Nie je dokonalý, no treba ho podporiť. Prorodinní aktivisti vyzvali Čaputovú, aby podpísala protiinflačný balíček

WhatsApp Image 2022-06-03 at 10.54.05 Sprava Tomáš Kováčik, Monika Jucková a Patrik Daniška. Foto: archív Štandardu

Zástupcovia prorodinných organizácií vyzvali v piatok prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby podpísala protiinflačný balíček z dielne šéfa rezortu financií Igora Matoviča. Podľa vlastných slov sú si vedomí toho, že žiaden zákon nie je dokonalý, ale túto iniciatívu aj tak treba kvitovať. Aktivisti sa okrem iného opierajú o prieskumy, podľa ktorých sa niektorí rodičia rozhodnú pre menší počet potomkov aj z finančných dôvodov.

Vyše päťdesiatku organizácií pred sídlom hlavy štátu zastupovali Tomáš Kováčik z Asociácie za život a rodinu, Monika Jucková, výkonná riaditeľka Centra pre rodinu Bratislava a Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku. Pri tejto príležitosti hlave štátu cez podateľňu odovzdali list.

“Organizácie aj cirkvi desaťročia volajú po potrebe riešenia zásadne negatívneho demografického vývoja na Slovensku a žiadajú komplexnú podporu rodiny. Cítime spoluzodpovednosť za dlhodobo negatívny stav, ktorý sa v budúcnosti prejaví aj nedostatkom pracovných síl, zatváraním škôl, rozpadom zdravotníckej a sociálnej siete zapríčinenej nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov, krízou rodín,” píše sa v liste.

Ako tvrdia v krátkom dokumente, rodinná politika nie je sociálnou politikou, ktorá rieši už vzniknuté problémy. Rodina nie je sociálny pacient a rodinná politika sociálnym problémom podľa ich mienky predchádza.

Deti si vraj podľa prieskumov nemôžeme dovoliť

Zástupcovia prorodinných organizácií sa opierajú aj o štatistické prieskumy OECD, ktoré hovoria, že ľudia považujú za ideálny počet detí v rodine 2,2 (muži) a 2,3 (ženy), no reálne majú takmer o 1 dieťa menej. K dôvodom podľa dát patria aj hodnotové zmeny či strach z finančnej situácie v budúcnosti.

“Uvedomujeme si, že žiaden zákon nie je dokonalý, ale nie sme politici. Sme prorodinní aktivisti a desiatky rokov voláme po tom, aby rodina prekvitala, aby sa realizovala, a podporujeme každý návrh, ktorý k tomu smeruje. Samozrejme, vieme si predstaviť aj ďalšie veci,” doplnil Kováčik.

Nie je to pritom prvýkrát, čo sa prorodinné organizácie za tento balíček postavili. Ešte pred hlasovaním v parlamente apelovali na poslancov, aby pripravované zmeny odobrili. „Investícia do rodiny je investíciou do budúcnosti. Stabilná harmonická rodina je priestorom, v ktorom vyrastá nová generácia s najmenšími sociálnymi ťažkosťami,“ uviedli.

Prezidentka váha

Prezidentka Zuzana Čaputová prvý júnový deň uviedla, že rozhodnutie, či zákon podpíše, alebo nepodpíše, oznámi na budúci týždeň. Povedala to s dôvetkom, že ešte ju čakajú ďalšie rokovania. Súčasťou jej rozhodnutia bude aj to, či sa obráti na Ústavný súd SR.

V súvislosti s protiinflačným balíkom požiadali prezidentku o stretnutie zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska aj Únia miest Slovenska. Tie už dlhšie upozorňujú, že štát preniesol finančnú ťarchu na nich a avizujú aj protestné akcie. Čaputová uviedla, že so samosprávami sa rada stretne. Proti balíčku sa postavilo aj hlavné mesto Bratislava.

Kto je za a kto proti?

Parlament minulý týždeň v utorok schválil zákon o financovaní voľného času dieťaťa. Ten počíta s tým, že dieťa vo veku päť až 18 rokov môže získať príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 60 eur. Stúpnuť má aj daňový bonus a prídavky na nezaopatrené deti. Balíček Igora Matoviča si z rozpočtu vyžiada zhruba 1,3 miliardy eur.

Pokiaľ ide o postoj politických strán, návrh nepodporili opozičný Hlas, Smer, Republika a koaličná SaS. Naopak, za jeho prijatie zdvihli ruky okrem OĽaNO aj Sme rodina, Za ľudí a poslanci ĽSNS. Za právnu úpravu hlasovalo 83 zo 131 prítomných zákonodarcov.

Minister hospodárstva a Matovičov najväčší oponent vo vláde Richard Sulík tento týždeň v stredu vyhlásil, že šéf rezortu financií by sa mal modliť, aby mu hlava štátu spomínaný zákon vrátila. Rovnako by sa podľa jeho názoru mal zamyslieť nad zmenou práce. Uviedol to v reakcii na Matovičove slová, podľa ktorých možno nebude vedieť zostaviť štátny rozpočet.

Ak prezidentka vyše miliardový balíček svojím podpisom neodobrí, zákonodarcovia môžu jej veto prelomiť. Treba na to nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov slovenského parlamentu, teda 76 a viac.


Ďalšie články