Gyimesi vyzval Sulíka na odstúpenie: Je diletant, verejne podrezal Slovnaft. Embargo odsúhlasil Heger, reaguje šéf SaS

275921252_380366527427283_270073514902916707_n György Gyimesi. Foto: Facebook

AKTUALIZOVANÉ Koaličný poslanec György Gyimesi (OĽaNO) vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby odstúpil. Ako uviedol na piatkovej tlačovej besede, dôvodom majú byť preukázateľné rozsiahle ekonomické škody spojené s ostatným sankčným balíkom prijatým Európskou komisiou.

„Richard Sulík verejne podrezal Slovnaft, Richard Sulík spôsobil Slovensku svojím diletantským prístupom a lenivosťou extrémne škody,“ vyhlásil poslanec tým, že Sulík nemá na ministerstve čo robiť.

Minister hospodárstva podľa Gyimesiho nevyužil príležitosť na dohodnutie lepších podmienok pre Slovensko v súvislosti s embargom EÚ na dovoz ruskej ropy a poškodil tak Slovensko. Dôsledkom môže byť zrušenie plánovaných investícií do rafinérie Slovnaft, vyššie ceny, nedostatok motorových palív alebo dokonca ukončenie činnosti rafinérie.

Zároveň zdôraznil, že napriek tomu, že o opatreniach zameraných najmä na obchodovanie s ruskou ropou v Bruseli rokoval premiér Eduard Heger, všetky podklady na rokovania pripravoval rezort hospodárstva. „Toto spôsobil Richard Sulík, nezaťahujte sem premiéra Hegera,“ vyhlásil. Heger podľa neho akceptoval pozíciu Slovenska k novému sankčnému balíku, ktorú schválil minister Sulík. Slovensko malo podľa neho šancu, aby si na pôde Európskej únie vyrokovalo také podmienky, ktoré by nepoškodili spoločnosť Slovnaft, slovenských občanov, ako aj štátny rozpočet.

Či bude zbierať podpisy poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Sulíka, Gyimesi nespresnil.

Benzín za viac ako dve eurá?

Poslanec tvrdí, že ak nezasiahneme, Slovnaft možno o 18 mesiacov skončí, keďže sa mu nebude oplatiť vyrábať. „Buď tú fabriku zatvoria, alebo budeme tankovať za 2,2 až 2,3 eura za liter,“ skonštatoval. Taktiež uviedol, že týmto krokom Slovensko s najväčšou pravdepodobnosťou prišlo o investíciu vo výške až 1,5 miliardy eur do Slovnaftu.

Schválený sankčný balík EÚ predpokladá zákaz dovozu ruskej ropy, ale aj ropných produktov z nej vyrobených. Po prechodnom období 18 mesiacov tak už bratislavská rafinéria Slovnaft nebude môcť exportovať svoje produkty a bude musieť znížiť výrobu pod technologické minimum alebo začať spracovávať inú ako ruskú ropu. V takomto krátkom čase sa však na zmenu technológie nestihne pripraviť.

Gyimesi nerozumie problematike, reaguje Sulík

Minister hospodárstva a predseda koaličnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulik reagoval, že poslanec György Gyimesi nerozumie problematike. „Ak ma kritizuje a vyzýva na odstúpenie, mal by si v prvom rade naštudovať fakty. Embargo odsúhlasil na samite premiér Eduard Heger, takže v konečnom dôsledku Gyimesi kritizuje samotného predsedu vlády,“ skonštatoval.

Taktiež pripomenul, že pred pár dňami ho minister financií Igor Matovič obvinil, že kope za Slovnaft. „Teraz ma obviňuje jeho pravá ruka, že som Slovnaft poškodil,“ zhodnotil. Pozíciu Slovenskej republiky, ktorú zaslalo Ministerstvo hospodárstva SR, podľa jeho slov priamo konzultoval s premiérom. „Ak bude mať on pocit, že svoju prácu nevykonávam riadne, má možnosť ma odvolať,“ uzavrel Sulík.

https://standard.sk/213042/embargo-na-dovoz-ruskej-ropy-bude-mat-pre-nas-negativny-vplyv-priznava-sulikov-rezort-rokovania-v-bruseli-viedol-heger/

Sme rodina: Konflikt OĽANO a SaS nás mrzí, Sulík nedohodol dostatočné podmienky

Hnutie Sme rodina mrzí, že medzi OĽANO a SaS to „opäť iskrí“, minister hospodárstva Richard Sulík však podľa hnutia nedohodol dostatočne vhodné podmienky pri dovoze ruskej ropy. Sme rodina tak reagovalo na výzvu ministrovi hospodárstva Sulíkovi na odchod z funkcie, ktorú mu v piatok adresoval poslanec NR SR Gyimesi.

„Podľa nás pán Sulík, ktorý je minister hospodárstva, v súvislosti s dovozom ruskej ropy nevyrokoval dostatočne vhodné podmienky a dúfame, že sa v budúcnosti už z jeho strany nič podobné opakovať nebude,“ uviedlo Sme rodina. Dodalo, že pre Slovensko to bude mať fatálne následky a pohonné látky budú drahšie.

https://standard.sk/213324/spor-o-slovnaft-nevieme-o-tom-ze-by-sme-konali-proti-nasim-zaujmom-hovoria-u-hegera/

Za ľudí: Kto si vezme nadmerné zisky, Slovensko alebo maďarský MOL?

Koaličná strana Za ľudí v reakcii na vyhlásenie poslanca Györgyho Gyimesiho uviedla, že úlohou ministra hospodárstva je zabezpečiť stabilné a bezpečné dodávky ropy a plynu, pričom dodávky z Ruska tieto podmienky nespĺňajú. „Ak minister hospodárstva dodávky nedokáže zabezpečiť, bude, samozrejme, na stole aj otázka vyvodenia zodpovednosti, keďže celé rokovania prebiehali v rámci rezortov strany SaS. O tom má ale význam hovoriť na základe reálnych skutočností, nie teoretických úvah. Postoj strany Za Ľudí vždy bol, aby koaliční partneri riešili svoje prípadné spory na rokovaniach, nie v médiách,“ konštatuje strana.

Zároveň doplnila, že rafinérie napojené na ropovod Družba kupujú dnes ruskú ropu so zľavou, tú však neprenášajú na spotrebiteľov na Slovensku. Výsledkom je, že týmto rafinériám prudko rastú zisky, a preto, samozrejme, robia všetko preto, aby svoje vysoké zisky udržali čo najdlhšie. „V tejto súvislosti je dôležitá aj otázka, čo s týmito nadmernými ziskami urobíme. Či nájdeme spôsob, ako ich udržať na Slovensku, aby peniaze navyše pomohli ľuďom na Slovensku. Alebo si zisky vezme materská firma slovenskej rafinérie, ktorou je maďarský MOL,“ doplnila strana Za ľudí.

Hlas: Poslanec Gyimesi vyzval na odstúpenie premiéra Hegera

Poslanec György Gyimesi prakticky vyzval na odstúpenie premiéra Eduarda Hegera. Uviedol to mimoparlamentný Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho v reakcii na piatkovú tlačovú konferenciu koaličného poslanca, ktorý tvrdil, že Slovensko fatálne zlyhalo na mimoriadnom samite EÚ, keď nevyrokovalo lepšie podmienky pri sankčnom balíku na ruskú ropu. Gyimesi vyzval na vyvodenie zodpovednosti ministra hospodárstva Richarda Sulíka, no na  samite zastupoval Slovensko premiér Heger, upozornil Hla.

„Fraška vo vládnej koalícii sa už vymyká posledným zvyškom rozumu. Premiér Heger najprv totálne zlyhá na európskom samite, pretože bojuje proti slovenským záujmom a ešte sa  snaží na rovnaký nezmysel nahovoriť Viktora Orbána. Potom Heger s (ministrom financií Igorom, pozn. TASR) Matovičom pochopia, ako to dobabrali, a že Slováci kvôli ním budú zasa raz tankovať drahšie. A tak Matovič vyšle svojho nového hovorcu Gyimesiho, aby celé Hegerovo zlyhanie hodil na Sulíka, ktorý v Bruseli ani nebol. Nad týmto sa už súdnemu človeku zastaví rozum,“ povedal Pellegrini.

Zastupovanie skutočných záujmov slovenských občanov je podľa strany Hlas jednoznačne kompetenciou predsedu vlády. Pellegrini obvinil Hegera, že namiesto toho, aby si prekonzultoval postoj Slovenska na všetkých úrovniach, presadzoval postoje, ktoré Slovensko poškodzujú. „Svoju úlohu absolútne nezvládol, a tak pre toto fiasko dnes OĽaNO hľadá obetného baránka,“ zdôraznil Pellegrini.

(sita, tasr)


Ďalšie články