Lavrov musel zrušiť návštevu Srbska, okolité krajiny uzavreli vzdušný priestor

Sergej Lavrov brífing po stretnutí ministrov zahranièných vecí Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov hovorí s novinármi po stretnutí ministrov zahraničných vecí Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) v Rijáde 1. júna 2022. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zrušil svoju pondelkovú návštevu Srbska po tom, ako okolité krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlo, ktorým mal priletieť do Belehradu. Informoval o tom v noci na pondelok denník The Guardian s odvolaním sa na správy ruských a srbských médií.

Agentúra Interfax v tejto súvislosti citovala nemenovaného popredného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí v Moskve, podľa ktorého Bulharsko, Severné Macedónsko a Čierna Hora, teda krajiny susediace so Srbskom, avizovali, že Lavrovovo lietadlo nevpustia do svojho vzdušného priestoru.

„Naša diplomacia ešte nedokáže zabezpečiť teleportáciu,“ komentoval celý incident citovaný zdroj z ruského ministerstva.

K zrušeniu Lavrovej návštevy v Belehrade by sa mal v pondelok večer v prejave k národu vyjadriť srbský prezident Aleksandar Vučič, avizovali miestne médiá.

Vučič, ktorý sa koncom mája ujal druhého prezidentského mandátu, dlhodobo udržiava blízke vzťahy so šéfom Kremľa Putinom. Nepridal sa preto k sankciám, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny v reakcii na agresiu voči Ukrajine. Vučič však napriek tomu označuje za svoju prioritu vstup Srbska do EÚ.

(tasr)


Ďalšie články