Putin verí, že Západ mrkne ako prvý. Hodlá využiť ekonomické zbrane, stavia na drahé energie a vlnu utečencov

Vladimir Putin Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident sa pravdepodobne chystá krajinám Západu spôsobiť ekonomické problémy a blokádou obilia vyvolať utečeneckú krízu. Hospodárska situácia v Rusku však vôbec nie je priaznivá.

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin, ktorý pred vyše sto dňami spustil inváziu na Ukrajinu, sa podľa zdrojov denníka Washington Post bude snažiť využiť zbrane ekonomického sveta. Cieľom má byť oslabenie podpory napadnutej krajiny zo strany Západu.

Západné krajiny, Spojené štáty americké a členovia Európskej únie, uštedrili Moskve rad úderov v podobe sankcií, ktoré mali za cieľ oslabiť hospodárstvo krajiny. Zdá sa, že Putin sa teraz chystá vrátiť ranu a z dlhodobého hľadiska ráta s výhrou, tvrdia zdroje z radov ruských elít.

Slabinou západných lídrov sú podľa Putina volebné obdobia a „verí, že verejná mienka sa môže zmeniť počas jediného dňa“ a „Západ mrkne ako prvý”. „Nálada v Kremli je taká, že nemôžeme prehrať – bez ohľadu na to, čo nás to bude štát,“ dodal zdroj z Moskvy.

Vrásky na čele západným mocnostiam môže Rusko podľa ruských zdrojov amerického denníka spôsobiť aj vyvolaním utečeneckej krízy na Blízkom východe. Táto oblasť, rovnako ako viaceré štáty afrického kontinentu, sú závislé od vývozu obilia z ukrajinských prístavov, ktoré Putinova armáda v súčasnosti blokuje.

https://standard.sk/211967/rusko-moze-profitovat-z-potravinovej-krizy-ktoru-vyvolalo/

Ako píše Washington Post, Rusko poukazuje na ďalšie slabé miesta lídrov Západu, akými sú časté telefonáty nemeckého kancelára Olafa Scholza či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s Kremľom. Slabiny sa podľa neho ukázali aj pri vyjednávaní krajín EÚ o sankciách spojených s ruskou ropou.

Putin sa chytá váhavosti niektorých európskych štátov ako dôkazov, že dlho nemôžu tlak na Rusko udržať, najmä s ohľadom na rastúce ceny energií a na ich zhoršenú dostupnosť. Úvodná jednota a silná odpoveď na ruskú agresiu vraj Putina zaskočila, teraz ale verí, že v dlhodobom horizonte bude schopný vyhrať, uvádza jeden zo zdrojov amerického denníka. Nie je ale jasné, či bude mať Rusko v tom čase dostatočné vojenské sily na ďalší útok alebo len na ubránenie územia, ktoré si na Ukrajine doteraz zabralo.

Šéfka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová na druhej strane varuje, že vplyv protiruských sankcií sa v plnom rozsahu ešte len prejaví. Krajina je momentálne odstrihnutá od dovozu pokrokových technológií, čelí najväčšej recesii za posledné tri desaťročia a inflácii na úrovni 20 percent, pripomína Washington Post.


Ďalšie články