Dublin má novú dúhovú vlajku. Myslí nielen na gayov, lesby, černochov či trans, ale aj na Ukrajinu

rainbowbanner-01

Organizátori dublinského pochodu sexuálnych menšín predstavili inovovanú podobu dúhovej vlajky. Okrem už známych súvisiacich motívov týkajúcich sa aj práv transľudí a etnických menšín obsahuje aj farby ukrajinskej bikolóry.

Prihlásiť sa ku všetkým moderným naratívom progresívneho hnutia naraz nie je jednoduché. V írskej metropole Dublin sa však tejto úlohy zodpovedne zhostili a výsledkom je úplne nová vlajka, ktorá vyjadruje podporu trans komunite, hnutiu za práva černochov a farebných ľudí, LGB skupinám a Ukrajine.

Pestrofarebný dizajn, ktorý by závidela nejedna paleta aktívneho maliara, predstavili oficiálni organizátori dublinského LGBTQ+ pochodu na svojom webe. Sponzorom každoročného podujatia je írska vláda a takisto mnohé nadnárodné súkromné spoločnosti. Pride festival sa tam uskutoční v rozmedzí 22. až 26. júna.

Kuriozitou je, že známy portál na overovanie faktov Snopes.com iba tento týždeň vyvracal iný virálny príspevok, podľa ktorého boli farby ukrajinskej zástavy oficiálne pridané do dizajnu novej vlajky hrdosti. Tento odlišný príspevok v utorok označil za hoax.

Dizajn, na ktorom farby ukrajinskej vlajky v podstate dominujú, podľa internetového archívu Web Archive, zaznamenávajúceho sociálnu sieť Linked In, navrhol hlavný grafický dizajnér pre Dublin Pride Colm Molloy. Ten vlajku vytvoril preto, aby „ukázal solidaritu s queer Ukrajinou“.

Írska vláda a väčšinová spoločnosť od začiatku ruskej agresie stojí na strane Ukrajiny, čo dokazovala aj prítomnosť ukrajinskej vlajky na verejných priestranstvách v tomto ostrovnom štáte. Miestny parlament, presnejšie jeho horná komora, označil tento týždeň správanie režimu Vladimira Putina v susednej krajine za akt genocídy.

Podľa kritikov nová dublinská vlajka de facto umelo spája dva svety a obsahuje protichodné tendencie. Postavenie LGBT komunity na Ukrajine je totiž jedno z najhorších v Európe. Tamojšie zákony jej členom nepriznávajú žiadne práva, ktoré sú v západnej časti starého kontinentu realitou, a homosexuáli sú tam často terčom útokov.

V európskej štúdii renomovaného výskumného centra Pew z roku 2010 sa len 28 percent opýtaných Ukrajincov domnievalo, že LGBT jednotlivci by mali žiť slobodne a ako chcú. Ide vôbec o najmenší podiel spomedzi všetkých krajín, ktoré sa zmestili do tabuľky.

Európski politici pritom radi zdôrazňujú, že na Ukrajine sa bojuje aj o západné demokratické hodnoty, medzi ktoré má patriť aj široká ústretovosť voči sexuálnym minoritám. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok na konferencii Globsec v Bratislave uviedla, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu len preto, že sa snažila byť od neho odlišná – zlepšovala fungovanie právneho štátu a demokracie či potierala korupciu.


Ďalšie články