Gyimesi: Inšpiruje ma ideológia neliberálnej demokracie. Korčok ukázal hnusné farizejstvo

Gyimesi György Gyimesi. Zdroj: FB György Gyimesi.

Bol by som rád, keby na Slovensku existovala strana, ktorá by presadzovala ideológiu neliberálnej demokracie. Máme ešte čas zmeniť sankčný balík, ktorý ohrozuje zásobovanie Slovenska palivami. Pokiaľ konzervatívci z OĽaNO zahlasujú za, zákaz dúhovej vlajky na štátnych budovách prejde, tvrdí v rozhovore pre Štandard poslanec OĽaNO György Gyimesi.

Výrazný konzervatívny poslanec OĽaNO maďarskej národnosti György Gyimesi rozvíril politickú hladinu za posledný týždeň dvakrát. Najskôr predložením návrhu zákona na zákaz symbolov sexuálnej orientácie na štátnych budovách a potom výzvou na odstúpenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Tvrdí, že Sulík ohrozil zásobovanie Slovenska palivami, keď v rámci sankčného zoznamu EÚ nepožadoval trojročnú výnimku na vykonanie technologických úprav v rafinérii Slovnaft.

V rozhovore sa dozviete, ako Gyimesi vníma premiéra Eduarda Hegera a ministra zahraničia Ivana Korčoka. Čo pre neho predstavuje LGBT ideológia a čo považuje za slabú stránku návrhu na zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách. Či sa považuje za slovenského Orbána a či svoju politickú budúcnosť vidí v maďarskej strane.

Vysvetlite problém Slovnaftu z vášho pohľadu. Firma uviedla, že po osemmesačnom prechodnom období jej sankcie proti ruskej rope, ku ktorým sa Slovensko pripojilo, znemožnia dodávky produktov do zahraničia. To následne obmedzí kapacity rafinérie natoľko, že to ohrozí bezpečnosť zásobovania Slovenska. Firma požadovala trojročné prechodné obdobie. Ako sa stalo, že túto kľúčovú podmienku Slovensko na samite EÚ nepresadilo?

Slovnaft bude môcť tri roky dovážať ruskú ropu. Potom tu máme osemmesačné prechodné obdobie, v rámci ktorého bude môcť ropné produkty vyvážať kdekoľvek. V januári 2023 sa to skončí a ďalších desať mesiacov bude môcť vyvážať len do Česka. Výkon Slovnaftu teda od januára klesne o jednu tretinu. Po 18 mesiacoch bude môcť zásobovať už len Slovensko.

Slovnaft však momentálne vyrába dvakrát viac nafty a benzínu, ako Slovensko spotrebuje, jeho výroba by teda musela klesnúť na jednu tretinu súčasného výkonu. To je podľa vyjadrení rafinérie pod jej technologickým minimom a spôsobí jej to obrovský problém, lebo sa nedokáže transformovať na inú technológiu. S istotou to povedie k tomu, že občania budú tankovať oveľa drahšie, zároveň to poškodí štátny rozpočet.

Slovnaft sa však vyjadril, že požadoval trojročný časový priestor na vykonanie technologických úprav, o ktorých hovoríte.  Dostal však len osem mesiacov.

Toto sa uvarilo počas víkendu, keď návrh Európskej komisie išiel z veľvyslanectva v sobotu o 11. hodine na ministerstvo hospodárstva. Sulíkov rezort o 12. hodine v nedeľu súhlasil s osemmesačným prechodným obdobím na vývoz ropných produktov a o 15. hodine im to Európska komisia takto schválila. Ak by Richard Sulík požiadal o výnimku na tri roky, EÚ by to schválila bez akýchkoľvek problémov. Urobili to aj v prípade Česka, aj v prípade Maďarska.

Vy tvrdíte, že Eduard Heger nie je na vine, lebo dôveroval Sulíkovi. Uvedomujete si však, že nikto to takto vnímať nebude a každý obviní Hegera, ktorý sa na rokovaní fyzicky zúčastnil.

Občania Slovenskej republiky si zaslúžia vedieť, akého majú ministra hospodárstva. Toto nemôže zostať pod pokrievkou. Som veľmi rád, že je o verejná informácia a treba, aby sa k nej Sulík postavil čelom.

Ale šéfovia sú za svojich podriadených zodpovední. Keď vo firme manažér nezastaví zásadnú chybu zamestnanca, je to aj chyba manažéra. Rovnako je to pri premiérovi a jeho ministrovi.

Bol by som veľmi rád, keby si to vyriešili oni dvaja. A tiež, keby už Sulík nebol ministrom.

Uvedomujete si, že vašou piatkovou tlačovkou ste podkopali pozíciu aj Sulíka, aj Hegera, keďže z toho, čo ste povedali, obaja vychádzajú ako diletanti.

Minister Sulík celkom určite.

Postoje Hegera a Matoviča sa v poslednej dobe začínajú rozchádzať. Spoločným menovateľom ste často vy. Videli sme to napríklad pri vašom návrhu na zákaz dúhových vlajok na verejných inštitúciách. Matovič vás hneď podporil, no Heger kritizoval. Nie je teda vaša aktivita ohľadom Slovnaftu útokom na Hegera?

To vylučujem, ja voči premiérovi žiadnu nevraživosť necítim, vôbec ho nepovažujem za svojho nepriateľa.

Z diaľky to vyzerá, že vzťahy Matoviča a Hegera sa výrazne zhoršili. Je to naozaj tak?

Vôbec si to nemyslím. Bolo by na škodu celej koalície, keby vzťahy Matoviča a Hegera neboli dobré. Uvedomujú si to obaja spomenutí páni, ani moja posledná tlačová konferencia nespôsobí to, že vzťahy sa pokazia.

A dôveru voči Hegerovi máte?

Samozrejme, že mám. Viackrát som povedal, že uznávam jeho autoritu. Akurát pri jeho žiadosti o stiahnutí zákona na zákaz symbolov sexuálnej orientácie na verejných budovách boli moje hodnoty silnejšie než tá autorita.

Bol informovaný Igor Matovič, že idete vyzvať Sulíka na odstúpenie?

Nie. Očakávam však, že mi dá za pravdu.

Igor Matovič a György Gyimesi. Foto: Jakub Kotian/TASR

Čo sa bude diať teraz? Dostaneme Slovnaft nenávratne do krízy alebo budeme riešiť zmenu sankčného balíka?

Bol by som veľmi nerád, keby ľudia naozaj museli tankovať za 2,2 eura za liter. To by znamenalo tragédiu.

Chystáte zase s Igorom Matovičom nejakú akciu na vlastnú päsť, ako ste to spravili pri ceste do Budapešti, keď ste dohadovali Sputnik?

To vylučujem.

A Igor Matovič sám? Prevezme v súvislosti s týmto problémom iniciatívu?

Môžete sa ho na to opýtať. Celkom určite sa tým ale bude zaoberať koaličná rada.

Je ešte reálne zmeniť dohodu ohľadom sankčného balíka?

Myslím si, že áno. Nie je to vytesané do kameňa. Tých 18 mesiacov, počas ktorých ešte bude Slovnaft ako-tak fungovať, keď sa zníži jeho výkon o tretinu, sa bude ešte dať sankčný balík v tomto bode pre Slovensko upraviť.

Predložili ste návrh na zákaz symbolov a vlajok sexuálnych orientácií na štátnych budovách. Bolo naozaj šťastné, že ste to spravili spoločne s poslancom opozície Tomášom Tarabom?

Je pravda, že tento postup je neštandardný a tiež, že forma tohto návrhu nie je celkom vhodná. Predložil som to však týmto spôsobom len preto, aby téma viac rezonovala v spoločnosti. Štátne budovy nemajú slúžiť na propagovanie akejkoľvek ideológie, majú slúžiť všetkým občanom. Hystéria, ktorá sa tu strhla, vôbec nešla po obsahovej stránke. Ide o ideologický spor, ktorý priatelia dúhovej vlajky vykresľujú ako útok na LGBT menšiny, čo, samozrejme, nie je pravda, keďže nikomu nezakazujeme činnosť a nič nezakazujeme na verejnosti. Chceme len zakázať ideologické symboly na štátnych budovách. Druhá strana však nedala jediný argument, prečo to je zlý návrh.

Prekladať návrh s Tomášom Tarabom však z politického hľadiska nevyzerá ako rozumný krok. Nielenže sa dostal do parlamentu na kandidátke kotlebovcov, ale veľmi negatívne sa zviditeľnil aj útokom na prezidentkinu dcéru. To môže odstrašiť rozumných konzervatívcov v koalícii, ktorí by inak váš návrh podporili.

Je to dosť možné. S nikým z poslaneckého klubu OĽaNO som sa o podpore tohto zákona nerozprával. Máte pravdu, že to, že som návrh predložil s pánom Tarabom môže spôsobiť, že zaň nebudú hlasovať.

Spravili by ste to dnes inak?

Asi ani nie, ale súhlasím, že je to mimoriadne neštandardné a politicky neprezieravé. Ale účel to splnilo. Začína sa o tomto probléme hovoriť.

Myslíte si, že zákon prejde?

Ak by zahlasovali konzervatívni poslanci OĽaNO, tak áno.

Zrejme vám hovoria svoje postoje.

Vážne som sa o tom nerozprával s nikým.

To mi nechcite nahovoriť.

Hovorím vám to úprimne. Dnes ráno som sa rozprával s predsedom hospodárskeho výboru Petrom Kremským a táto téma vôbec nebola na stole. Hovorili sme o probléme Slovnaftu.

Liberálny poslanec Stančík sa vyjadril, že ak návrh prejde, opustil by poslanecký klub. Tých konfliktov v koalícii aj v samotnom OĽaNO je už toľko, že to takmer ani novinári nestíhajú sledovať. Bolo dobré, že OĽaNO bolo od začiatku koncipované ako veľký stan s ľuďmi, ktorí majú odlišné ideológie?

Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Pravidelne sa stáva, že pri najdôležitejších otázkach sa poslanecký klub zhodne. Všetky reformy a dôležité zákony sú schválené, výsledky máme. Rozdeľuje nás akurát ideológia.

Dávam vám za pravdu, že ak chceme mať v OĽaNO úplný pokoj, tak by sa tieto ideologické návrhy nemali predkladať vôbec. Avšak viem, že liberálni kolegovia chystajú zákon, ktorý bude hovoriť, že páry rovnakého pohlavia budú môcť po sebe dediť alebo nazerať do zdravotnej dokumentácie. Ja im to podporím, pretože si myslím, že po 30 rokoch existencie samostatného Slovenska si to zaslúžia.

György Gyimesi. Zdroj: FB György Gyimesi.

Prečo vám teda prekážajú dúhové vlajky? Naozaj ide len o to, že sa objavili na úrade ombudsmana a na ambasáde SR v Budapešti?

Tiež ich vyvesili na štátnej Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Stalo sa to trikrát, podstatou je, aby sa to nestalo normou.

Boli však impulzom na návrh zákona len tieto ojedinelé prípady alebo aj dianie v zahraničí? Čo pre vás znamená LGBT ideológia?

LGBT ideológia pre mňa neznamená len to, že páry rovnakého pohlavia chcú rovnaké práva ako heterosexuálne páry. Ja nemôžem súhlasiť s tým, že manželstvo dvoch mužov alebo žien je rovnocenné s manželstvom muža a ženy, ktoré tu máme tisíce rokov. Nemôžem súhlasiť s tým, že páry rovnakého pohlavia budú mať deti, lebo to je proti prírode. Prekáža mi, že sa tu ani nediskutuje o ich problémoch, ale že LGBT aktivisti mimoriadne agresívne túto ideológiu presadzujú.

Agresívne v akom zmysle?

Keď si otvoríte nejakú facebookovú diskusiu pravicových extrémistov alebo ľavicových extrémistov, je to jedno a to isté. Veľmi agresívne tiež túto ideológiu presadzujú v médiách. Nemyslím si, že treťosektorové organizácie s touto ideológiou patria do škôl, môžem sa preto plne stotožniť s Orbánovým zákonom.

Na zákaz propagácie homosexuality na školách?

Presne s tým. Dvojitý kilometer EÚ voči Maďarsku je neskutočný, pretože Maďarsko má už dlho uzákonené registrované partnerstvá, napriek tomu sa vydáva v európskom liberálnom mainstreame za netolerantnú krajinu. Toto nie je agresívne a netolerantné?

Tolerancii sa dá deti učiť aj doma a toto skutočne patrí do kompetencie rodičov. Prístupové zmluvy členských krajín EÚ pritom garantujú, že štáty sa budú mať vo svojej kompetencii rozhodnúť sa, čo sa bude na školách učiť a čo nie. Maďarsko teda nešlo proti zmluvám EÚ.

Už v roku 2011 vplyvný americký časopis pre homosexuálov Queerty napísal, že treba priznať, že „chcú indoktrinovať deti“. Stále sme však presviedčaní, ako keby zákony podobné Orbánovmu riešia akýsi neexistujúci problém. Že k žiadnej takejto indoktrinácii na školách na Západe nedochádza.

Videl som isté videá z Kanady, ktoré ukazujú presný opak. Je tu však aj iný problém, a to s otázkou transgender osôb. Dnes úplne bežne „bývalí“ muži súťažia so ženami, ktoré nemajú šancu. To by sa tiež nemalo diať. Muž sa rodí mužom, žena ženou a sú nimi až do svojej smrti.

Priznávate teda, že tieto prejavy LGBT ideológie zo zahraničia a posun nárokov LGBT aktivistov vás viedli k návrhu zákona.

Určite áno a nebol by som rád, ak by toto malo byť všeobecne akceptovanou ideológiou v kresťanskej a konzervatívnej krajine, akou Slovensko stále je. Keby sme týchto ideológov dostali do škôl, nebolo by to dobré. Pre deti dvojnásobne.

Pokiaľ by zákon prešiel, dostali by sme sa s ním na titulky celosvetových médií. Myslím, že ako jediná krajina EÚ by sme mali takýto zákon. Znepríjemnili by ste tým život Eduardovi Hegerovi a ministrovi zahraničia Ivanovi Korčokovi, ktorí sú obľúbencami na medzinárodných fórach, kde hovoria to, čo sa patrí. Nie je aj toto dôvod, prečo vás Korčok tak tvrdo kritizoval a Heger sa za vás nepostavil?

Som zástancom silného národného štátu v rámci EÚ a nemyslím si, že všetko, čo európsky liberálny mainstream presadzuje, je dobré aj pre Slovensko. Vidíme to na príklade Maďarska, ktoré si zachováva suverenitu a vie si presadiť národný záujem. Toto je aj cesta, ktorou by aspoň konzervatívnejšie štáty mali ísť. Neviem, čo hovoria európski lídri Hegerovi a Korčokovi, ale myslím si, že EÚ má úplne iné problémy, ako sa zaoberať naším zákazom dúhových vlajok na verejných budovách. Musíme odmietnuť, aby to, čo je normou v Holandsku, sa stalo normou aj u nás. Ľudia, možno s výnimkou niektorých obyvateľov Bratislavy a väčších miest, to nechcú.

Eduard Heger hovorí, že je konzervatívec a kresťan. Je pre neho imidž v zahraničí dôležitejší ako jeho hodnoty?

Musíte sa na to spýtať premiéra Hegera. Čakal som však od neho a našich konzervatívcov trošku viac podpory, či už pri zákone o podpore tehotným ženám, alebo pri rodinnom balíčku. Eduard Heger sa menším kresťanom s funkciou premiéra nestal, to v žiadnom prípade nikto nespochybňuje. To, aké európske stanoviská zastáva, je však jeho záležitosť.

Ivan Korčok reagoval úvahou, že by sme mohli plošne zakázať symboly felvidéku. Máte doma takéto symboly? Alebo nejaké mapy veľkého Maďarska?

(Smiech.) Nemám, ja nosím len symbol detských nožičiek, ktoré symbolizujú moje prolife presvedčenie. Čo povedal Korčok, je však hnusné farizejstvo, lebo on sám v roku 2019 ako veľvyslanec v USA ostro kritizoval veľvyslancov na Slovensku, ktorí sa zúčastňovali pride pochodu. Dnes je však toho najväčším zástancom, lebo sa zmenila politická situácia. Veľakrát som sa vyjadril, že Korčok je len obyčajným žoldnierom, pretože on slúžil akejkoľvek vláde. Bol hovorcom v Mečiarovej vláde.

https://standard.sk/212497/duhove-vlajky-na-statnych-budovach-korcok-napadol-gyimesiho-a-hovori-o-zakaze-symbolov-felvideku/

Takto o Korčokovi hovorí aj Fico. Ide o jeho rétoriku.

Bol štátnym tajomníkom aj vo Ficovej vláde. Teraz je ministrom v Hegerovej vláde. Čo iné je než žoldnier?

Korčok hovorí, že slúži Slovensku.

Nesmiete si mýliť diplomatickú a politickú službu. Keby bol len obyčajným diplomatom, nikto nemôže namietať. Korčok však zastával významne politické funkcie v každej jednej vláde, ktorá sa okolo Slovenska obtrela.

Ste podporovateľom posilňovania Vyšehradskej štvorky. Nie je však V4 už dnes minulosťou? Napríklad aj pre odlišné postoje vlád k vojne na Ukrajine.

V4 je vo veľkej kríze, ktorú vojna na Ukrajine nezačala, tá ten „rozpad“ len dokončila. Ivan Korčok po nástupe do ministerského kresla od začiatku hovoril, že V4 nemôže byť politickým blokom na presadzovanie záujmov v strednej Európe, ale má byť len ekonomickým blokom. To by bola škoda, keďže V4 dokázala svoju silu napríklad pri migračných kvótach. Ak by sme spoločne dokázali postupovať, tak by sme aj sankčný balík mohli schváliť úplne ináč.

Avšak úplne rozumiem postoju Poľska k Rusku, pretože ich vzťahy sú historicky mimoriadne negatívne. Pre Katyň a iné masakry, ktoré spravili Rusi Poliakom. Zároveň však chápem pragmatický prístup Viktora Orbána, ktorý nechcel obmedzením nákupu energonosičov obmedziť vlastnú ekonomiku. Tým pádom majú Maďari aj lacnejšie energie a pohonné hmoty. Nakoniec je tu aj nová česká vláda s progresívnym ministrom zahraničných vecí, pre ktorého V4 neznamená nič. Treba teda priznať, že z pohľadu politickej skupiny je V4 v stave klinickej smrti.

Orbán prijal ukrajinských utečencov, pripojil sa k väčšine sankcií proti Rusku. Odmieta však Ukrajine dodať zbrane. Hovorí sa preto o akejsi orbánovskej neutralite. Je vám tento postoj blízky?

Pokiaľ zabezpečí prosperitu Maďarska a jeho občanom, môžem tento postoj len vyzdvihnúť. V piatok som mal tlačovku o tom, čo znamená servilita Ivana Korčoka pre občanov Slovenskej republiky. Ja by som bol tiež najradšej, ak by sme mohli tankovať za 1,30 eura, a bol by som veľmi rád, ak by sme mohli regulovať napríklad ceny plynu. Aby sme nemuseli napríklad na budúci rok platiť o 100 percent viac, ako sme platili doteraz.

Preto som mimoriadne hrdý na to, že sa nám podarilo zafixovať silovú zložku elektriny na tri roky pre domácnosti. Bol to významný krok, aké Viktor Orbán robí pravidelne. Zastropoval základné ceny potravín, občania platia menej za energie, oveľa lacnejšie tankujú. Toto je výsledkom zamerania sa na občana, a nie na záujmy EÚ.

Cítite sa byť slovenským Orbánom?

Takéto pocity nemám, ale je fakt, že ma inšpiruje koncept neliberálnej demokracie a vôbec sa tým netajím.

Koho neliberálna demokracia v OĽaNO ešte inšpiruje?

To vám nepoviem (úsmev), ale keď si spravíte anketu, možno vám kolegovia budú na túto otázku odpovedať.

Matoviča?

Opýtajte sa ho (úsmev).

Mali by kandidátku OĽaNO tvoriť ľudia, ktorí sú za neliberálnu demokraciu?

Ja kandidátku OĽaNO neskladám, ani neviem, či na nej budem (smiech). Ale priznám sa, bol by som rád, keby na Slovensku bola strana, ktorá by presadzovala ideológiu neliberálnej demokracie.

Maďarská strana Aliancia to asi nebude, keďže na váš návrh o LGBT vlajkách reagovala kriticky.

Odpoviem trošku obšírnejšie. Neviem, nakoľko sa vyjadrovala Aliancia, ale vyjadril sa predseda republikového predstavenstva László Sólymos. Jeho vyjadrenie ma vôbec neprekvapilo, pretože bola to práve táto strana, ktorá zakázala spievať maďarskú hymnu na verejnosti. Boli to oni, za koho vlády sa zakázali vlajky cudzích štátov na domácich športových podujatiach. Neprekvapuje ma, že Sólymos kritizuje zákaz dúhových vlajok, pretože pre neho a Most-Híd je dúhová vlajka viac ako maďarská.

Takže nešlo o názor strany?

Som prekvapený, že sa nevyjadril predseda strany, ktorý bol v čase, keď sa začala táto diskusia, s vedením strany v Rotterdame na sneme Európskej ľudovej strany. Naozaj by som v takejto zásadnej otázke očakával stanovisko strany ako takej z úst jej predsedu. Pokiaľ Sólymos nemal mandát predsedu, tak jeho slová považujem len za jeho názor. Ak by ale stanovisko Aliancie bolo rovnaké ako Sólymosovo, bol by to ďalší klinec do rakvy tejto strany. Ich pôsobenie sa odráža na ich preferenciách a to si už nezaslúži žiadny iný komentár.

Čo nerobia dobre?

Spojili sa tri strany dokopy a mysleli si, že 4 plus 0,8 plus 0,2 je päť, lenže to takto nefunguje. Integrovali stranu Most-Híd, ktorá má úplne inú ideológiu ako SMK a kvôli nim sa nemohlo ani len do názvu dostať, že je to maďarská strana. Preto sa volajú len Aliancia.

Druhý zásadný problém je, že mŕtva strana Most-Híd, ktorej naposledy pri samostatne v prieskume namerali len 0,8 percenta, má neustále iné stanovisko než zvyšné dve platformy. Mne to pripadá, že tento malý chvostík neustále krúti celým psom. Vidíte to aj pri tomto vyjadrení. SMK by nikdy nepovedali, že dúhové vlajky majú byť na štátnych budovách.

Takže vývoj v Aliancii vás neteší.

Vôbec ma neteší. Je škoda, že výrazná maďarská komunita na Slovensku so 450-tisíc ľuďmi nemá v parlamente inštitucionálne zastúpenie. Je to obrovská chyba, pričom parlament s nimi by bol pestrejší a vernejšie by odrážal zastúpenie obyvateľstva. Takmer 20 percent obyvateľstva sa hlási k etnickým menšinám. Etnická strana teda má miesto v parlamente, ale dnes to nevyzerá, že tou stranou bude Aliancia.

Založíte novú stranu?

Nie.

Sú nejaké iné iniciatívy na vznik maďarskej strany?

Fragmentácia politických síl Maďarov žijúcich na Slovensku vždy viedla k tomu, že v parlamente nebola žiadna z ich strán alebo tu bol akýsi hybrid, ktorý nebol stranou zastupujúcou záujmy maďarskej menšiny. Zoberte si pôsobenie Mostu-Híd v poslednej vláde. Presadili tri zákony, ktoré sa týkali národnostných komunít. My sme za dva roky presadili štyri. Toto je aj výsledok pôsobenia Mostu-Híd.

Rokujete s Alianciou?

Dlho sme už nerokovali, ale máme sporadický kontakt.

Váš vstup do Aliancie teda vylúčený nie je.

Ale je vysoko nepravdepodobný. Neviem si predstaviť, ako by som fungoval s niekým, kto je z Mostu-Híd. Na druhej strane sa dosť často podceňuje v médiách lojalita. To je hlavný nepriateľ toho, aby som ja solitérsky začal riešiť svoju budúcnosť.


Ďalšie články