Tipy na víkend: Oscarové Tri billboardy, film o nebezpečenstve gender ideológie a Feldekova rozprávka v SND

marcela_cmorejova_ivan_vojtek_ivana_lechmanovarichard_autner_erik_supcik_monika_horvathova Foto: Ctibor Bachratý/SND

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Slovenské národné divadlo čaká posledná divadelná premiéra v tejto sezóne. Inscenáciu Nebojsa napísal Ľubomíra Feldeka a režíroval Ondrej Spišák. Nejde len o obyčajnú rozprávku o Nebojsovi, ktorého všetci poznáme. V rozprávke sa predstavia rovno dvaja hlavní hrdinovia. Spoja sa dve rozprávky a vytvoria jednu novú. Okrem príbehu Marušky a dvanástich mesiačikov a Nebojsu uvidíme aj rozprávky Hansa Christiana Andersena, ako Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko či Princezná na hrášku. V piatok o 17:00 bola prvá premiéra. Predstavenie sa bude hrať aj počas celého víkendu.

Rosie a Alex sa poznajú už od malička a všetko prežívajú spolu. Dokonca majú ísť spoločne študovať aj na vysokú školu, no Rosie po jednej nevydarenej párty otehotnie a jej plány sa menia. Alex na vysokú ide a aj napriek vzdialenosti ich priateľstvo naďalej pretrváva. Stále sú len dobrí kamaráti, no obaja majú v hlave otázku, či by im spolu nebolo predsa len lepšie. Je to možné, aj keď každý má napohľad svoj vlastný život? Film S láskou, Rosie začne o 20:30 na TV Doma.

A ešte jedna upútavka na nový romantický seriál, ktorý sa odohráva v 19. storočí. Príbeh sa začína, keď Charlotte prichádza do prímorského mestečka Sanditon. Ihneď však zistí, že nejde len o obyčajné prímorské sídlo. Je to mesto plné intríg a tajomstiev, ktoré tam majú miestni ziskuchtiví obyvatelia. Seriál Sanditon bol natočený podľa posledného nedokončeného románu Jane Austenovej. Jeho prvá časť začne o 21:05 na Dvojke.

SOBOTA

Na sobotu je pripravený film s oscarovým obsadením. Frances McDormandová minulý rok získala Oscara za najlepšiu herečku za film Krajina Nomádov a v roku 2018 za film Tri billboardy kúsok za Ebbingom. A práve ten ponúka v sobotu večer TV JOJ. Mildred je rozvedená matka, ktorá žije spolu so svojím synom na okraji mesta. V minulosti mala aj dcéru, ktorú však niekto znásilnil a potom zabil. Mildred je frustrovaná pomalým vyšetrovaním, preto sa rozhodne prenajať si tri billboardy za mestom, na ktorých obviní šerifa z neschopnosti. Situácia sa začne vyhrocovať a radikalizovať. Film začne o 20:35.

Režisér Ján Lacko natočil v roku 1958 film Statočný zlodej na motívy divadelnej hry Jožko Púčik a jeho kariéra. Jožko pracoval ako pokladník v spolku Humanitas a bol veľmi poctivý. Jedného dňa, keď má vložiť do kasy veľký obnos peňazí, zisťuje, že obálka je prázdna. Financie mohli zobrať len štyria ľudia vrátane Jožka. Hlavným obvineným sa však stáva Jožko. Oprávnene? Snímku Statočný zlodej odvysiela Dvojka o 20:40.

Nový dokumentárny film režiséra Justina Folka What is a woman?, v ktorom sa Matt Walsh, komentátor amerického portálu Daily Wire, pýta otázku, čo je to žena. Kladie ju aktivistom, psychiatrom, transrodovým ľuďom, ktorí si nechali zmeniť sexuálne orgány. Film mal premiéru 1. júna a je dostupný na Daily Wire. Nič lepšie zatiaľ o genderi nebolo natočené, odporúčame článok Michala Čopa, film si možno pustiť na stránke Daily Wire (treba si kúpiť predplatné).

NEDEĽA

Klasika nestarne a ak áno, tak len k lepšiemu. Film režiséra Alfreda Hitchcocka Okno do dvora je o fotografovi Jeffovi Jeffriesovi, ktorý si zlomí nohu a je odkázaný na vozíček. Odvtedy si kráti chvíle pozeraním z okna, odkiaľ má výhľad do dvora a vidí tiež do bytov svojich susedov. Sledovanie ho naplno pohltí a domnieva sa, že sa stal svedkom trestného činu. Svojho suseda začne podozrievať z vraždy manželky. Spolu s priateľkou sa pokúsia celú záhadu vyriešiť. Snímka z roku 1954 Okno do dvora pôjde o 22:30 na Dvojke.  

Televízia Markíza si na nedeľu pripravila film Kingsman: Tajná služba. Služba Kingsman bojuje v prospech ľudstva. Má sieť agentov a dostať sa do nej dá len tak, že keď odíde jeden starší agent, vyberú si nového, ktorého zaškolia. Ich novým výberom je Garry, nazývaný tiež Eggs. Je to chlapec z ulice, ktorý má však potenciál stať sa dobrým agentom. Jeho prvou úlohou bude zastaviť Richmonda, ktorý je veľký bojovník za ekológiu. Na prvé počutie to znie dobre, ale spôsob, akým chce bojovať za ekológiu, je neprípustný. Aby ochránil našu planétu, chce vyhubiť celé ľudstvo. Tajná služba Kingsman sa mu v tom pokúsi zabrániť. Tešiť sa na to môžete o 22:25.

Tip na kino. Príbeh Anny Frankovej bol už niekoľkokrát spracovaný, či už knižne, alebo filmovo. Izraelský režisér sa týmto príbehom tiež inšpiroval, ale nezameral sa pritom na samotnú Annu, ale na jej imaginárnu kamarátku Kitty. Práve jej adresovala denník, ktorý si písala. Kitty 75 rokov po vojne ožíva a myslí si, že keď existuje ona, niekde musí byť aj Anna Franková. Vydáva sa ju hľadať. V čase sa vracia na miesta známe z denníka, Annu však nenachádza. Film Kde je Anna Franková  je animované dielo, ktoré bolo nominované na Európske filmové ceny za najlepší animovaný film.


Ďalšie články