Útok na kresťanov v Nigérii si vyžiadal najmenej 50 mŕtvych. Značnú časť tvoria deti

Kostol sv. Františka Xaverského v meste Owo. Foto: FB/Antonio Tajani Kostol sv. Františka Xaverského v meste Owo. Foto: FB/Antonio Tajani

Najmenej 50 ľudí bolo zabitých počas teroristického útoku na katolícky kostol v meste Owo na juhozápade Nigérie. Útok sa odohral počas nedeľnej omše, značnú časť mŕtvych tvoria deti.

Katolíci včera slávili sviatok Zoslania Ducha Svätého. Je to sviatok, ktorý je plný radosti, ale v Nigérii je plný smútku a krvi nevinných obetí. V nedeľu 5. júna v doobedňajších hodinách vtrhli počas omše do katolíckeho kostola svätého Františka Xaverského v meste Owo v štáte Ondo na juhozápade Nigérie teroristi, ktorí spustili streľbu a zabili najmenej 50 ľudí. CNA informuje, že útočníci mali na miesto doraziť na motorkách, pri útoku boli údajne použité aj výbušniny. Masakra má také rozmery, že Facebook blokuje zdieľanie niektorých videí z vraženia. Napríklad toto video nie je možné doplniť do článku.

Na sociálnych sieťach sa najskôr šírili obavy, že teroristi mali so sebou vziať aj rukojemníkov, no miestne autority to neskôr vyvrátili. Lekári z dvoch nemocníc v meste však potvrdili, že o život prišlo množstvo detí. Presné čísla momentálne nie sú známe, keďže úrady zatiaľ neinformovali o presnom počte obetí ani zranených.

Útok sa odohral na slávnosť Zoslania Ducha Svätého, čo je pre katolíkov tretí najvýznamnejší sviatok počas cirkevného roka. Aj z toho dôvodu bol kostol v čase útoku plný ľudí. Na sociálnych sieťach sa následne objavilo viacero videí a fotografií z miesta činu.

https://twitter.com/EWTNews/status/1533562909501972480?s=20&t=CX2fBKrgHOcnhWR9CyRWtw

Aj keď útoky islamských teroristov, najmä z organizácie Boko Haram, sú v Nigérii pomerne časté, v drvivej väčšine prípadov sa odohrávajú na nepokojnom severe krajiny, kde žije väčšina moslimov. Moslimské teroristické organizácie tu útočia na miestne kresťanské dediny, kde vražia veriacich a unášajú kňazov. Útok na zväčša pokojnom juhu krajiny preto mnohých prekvapil.

Terorizmus odsúdil miestny guvernér štátu Ondo Arakunrin Akeredolu, prezident Nigérie Muhammadu Buhari, aj miestny biskup Jude Ayodeji Arogundade, ktorý zároveň veriacich vyzval na zachovanie pokoja a modlitby za celú krajinu. Matteo Bruni, riaditeľ tlačovej kancelárie Svätej stolice, v reakcii na udalosť uviedol, že pápež František sa modlí za obete útoku aj za celú krajinu a „oboje zveruje Pánovi, aby poslal svojho Ducha, aby ich utešil“.

Nina Sheaová, odborníčka na náboženskú slobodu z Hudsonovho inštitútu, pre CNA uviedla, že útoky na kresťanov v Nigérii v poslednom období pribúdajú. Dôvodom je podľa nej systém beztrestnosti, z ktorého obviňuje prezidenta Buhariho, ktorý je podľa nej pasívny pri boji s teroristami.

Podľa Sheaovej robí málo aj administratíva prezidenta Bidena a minister zahraničných vecí Anthony Blinken, ktorí boli pasívni pri narastajúcom počte útokov na kresťanské dediny na severe krajiny. Právnička kritizovala Blinkena za to, že aj napriek narastajúcemu počtu útokov vyškrtol Nigériu zo zoznamu krajín, v ktorých podľa USA prebieha náboženské prenasledovanie. K vyškrtnutiu Nigérie z tohto zoznamu malo prísť, dosť nepochopiteľne, na základe naratívu o zmene klímy.


Ďalšie články