Kto je Matt Walsh, nová hviezda amerických konzervatívcov

Matt Walsh. Foto: facebook Matt Walsh. Foto: facebook

Komentátor denníka Daily Wire a hlavná postava filmu Čo je to žena, je na Slovensku neznámy. V Amerike jeho popularita raketovo rastie.

Matt Walsh je typickým príkladom toho, čomu sa hovorí self-made man. Ako sám píše, na základnej ani strednej škole mu štúdium vôbec nešlo. Jediné, čo vedel, bolo písať, aj keď ani to nezvládal bez gramatických chýb. Školu neznášal natoľko, že mu ani nenapadlo ísť študovať na univerzitu. No aj napriek tomu to dotiahol na jedného z popredných konzervatívnych komentátorov.

Walshova kariéra sa vďaka hlboko položenému hlasu začala v rádiách. Odtiaľ odišiel do televízie, aby napokon v roku 2017 zakotvil v redakcii portálu Daily Wire, ktorý dva roky predtým založil iný populárny konzervatívny komentátor Ben Shapiro. Walsh sa tu postupne prepracoval na jedného z hlavných autorov. Dnes je viac ako píšuci autor známy skôr ako autor podcastu s názvom The Matt Walsh Show, kde každý deň komentuje aktuálne udalosti.

A aj keď Walsha širšie konzervatívne publikum registruje už dlhší čas (aj vďaka dvom knihám, ktoré predtým napísal), jeho hviezda začala silnejšie žiariť najmä v poslednom roku. Dopomohla mu k tomu najmä jeho téza, že ľavica nedokáže odpovedať na banálnu otázku, čo je to žena. O tom, ako Walsh s touto otázkou obchádzal vedcov, politikov či aktivistov, vznikol film, o ktorom sme viac písali v samostatnom článku. K téme dodajme už len to, že film sa stal jedným z najpopulárnejších titulov v USA aj napriek tomu, že mainstreamové médiá ho úplne odignorovali.

No Walshovi sa v poslednom čase podarili aj iné zaujímavé kúsky, ktorými nahneval ľavicu a strhol na seba pozornosť. Patrí medzi ne napríklad zbierka pre Alexandriu Ocasio-Cortezovú (AOC), populárnu a úspešnú (preto aj bohatú) americkú liberálnu političku. AOC sa začiatkom roka 2021 sťažovala na sociálnych sieťach, že dom jej babičky v Portoriku nie je ani štyri roky po zničujúcom hurikáne Maria stále opravený a dávala to za vinu administratíve prezidenta Donalda Trumpa. Walsh v reakcii na to zorganizoval zbierku, kde za prvých 24 hodín vyzbieral političke na opravu babičkinho domu 100-tisíc dolárov. AOC, samozrejme, peniaze pyšne odmietla, Walsh ju tým ale patrične znemožnil pred celým národom.  

Ďalším podareným kúskom bolo napísanie knihy pre deti s názvom Johnny the Walrus (Mrož Janko), ktorá je príbehom chlapca, ktorý si vymyslel, že je mrož, a matky, ktorá sa v rámci rešpektujúcej výchovy snaží svojho syna vychovávať ako mroža. Kniha je výsmechom gender ideológie, na Amazone sa stala hitom a v priebehu pár dní bola vypredaná.

Konzervatívci sa však najviac bavili na tom, že algoritmy Amazonu Walshovu knihu zaradili do kategórie LGBTQ+, kde sa automaticky stala najpredávanejšou knihou v sekcii. A zatiaľ čo Walsh sa dobre zabával na tom, že sa z neho z noci na ráno stal najpredávanejší LGBTQ+ autor, gender aktivisti a zamestnanci Amazonu zúrili. Spoločnosť síce knihu prekategorizovala, no aktivistom to už nestačilo a požadovali, aby Amazon knihu (rovnako When Harry became Sally od Ryana Andersona) stiahol z predaja úplne. Túto požiadavku malo podpísať 600 zamestnancov spoločnosti, pričom 30 z nich dokonca narušilo slávnostný akt vztyčovania dúhovej vlajky v centrále Amazonu (áno, aj taká bizarnosť existuje).

https://twitter.com/_katya_long/status/1532062593304580096?s=20&t=ivRUJHo8hjBs_NR51NrlLw

Úspech knihy však znamenal, že z Walsha sa stal najpredávanejší detský autor v USA a kontroverzie okolo nej ešte viac zvyšovali jeho popularitu. Daň za to však na seba nenechala dlho čakať. V decembri 2021 Walsh zažil to, čo Ben Shapiro, jeho kolega z redakcie, zažíva už od roku 2016: rušenie prednášok a nevyhnutnosť chodiť s ochrankou.

Trpkou iróniou osudu je, že Walshovi sa to prvýkrát stalo na katolíckej pôde. Konkrétne vo Farnosti svätého Františka Xaverského, ktorá sídli v areáli univerzity v meste St. Louis, kde mal Walsh vystúpiť v rámci programu Young Americas foundation a predniesť prednášku o americkom pro-life hnutí.

V deň konania podujatia však jezuiti, ktorí sú správcami farnosti, vydali stanovisko, v ktorom oznamujú, že zrušili povolenie pre Walshovu prednášku. Dôvodom malo byť to, že jeho názory sú „v rozpore s hodnotami katolíckej viery“, pričom sa odvolávali najmä na jeho vyjadrenia o LGBT hnutí, rasizme či imigrácii.

Pikantné na tom je, že sám Walsh je katolík, ktorý sa nielen hlási k učeniu katolíckej cirkvi, ale ho aj sám obhajuje. Liberáli ho nemajú v zuboch len pre jeho vzťah ku gender ideológii, ale aj pre odmietanie manželstiev homosexuálov, odmietanie potratov, ktoré nepripúšťa ani v prípade znásilnenia, obhajobu predmanželskej čistoty či žiadosti regulácie pornografie (slovenského čitateľa možno zaujme, že Walsh je aj proti otcovskej dovolenke). Stačí si pozrieť jeho staršie články a každému musí byť jasné, na ktorej strane Walsh stojí. Na druhej strane, ak si to človek porovná s tým, ako sa prezentujú v poslednej dobe americkí jezuiti, z ktorých sa stali najhlasnejší zástancovia zavádzania gender ideológie do škôl a cirkvi v USA, nie je ťažké uhádnuť, čo bolo skutočným dôvodom zrušenia Walshovej prednášky.

Ani tu však tento príbeh nekončí. Keď totiž organizátori v reakcii na konanie jezuitov prednášku presunuli do neďalekého hotela, skupina miestnych študentov sa rozhodla zablokovať cestu vedúcu k hotelu, aby účastníkom podujatia znemožnila dostaviť sa na miesto konania.

Z Walshovej strany to však stále nebola posledná kontroverzia. Rok 2022 začal tým, že mu Twitter zablokoval účet. Dôvod bol opäť bizarný. Tweet, pre ktorý bol vypnutý, znel:

„Najväčšou ženskou šampiónkou v Jeopardy všetkých čias je muž. Najlepšou vysokoškolskou plavkyňou je muž. Prvou ženou v hodnosti štvorhviezdičkového admirála v zdravotníctve je muž. Muži ovládli ženskú stredoškolskú dráhu a ženský okruh MMA. Patriarchát nakoniec vyhrá.“ Walsh bol teda vypnutý preto, že sa odvážil povedať, že biologickí muži sú mužmi, aj keď sa prehlásia za ženy. A ešte si pritom dovolil paródiu na feminizmus.

https://twitter.com/AmandaPresto/status/1479631731175182337?s=20&t=pa1Z4hKimrwYHwCge2osiQ

Aký vplyv mal tento krok na jeho popularitu, možno vidieť, ak sa pozrieme na jeho twitterový účet dnes. Zatiaľ čo v januári ho sledovalo viac ako 700-tisíc užívateľov, dnes sa toto číslo blíži k jednému miliónu.

Vo februári zas čelil obvineniu gender aktivistov, ktorí tvrdili, že ľudí vystupujúcich vo filme Čo je to žena dostal pred kameru klamstvom. Walsh to mal spraviť tak, že tento film produkoval cez spoločnosť Gender unity project (ktorej názov sa na konci filmu skutočne objaví), pričom ľudia, ktorých táto spoločnosť oslovila, aby vystupovali vo filme, mali dostať správu, že dokument „skúma skutočné životy ľudí v komunitách LGBTQIA+ a má vniesť trochu svetla do tém identity a rodovej rovnosti spôsobom, ktorý upúta pozornosť všetkých Američanov a má mať vzdelávací charakter“.

Walsh na tieto obvinenia nereagoval a nezverejnil k nim žiadne ďalšie podrobnosti. No zdá sa, že na produkciu filmu skutočne využil trik, kde použil názov, ktorý navodzuje dojem, že sa bude jednať o film podporujúci gender hnutie a v komunikácii s nimi využil ich vlastný, orwellovský newspeak.

Aj tento prípad ukazuje, že Walshovi na popularite pridáva jeho odhodlanie konfrontovať progresívcov a talent robiť to originálnym spôsobom. Ten sa prejavil napríklad aj tým, že 1. júna, teda na deň, kedy Amerika oslavuje takzvaný „mesiac hrdosti“ zverejnil najprv scénu z filmu, kde sa Masajovia vysmievajú z gender ideológie, a večer mal premiéru film Čo je to žena. Pritom tesne pred premiérou priznal, že to je pravdepodobne prvý film v histórii, ktorého premiéra bola odložená pre účely provokácie.

Zdá sa, že aj táto provokácia sa vydarila a popularita Matta Walsha ešte porastie.


Ďalšie články