Záhada silného rubľa

èln plavba rieka Moskva Kreme¾ v Moskve Moskva. Foto: TASR/AP

Silnejúci rubeľ ma zaskočil. Na úrovne spred invázie sa voči inak silnému doláru dostal za necelé dva mesiace. Dnes je dokonca silnejší ako pred vojnou a od začiatku roku 2022 je rubeľ zatiaľ najsilnejšou svetovou menou.

Aj cena dnešných papierových, štátmi manažovaných peňazí sa odvíja od ich krytia. Áno, viem, že už nie sú ničím explicitne kryté. Keď zanesiete rubeľ do centrálnej banky, nič vám zaň nedajú. Putin dokonca zakázal Rusom meniť ruble aj za doláre a eurá, keďže ich sám potrebuje na kŕmenie zlyhávajúceho vojenského impéria.

Napriek tomu každé štátne peniaze sú kryté implicitne. Štátna centrálna banka sľubuje ich cenu manažovať na nejakej trajektórii postupnej straty ich hodnoty. V prípadne západných centrálnych bankách je to prísľub, že budú strácať hodnotu tempom minimálne dve percentá ročne, v realite to býva o niečo viac.

To znamená, že keď cena peňazí klesá prirýchlo, mala by ich štátna centrálna banka predajom aktív sťahovať z obehu a ničiť. Dnešné peniaze sú preto vo svojej ekonomickej podstate krátkymi záväzkami štátu. Cena peňazí sa podobne ako cena štátnych dlhopisov odvíja od sily ekonomiky a najmä schopnosti peniaze vydávajúceho štátu brať súkromnému sektoru zdroje, či už oficiálnymi daňami, alebo infláciou z nich uhrádzať záväzky štátu. Preto rozhadzovačná vláda alebo ekonomický šok, ktoré zhoršia fiškálnu budúcnosť vlády, zvyčajne vedú k oslabeniu meny postihnutého štátu.

Ťažko si predstaviť horší šok pre ekonomiku ako cunami sankcií, ktoré dopadli na Rusko. Verejné výdavky na zbabranú veľmi špeciálnu operáciu tejto krajiny tiež nebudú malé. Rubeľ je napriek tomu silný z dvoch dôvodov. Prvým boli zákazy vrchnosti ruskému obyvateľstvu vyvážať kapitál z Ruska alebo predávať rubeľ za iné meny. Táto mena už nie je celkom voľne obchodovateľná a jeho cena je aj výsledkom usilovnej manipulácie. Odhady hovoria, že ruská centrálna banka na maľovanie kurzu minula už 50 miliárd rezerv. Druhým kľúčovým dôvodom je implicitné krytie tejto meny.

Rubeľ je dnes krytý hlavne príjmami z predaja ropy a plynu. Rusi ich stále predávajú do zahraničia, vďaka rastúcim cenám dokonca vo väčších objemoch než pred vojnou. Nový výskum Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA) zverejnený 28. apríla ukazuje, že Rusko počas dvoch mesiacov vojny na Ukrajine takmer zdvojnásobilo svoje príjmy z predaja fosílnych palív do EÚ. Rastúce ceny viac ako vykompenzovali Rusku stratu objemu predaja v dôsledku sankcií. Iba Európskej únii Rusko od začiatku vojny predalo Rusko energie za viac ako 50 miliárd eur. No a za tieto utŕžené doláre a eurá im Západ za odmenu nechce nič predať. Rubeľ je silný práve preto, že sankcie neúprosne dusia Rusko a zahraničné meny sa kopia v Putinových bankách.

Ak klesnú príjmy Ruska z predaja energií, či už z dôvodu poklesu ich ceny, alebo straty kúpychtivých zákazníkov, rubeľ to okamžite pocíti. Dole ho bude ťahať aj explózia verejných výdavkov spojených s vojnou a jej následkami. Vysoké verejné výdavky v kombinácii s prepadom domáceho produktu budú pre rubeľ ťažkou výzvou. Pred následkami Putinovho strategického génia utieklo do zahraničia podľa ruských oficiálnych zdrojov už štyri milióny Rusov. Ostávať v rubli mi príde rovnaký vabank, ako ostať v samotnom Rusku.


Ďalšie články