Turecko požiadalo OSN o zmenu oficiálneho názvu. Ľudia si ho nebudú môcť spájať s moriakom

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Martin Baumann Ilustračný obrázok. Foto: TASR/Martin Baumann

Na základe iniciatívy tureckého šéfa rezortu diplomacie je republika na pôde OSN od stredy označovaná ako Türkiye. V rámci budovania dobrého mena krajiny vo svete sa prestal používať názov, ktorý v anglicky hovoriacich krajinách označuje moriaka.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu adresoval generálnemu tajomníkovi Organizácie spojených národov (OSN) Antóniovi Guterresovi list, v ktorom ho požiadal o oficiálnu zmenu názvu krajiny na pôde organizácie.

“Chcel by som vás informovať, že v súlade s Prezidentským obežníkom […] z 2. decembra 2021 o používaní slova ‚Türkiye‘ v cudzích jazykoch a následnej stratégii budovania dobrého mena, vláda Tureckej republiky odteraz začne používať výraz ‚Türkiye‘ na nahradenie slov ako ‚Turkey‘, ‚Turkei‘ a ‚Turquie‘, ktoré sa v minulosti používali na označenie Tureckej republiky,” napísal v liste tajomníkovi Çavuşoğlu.

“Proces, ktorý sme začali pod vedením nášho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s cieľom zlepšiť imidž našej krajiny, sa blíži k záveru,” napísal na sociálnej sieti Twitter turecký šéf diplomacie.

Hovorca OSN Stephane Dujarric potvrdil pre spravodajský portál CNN, že organizácia zmenu názvu na základe listu akceptovala a uviedla do účinnosti v momente potvrdenia jeho legitimity. “Krajiny si môžu slobodne vybrať spôsob, akým chcú byť pomenované. Nestáva sa to každý deň, ale nie je nezvyčajné, že krajiny menia svoje mená,” priblížil Dujarric pre CNN.

V minulosti o zmenu názvu požiadalo napríklad Pobrežie Slonoviny, ktoré sa namiesto Ivory Coast začalo označovať ako Côte d’Ivoire, dodal hovorca OSN. Zmena skrátenej verzie názvu Tureckej republiky na Türkiye nepochybne súvisí s faktom, že anglický výraz “turkey” okrem Turecka označuje predovšetkým morku či morčacie mäso.


Ďalšie články