Maďari obišli zákaz. 30-tisíc detí vypískalo kľačiacich anglických hráčov

Maïarsko - Anglicko Malí fanúšikovia na tribúne pred futbalovým zápasom 1. kola Ligy národov Maďarsko - Anglicko. Foto: TASR/AP

Futbalisti Maďarska prekvapivo zdolali v sobotnom zápase Ligy národov Anglicko 1:0. O jediný gól domácich sa postaral v 66. minúte Dominik Szoboszlai, ktorý premenil jedenástku po faule na Zsolta Nagya. Maďari triumfovali vo vzájomnom zápase s týmto súperom prvýkrát od roku 1962. Hráčov Anglicka, ktorí si pred zápasom kľakli na jedno koleno, pritom vypískali najmä detskí maďarskí fanúšikovia.

Domáci tvorili hru a boli pri lopte od začiatku stretnutia. Szoboszlai sa dostal do veľkej gólovej príležitosti už v 12. minúte, keď poslal za chrbát Jordana Pickforda dlhý pas od Loica Nega, no loptu vykopol takmer z bránkovej čiary Conor Coady. Jedenástkový verdikt prišiel nečakane, keďže Reece James odohral center do šestnátky a Nagya zasiahol rukou do tváre až potom. Szoboszlai skóroval, aj keď si Pickford vybral správnu stranu, proti strele tesne k ľavej žrdi nemal šancu. Zvyšok zápasu mali navrch hostia, vyrovnať sa im však nepodarilo.

Zápas poznačili ešte pred jeho výkopom domáci fanúšikovia, keď vypískali anglických hráčov, ktorí si kľakli na jedno koleno na vyjadrenie nesúhlasu s rasizmom.

Maďarský futbalový zväz (MLSZ) čelí trestom od Európskej futbalovej únie a Medzinárodnej futbalovej únie (za správanie priaznivcov počas vlaňajších majstrovstiev Európy a kvalifikácie MS v Katare). Obe organizácie potrestali Maďarsko zákazom divákov na domácich stretnutiach vrátane toho sobotného proti Anglicku, na ktoré MLSZ pustil 30 000 detí v sprievode 3 000 dospelých. S jedným dospelým teda do Puškášovej arény prišlo asi 10 detí.

Sobotný zápas sa technicky hral za zatvorenými dverami. V článku 73 disciplinárneho ustanovenia UEFA sa však uvádza, že určité výnimky sú možné, vrátane „detí mladších ako 14“, pokiaľ majú riadny sprievod zo škôl alebo futbalových akadémií. Britská tlač píše, že kľačiacim hráčom Albionu sa maďarskí detskí diváci vysmiali. „Kľačiaci anglickí hráči boli zosmiešňovaní maďarským davom. Väčšinou deťmi,“ hovorí napríklad BBC.

„Netuším, prečo sa diváci zachovali takto. Mladí fanúšikovia pritom často ani nevedia, prečo to robia. Ovplyvňujú ich starší. Stále sa s tým stretávam aj na našich štadiónoch,“ povedal k incidentu manažér Anglicka Gareth Southgate.

Kľačanie pred športovými zápasmi sa začalo v USA, kde je vnímané aj ako vyjadrenie podpory voči kontroverznému rasovému hnutiu Black Lives Mater.

https://standard.sk/212792/neviem-o-oblasti-ktorej-by-blm-prospelo-cernosski-intelektuali-bilancuju-dva-roky-od-smrti-floyda/

(tasr, ste)


Ďalšie články