj o ich utopení sa v mori, strážnikov čiernej farby pleti prirovnávali k pouličným zmiešaným psom a miesto v kancelárii, kde pracoval ich černošský kolega, prezývali ako „africký kútik“.

Narážky v ich odpočutej súkromnej komunikácii pritom nemali len rasový charakter, ale veľmi hanlivo sa vyjadrovali aj o homosexuáloch, členoch transrodovej komunity či o ženách. Cez ich komunikáciu v aplikácii WhatsApp boli tiež podľa vyšetrovateľov šírené aj pornografické obrázky Kate Middletonovej a princa Harryho.

Britskí policajti sú vraj príliš bieli

Takmer dva roky po odpočúvaní a niekoľko dní po disciplinárke, ktorá bola s horeuvedeným verdiktom uzavretá na začiatku tohto roka, sa k prípadu vyjadrila aj šéfka policajného zboru v grófstve Hampshire Olivia Pinkneyová. Svoju kritiku, o ktorej informuje Telegraph, vzala takpovediac od podlahy.

„Nie je v poriadku, že naprieč Spojeným kráľovstvom vyzeráme tak, ako vyzeráme a viem, že ja aj moji kolegovia sme všetci odhodlaní zmeniť to,“ uviedla, pričom konkretizovala, že problém je v tom, že policajný zbor je príliš tvorený belochmi.

„Je to znepokojujúce. Ak sa pozrieme na skupinu tunajších vedúcich dôstojníkov, sme napoly ženy a máme všetky možné iné rozmanité vlastnosti – ale všetci sme bieli,“ lamentuje s tým, že tejto skutočnosti si je naozaj vedomá a robí čo jej v jej silách pre to, aby to zmiernila.


Ďalšie články